27 juli 2020

Det värsta året hittills?


2020 är det år som ingen kommer att glömma, men när vi talar om det värsta året i mänsklighetens historia finns det många att välja mellan:

År 1349 dog halva Europas befolkning av  Digerdöden.
1520 härjade Smittkoppor i Amerika och dödade mellan 60 och 90 procent av kontinentens ursprungsbefolknig.
1918 dog över 50 miljoner av Spanska sjukan.
Hitlers framgång 1933 påstås ofta vara vändpunkten i modern historia.

Men historiker är dock enhälliga i sitt val ...
att år 536 e.Kr “var början på en av de värsta perioderna,  om inte det värsta året."

– Science Magazine, Ann Gibbons,

"Året började med en oförklarlig, tät dimma som sträckte sig över hela världen och gjorde att Europa, Mellanöstern och delar av Asien var i mörker 24 timmar om dygnet, i nästan 2 år.

Följaktligen sjönk den globala temperaturen, vilket resulterade i det kallaste decenniet på över 2000 år.  Hungersnöden var utbredd och det var missväxt över hela Europa, Afrika och Asien.
Tyvärr verkade 536 e.Kr bara vara ett förspel till ytterligare elände. Denna period med extrem förkylning och svält orsakade ekonomisk katastrof i Europa och 541 e.Kr ledde ett utbrott av böldpest till döden av nästan 100 miljoner människor och nästan hälften av det Bysantinska riket.


2 Kommentarer:

Anonym sa...

Berit,
sådana vulkanutbrott kan ju hända när som helst. Det var ju ett sådant vulkanutbrott i Indonesien som 1815 spred aska över hela Europa och skapade svält.
/SB

skepparn sa...

tambora 1815, ja
Krakatau 1883
Personligen väntar jag på Yellowstone...
Läste " förkylning" Menade väl "nedkylning"?
Eller var det ett skämt?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.