08 juli 2020

USA lämnar World Health Organization


USA underrättade officiellt FN: s generalsekreterare om att landet kommer att dra sig ur  Världshälsoorganisationen och man startar landets förberedelser för detta.

President Donald Trump sade redan i maj att han skulle lämna WHO och anklagade organisationen för att ha misslyckats med corona-pandemin och att de skyddade Kina.
Trump tillkännagav också ett finansieringsstopp till WHO vilket har väckt oro hos Amerikas allierade.
    Utträdet, som träder i kraft den 6 juli 2021, bekräftades av en amerikansk ledande befattningshavare och U.N.
Ett kör av democrats kritiserade naturligtvis administrationen och varnade för farorna med att lämna en global organisation i mitten av en pandemi.

Allierade, särskilt i Europa, har uttryckt oro över USA: s tillbakadragande och upphävande av finansiering, med tanke på den stora roll som Washington spelar i finansiering av organisationen.
   Trump har skjutit skulden på Kina för pandemin, även när han står inför hård inhemsk kritik över sin egen hantering av viruset.
   Mycket av hans ilska har riktats mot Peking som inte var ärlig om virusets spridning i december och januari.

Efter en period där USA lyckats jämna ut kurvan och kontrollera spridningen på svårt drabbade platser som New York,  har nya epicenters dykt upp de senaste veckorna i Florida, Texas och andra stater i Södern.
Ett antal stater rapporterar dagliga nya fall, även om dödstalen fortsätter att sjunka.

Trump har bagatelliserat ökningen och sagt att det är resultatet av fler tester, även om guvernörerna har avfärdat detta resonemang, eftersom antalet sjukhuspatienter också ökar.

Presidenten har flyttat sitt fokus till att öppna ekonomin igen och han ledde en diskussion på tisdagen om att öppna skolorna. 

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.