26 oktober 2020

Kapitalisterna satsade på globalism - och på nationalstatens död.


  Lars Hedegaard och Snaphanen:


  Omkring 1975 blev det modernt att förklara att       klasskampen var över. Vi hade gått in i en ny era där harmoni och samarbete rådde. Det var inte längre arbetarklassen mot kapitalets makt. Nu stod striden mellan byråkrater, som alla hade samma bakgrund, och hade fått jobb i olika intresseorganisationer, såsom fackföreningsrörelsen, dansk industri och danska lärararorganisationer.


Karl Marx, som var upphovsman till uppfattningen att all historia är klasskampens historia, skulle mycket väl hålla med. Och skriften på hans gravsten på Highgate Cemetery i London lät som ett eko från för länge sedan:
"Arbetare i alla länder, förena er.

Tvärtom blev kapitalet obegränsat. Så medan arbetarna och andra låginkomsttagare såg på staten som garant för sina ekonomiska, sociala och politiska rättigheter, satsade kapitalisterna på det globala - och i slutändan på nationalstatens död.
    Kapitalisterna blev förespråkare för massinvandring, öppna gränser, mångkulturalism och värderelativism, som framställdes som progressiv och vänster, medan nationalstatens anhängare kallades yttersta höger.

Det är alltså inget konstigt med att det amerikanska storkapitalet i denna valkampanj lägger alla pengarna på demokratiska partiet. Förväntningen är att deras monopolföretag inte kommer att attackeras, och att massinvandringen som Trump har stoppat kommer att kunna starta igen - och bringa ner de löner som har stigit de senaste fyra åren.
Kapitalisterna kallar sig nu vänsterorienterade, medan deras motståndare i befolkningen kallas höger, eller det som är värre

Som Trump noterade under ett massmöte nyligen, är hans största fiende läkemedelsindustrin, som har pumpat in enorma summor i Joe Bidens valkampanj. Trump har trampat jättarna på tårna med sitt dekret om "gynnad nation", vilket innebär att det offentliga hälsovårdssystemet, Medicare, inte ska betala mer för medicin än vad samma läkemedel kostar i ett annat lan där det är billigare. I Kanada, till exempel, kostar medicin hälften av vad den kostar i USA.

Republikanerna har också hotat att ingripa mot "big tech" -monopol som Facebook, Twitter och Google, som använder sin makt för att censurera eller undertrycka "höger" åsikter och obekväma fakta.

Så ja, klasskampen går på med full styrka. Det är bara så att kapitalisterna nu kallar sig vänsterorienterade  och progressiva, medan deras motståndare i den allmänna befolkningen kallas höger eller värre.

Tack Gerda!

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.