13 oktober 2020

Stanna eller flytta?

 

Länder som befinner sig på tillbakagång tenderar att förlora sina bästa och smartaste personer.

Vad som händer är att när ett land blir mer socialistiskt,  lockar det till sig tusentals nya invånare som söker fria saker och tjänster.  De vill ta del av pengarna och leva på staten.
Men någon måste betala för gratis-grejerna. Och naturligtvis betyder det att de mer produktiva människorna i landet får betala räkningen.

När ett land blir mer socialistiskt måste ett allt större antal beroende personer underhållas av de som är produktiva. Detta minskar naturligtvis vad de produktiva personerna kan behålla för egen del.
Vad som händer då är att en tyst utvandring börjar äga rum. Just de människor som tvingas att betala räkningen för alla andra börjar leta efter grönare betesmarker.

I de flesta fall letar man först efter ett bättre hörn i det egna landet.  I allmänhet är det en plats - en stat, en stad, - där skatterna är lägre, kriminaliteten är lägre och frihetsnivån är högre.

När allt kommer omkring vill man inte lämna sitt land; man vill bara befria sig från de bördor som regering lägger på en.
Tyvärr är det den sista biten som i slutändan inspirerar till att lämna landet.

De som väljer att delvis flytta - som till Florida, Texas eller till och med Puerto Rico - upptäcker ganska snart att regeringen, som ser  dem som guldkalvar, redo att mjölkas för att betala för regeringens ökande påhitt,  inte vill förlora sin flock av kor.


Förr eller senare blir den tillfälliga lättnaden bara en liten lättnad. Problemet är: När en regering har vant sig vid att behandla sin produktiva klass som kontantkor - och har infört lagar som gör det möjligt att mjölka dem - avstår de sällan sitt grepp om dem särskilt länge.

I grund och botten betyder det att ljuset tänds hos en viss ko, som inser att det slutgiltiga målet är att komma utanför gränserna för statlig kontroll.

Läs mer på International Man


0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.