21 november 2020

President Trump kan sätta stopp för "ankarbarn"

 

President Trump och hans administration utvärderar möjligheten att underteckna en verkställande order för att avsluta "födslorätt medborgarskap" i USA innan hans första mandatperiod upphör. Man har utvärderat rättsliga alternativ för att undanröja den rätt som ger amerikanskt medborgarskap till alla individer som är födda i USA.
 (Det finns två primära källor för medborgarskap i USA: födslorätt medborgarskap, där en person antas vara medborgare om han eller hon föddes inom USA:s territoriella gränser eller föddes utomlands till en förälder som är amerikansk medborgare)

   Födslorätt medborgarskap är en alltmer föråldrad politik som sedan länge har avskaffats i många länder över hela världen, inklusive Indien, Storbritannien, Australien och Frankrike. USA är en av endast en handfull större nationer som automatiskt ger  medborgarskap till alla som råkar födas i landet, inklusive barn till illegala invandrare och så kallade "födelseturister" som vill få gratis amerikanskt medborgarskap för sina barn utan någon verklig koppling till USA.


Trump har kritiserat politiken i flera år. Den antogs för att ge medborgarskap för befriade slavar efter inbördeskriget. Om Trump-administrationen vidtar en sådan åtgärd kommer det naturligtvis att motarbetas av progressiva aktivister som är fast beslutna att göra hundratals miljoner invandrare till nya demokrat-väljare. Ett beslut från Supreme Court kan troligtvis avsluta födslorätt medborgarskap för gott och det kommer inte att bli lätt för demokraterna att införa det igen.

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Tänk vad det skulle hjälpa om engelskan återigen kunde bli Amerikas officiella språk.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.