19 december 2018

Mannen som bombade åtta länder under åtta år…

….får ytterligare ett pris som han kan lägga på samma hylla som sitt Nobelpris och sina två Grammys.

Ber om ursäkt om jag missat några viktaga utmärkelser men alla kommer ihåg att han tilldelades Nobels fredspris 2009 för "sina extraordinära insatser för att stärka internationell diplomati och samarbete mellan folk" - och det var innan han ens varit president i ett år.


Den mannens åtta års misslyckade utrikespolitik skapade mer död, kaos och lidande än någonsin sedan andra världskriget och han får nu RFK Human Rights Organization "Ripple of Hope" pris.

Den enda president som legat i krig under hela sin regeringstid.

Hur ska de ha det?


Det ryktas nu att President Donald Trump tar tillbaka sin begäran för 5 miljarder dollar för att bygga gränsmuren  och signalerade för första gången att han kan tänka sig en överenskommelse för att undvika en partiell statlig avstängning.

Trump sade under en presskonferens att muren han lovade under valet 2016 var "Egentligen bara en metafor för den kärlek och vänskap vi alla delar."

"Gränsmuren var helt enkelt en metafor för den säkerhet  och trygghet som jag erbjuder detta land. Det är kärlek. Det är vänskap”
"På sätt och vis är vi alla en gränsmur“ tillade han.  "Den verkliga muren var inom oss hela tiden."

I tisdags sade press-sekreteraren Sarah Huckabee Sanders att Trump inte vill stänga regeringen, men bara i förra veckan sa han att han skulle vara "stolt" över att göra det.
Nu säger Sanders att presidenten överväger andra alternativ och att administrationen tittar på andra sätt att hitta pengarna.

Och under tiden tillkännager man att U.S. State Department avsätter 10,6 miljarder dollar för hjälp till Mexiko och Centralamerika,  medan Congress grälar över 5 miljarder dollar för muren.

18 december 2018

De gula Västarna

Till en början tog jag inte de Gula Väst-protesterna på allvar. Men det är helt kart nu att det som pågår är allvarligt och att det skapar rädsla hos den europeiska politiska eliten.

 Det kan inte längre hanteras på hemmaplan utan har nått långt utanför Frankrikes gränser.
     Oavsett hur många gånger blaskor som The Guardian, Der Spiegel och Politico kallar dessa människor för  “långt ut till höger" eller “extremister” och liknar dem vid nazister,  hindrar det dem inte, eftersom demonstranterna inte är det och ser sig inte själva så.

Brexit, Trump, Salvini, Orban och Frankrike är inte dagsländor. Vi har vant oss vid att Frankrike under lång tid stått bakom många dumma idéer i Europa men det verkar som det snabbt kan ändras till det bättre.


Inavel


Ungefär 40 procent av befolkningen  i Egypten är gift med en kusin, medan andelen kusingiftemål i Jordanien är 32 procent. Antalet tros vara ännu högre i länder som Irak, Saudiarabien, Jemen och Kuwait.
En BBC-undersökning 2005 visade att 55 procent av Storbritanniens stora pakistanska befolkning var gift med en första kusin.
I många delar av den islamiska världen anses det ovanligt och tom. stötande att gifta sig med någon utanför den egna familjen eller stammen.  Trycket att gifta sig med en familjemedlem kan vara intensivt.
Västvärldens ledare vill inte föra det på tal,  kanske av rädsla för att bli sedda som främlingsfientliga eller porträtteras som en islamofob.

Intellectual Takeout

17 december 2018

Tillbaka till Paradise

Vår vän Gerard återvänder till sitt hem i Paradise, KalifornienFler bilder här

Ayn Rand hade rätt

16 december 2018

Peta inte på den amerikanska björnen


Medan Trump var mitt uppe i förhandlingar med Kina arresterades  Meng Wanzhou, Chief Financial Officer i det kinesiska tech-bolaget Huawei, på begäran av amerikanska myndigheter. Bolaget påstods ha brutit mot amerikanska sanktioner mot Iran genom att sälja teknologi till landet.

Men, men… Wanzhou var inte på amerikansk mark. Hon greps i Kanada.  Den kanadensiska regeringen går USAs ärenden och arresterar Wanzhou, så att hon kan överlämnas till USA för att åtalas.
En kinesisk medborgare, som arbetar för ett kinesiskt företag, som följer kinesisk lag, greps på kanadensisk mark ... eftersom det påstås att hon brutit mot amerikansk lag.  Hon har nyligen släppts mot borgen - efter 3 dagars förhör och två veckor i fängelse.

Poängen är att om man utmanar den amerikanska regeringen, kan man se fram emot ett nytt boende i en cell.
Julian Assange har lärt sig det “the hard way” och så har Kim Dotcom.
Assange publicerade känsliga amerikanska dokument och myndigheterna hävdar att han hotade den nationella säkerheten.
Kim Dotcom grundade Megaupload, en online-plattform som gjorde att vi i princip kunde titta på filmer online gratis.
Tråkigt nog för Dotcom innefattade det många amerikanska filmer med amerikansk upphovsrätt så
Dotcom gjorde att den amerikanska regeringen förlorade skattepengar så därför arresterades han i New Zealand på begäran av USA

Jag tycker inte att det är rätt att tillämpa amerikansk lag över hela världen men det förvånar mig inte.

Om Huawei gjorde affärer med Iran har detta ingenting att göra med Förenta staterna. Det är inte olagligt enligt kinesisk eller kanadensisk lag att göra affärer med Iran. Det är en amerikansk lag.

Om USA vill eskalera handelskriget eller införa mer tariffer för att straffa företag är det upp till dem.

Men att väcka åtal mot en kinesisk företagsledare bara för att hon gör sitt jobb är en skrämmande utveckling.

USA är tydligen planetens diktator - amerikansk lag gäller över hela världen och man kan bli kidnappad var som helst och utlämnas till USA.

15 december 2018

Tack så mycket