24 augusti 2019

Något att fundera över

Elizabeth Warren, Kamala Harris, Pete Buttigieg och andra demokratiska presidentaspiranter kräver att amerikaner ska betala gottgörelse för slaveri,  i motsats till Barack Obama och Hillary Clinton, som inte ivrade för det.
   Slaveri var en grov kränkning av de mänskliga rättigheterna och om det ska vara rättvist bör alla som deltog i den transatlantiska slavhandeln betalar kompensationsersättning till slavar.
   Det skulle också inkludera svenskar och danskar som under 1600-talet etablerade handelskolonier på Afrikas västkust för att bedriva slavhandel.
När Sverige förlorade den nordamerikanska kolonin New Sweden till Holland försvann möjligheterna att sälja slavarna och handeln upphörde 1655.

När Gustav III blev kung 1771 ville han ånyo etablera Sverige som en stormakt och köpte därför Saint-Barthélemy av Frankrike 1785. Ön var fattig och torr och det producerades bara bomull och salt där.  Det fanns inte heller färskt vatten utan det måste importeras från andra öar.  En stor del av ön var enbart sten och det fanns inga vägar.
Det verkade som en dålig affär tills man beslutade att göra ön till centrum för slavhandel och bildade West India Company
De svenskägda slavarna frigavs emellertid inte förrän 1845 och det går att läsa mera om det här.

Det finns dock inget möjlighet att européer kunde ha tillfångatagit miljontals afrikaner.  Så det betyder att afrikaner och araber som fångade och sålde slavar till européer bör också betala ersättning. .
Eftersom slavar och slavhandlare och ägare inte längre är i livet är det omöjligt att betala kompensationen och det är en fråga som måste lösas i helvetet eller himlen.

Låt oss låtsas för ett ögonblick att ersättningsfrågan är ett meningsfull åtgärd.  Man försöker få det att handla om ansvar och skuld.
Ska vi kompensera en svart person i dag genom att straffa en vit person i dag, genom att ta hans pengar, för vad en vit person för länge sedan gjorde mot en svart person för länge sedan?

 Om vi tror på individuellt ansvar är det helt klart orättvist att göra det. Med andra ord, är de tiotals miljoner européer, asiater och latinamerikaner som invandrade till USA på slutet av 1800- och 1900-talet ansvariga för slaveri, och ska de tvingas att hosta upp ersättningar?

Vad sägs om ättlingar till de vita i Nordstaterna som kämpade och dog för att frigöra slavar?
 Ska de betala ersättning till svarta amerikaner?
Vad gör vi med ättlingar till de vita i Södern som inte ägde slavar - vilket var majoriteten av dem - ska deras efterkommande också betala?

-----------------

Svart man ber om ersättning nu:


Rainbow Bridge

Någonstans finns en bro mellan himlen och vår jord...

Just på vår sida om himlen finns en alldeles särskild plats, Regnbågens bro. Då ett djur, som stått någon av oss särskilt nära i livet, till sist dör, börjar det sin vandring till Regnbågens Bro.

    Därbortom, väntar grönskande ängar och böljande kullar på våra älskade vänner, där de kan springa och leka tillsammans. Där finns gott om mat, vatten och solsken som håller våra vänner varma och nöjda. Alla de djur som varit sjuka eller gamla, återfår sin hälsa och styrka. De som varit skadade eller lemlästade, görs hela och starka igen, just så som vi minns dem i våra drömmar om dagar i en tid som gått.

Våra djur är lyckliga och nöjda men, ändå fattas något, alla känner de saknaden efter någon särskilt utvald, någon de lämnat efter sig.
De springer alla omkring och leker tills den dag kommer då en av dem hastigt stannar upp mitt i leken, för att skåda bort i fjärran... Hans blick är spänd och uppmärksam, iver och otålighet får hans kropp att skälva. Plötsligt störtar han iväg från gruppen, flyger över det gröna gräset så fort hans ben bär honom, allt snabbare och snabbare...

   Du har blivit upptäckt, och när du och din speciella vän äntligen möts, kramar ni varandra länge, överlyckliga att återförenas, för att aldrig mer bli skilda åt igen.
    Ditt ansikte blir vått med glädjekyssar; dina händer smeker igen det älskade huvudet, och du tittar åter igen in i ögonen på din tillitsfulla vän, som så länge varit borta från ditt liv, men aldrig frånvarande från ditt hjärta.

Tillsammans vandrar ni sedan över Regnbågens Bro...
för att aldrig mer skiljas åt

Lördagsgodis

22 augusti 2019

Paul Joseph Watson om spektaklet Greta Thunberg

GQ, tidigare Gentlemen’s Quarterly har sjunkit så lågt ner i skenhelighet  att de presenterar hjälpmedlet Greta Thunberg på sitt omslag.
Här är Watsons syn på saken:En "känslomässigt manipulerande docka som matas av sina neurotiska föräldrar" är en sammanfattning av fenomenet Greta Thunberg. 
Normalt sett är det skamligt att utnyttja  barn för politiska ändamål - men bland miljö-knäppisarna är alla medel tillåtna så länge som det rättfärdigar den självgoda retoriken om att “rädda planeten”.

21 augusti 2019

Franska solvägen är ett fiasko


När projekt baseras på Vänster-duktighet snarare än en rationell analys av effektivitet och funktion, är resultatet  alltid ett slöseri med pengar.  Vanligtvis har dessa pengar förvärvats genom tvång  (skatter, avgifter, etc.)

 Ett typiskt exempel är 5 miljoner euro för Frankrikes misslyckade solväg  - alias Wattway:

    Wattway består av 2 800 solpaneler som täcker en kilometer väg till den lilla staden Tourouvre-au-Perch i Normandie.
    En harts-beläggning skyddar solpanelerna från tunga fordon. När man kör på den skapar det så mycket ljud att hastighetsgränsen måste sänkas till 70 km. 
Solvägen byggdes 2016 och faller redan isär.  Det är inte överraskande att den inte levererar den mängd el som utlovades på grund av väder, konstruktionsbrister och så vidare.

Colas, gruppen som konstruerade Wattway, medger att projektet har misslyckats.

År 2018 byggdes en solväg i Kina. Solpanelerna stals en vecka efter att den öppnades.

Tänk på alla besparingarna vi skulle kunna göra om Big Government kunde lämna Klimat-präktigheten till sådana nollor som Prince Harry och bara investera i projekt som är vettiga.

Läs också “En ohållbar väg till “hållbar” utvecklin."

20 augusti 2019

Alla vill bli president

Om man ber en vanlig amerikan - och även en utöver det vanliga - att nämna 10 democrats som har ambitioner på att bli president 2020, får man leta länge.

De flesta skulle vara hårt pressade att ens nämna de fem bästa D-kandidaterna och inte bara för att så få av dem är minnesvärda.  De 5 på topp ändras nästan dagligen.
Och fråga inte vem den främste är,  för det kommer bara att göra folk besvärade.  Tips: det är verkligen inte Joe Biden. Så nu börjar agnarna skiljas från vetet.

Som Queen brukade sjunga: “Another one bites the dust!”

19 augusti 2019

Michael Moore gillar problemmakarna


Donald Trump är inte den enda som vill se Democrat Party representerat av den öppet ondskefulla gruppen som kallas The Squad - dvs. Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib, Ayanna Pressley.  Det är vad kollektivisten Michael Moore också vill:

"Låt oss hoppas att Alexandria och Rashida och Ilhan och kongresskvinna Pressley blir partiets ansiktet utåt eftersom då kommer vi att vinna," sade Moore till före detta topp-ankaret och lögnhalsen Brian Williams nuvarande värd på MSNBC  .

 ”Vi kommer att vinna med de människor som tror att klimatförändringarna är verkliga. Vi kommer att vinna genom att ställa oss bakom de människor som vill höja minimilönen och som kommer att kämpa för alla dessa saker som den amerikanska allmänheten vill ha. Det är 'The Squad.' De är kraften där ute."

Moore tror att dessa kallhamrade anti-amerikanska harpor kan locka till sig väljare utanför välfärdsberoende getton och universitet.

"Tja, först och främst har Michigan en lång historia, liksom Wisconsin och Minnesota, och övre Mellanvästern, av vad man kan kalla socialism eller demokratisk socialism ..."

Allmänna Val brukade leverera två olika sätt på hur vi stegvis skulle få en växande “Stor Regering”.   Nu står vi inför valet mellan en stegvis tillväxt av Regeringen eller att ta steget fullt ut till fullständig socialism av den typ som krossat Venezuela.

Trump vill ha The Squad främst och värst, eftersom de är kommunister och amerikaner kommer inte att rösta på  kommunister. 
Michael Moore vill ha dem där för att han tror att Amerika har degenererat till en plats där kommunister kan väljas. Om han har rätt är det kört och då spelar det egentligen ingen roll.

Och bruden var så vacker