02 mars 2007

Inte är det Israels fel

Vid melodifestivalen i Helsinki kommer Israel att bidra med låten "Push the Button" som handlar om kärnvapen. Många tycker det är högst opassande med en sångtext som förstör den glättiga stämningen. Ingen vill påminnas om president Ahmadinejads hot att förinta Israel. Eurovision Song Contest vill inte råka ut för en karikatyrkris. Men tänk om sången skulle vinna, det kunde bli en inledning till en ny era av balanserade relationer i Jerusalem. Musikens makt är stark, det vet vänstertalibanerna. Usch, musik det är fult det. Inte ska iranierna och araberna få höra låten, tänk om de vaknar upp till verkligheten och låter Israel vara i fred. Lyssna på låten här.

I år är det ockupationsjubileum, det har det gått 40 år sedan sexdagarskriget resulterade i att Jordanien förlorade Gaza och Västbanken till Israel. Och det har gått 13 år sedan områdena genom Oslo-traktaten fick en palestinsk myndighet. Avsikterna var goda, palestinierna skulle få en egen stat, men det gick knaggligt, folk ville ha fred men många var otåliga, islamisterna predikade jihad, och så kom intifadan och förstörde fredsprocessen.

Hur ska den Palestinska myndigheten utvecklas till en självständig stat? Det finns två hinder, dels den arabiska terrorn mot Israel, dels de israeliska bosättningarna på Västbanken. Israels förre premiärminister Sharon tvingade bosättarna att utrymma Gaza och planerade att göra likadant på Västbanken men så blev han sjuk och efterträddes av den inte lika kraftfulle Olmert. Nya provokationer av Hizbollah och Hamas och sen var det kört.

Ett problem med att tvinga bosättarna att flytta är att de i många fall köpt marken helt legalt i frivilliga transaktioner. Om inte spänningarna mellan judar och araber hade varit så stora skulle de naturligvis bo kvar, medan de som har bosättningar på privatägd arabisk mark borde flytta. Jag lämnar den invecklade frågan om äganderätten till marken därhän.

Utövar bosättarna apartheid? Den militära ockupationen är inte rasistisk utan följer Genèvekonventionens regler. Handlingar som har rasistiska motiv förekommer däremot från bosättarnas sida, men är förbjudna enligt lag, alltså är inte apartheid satt i system.

Så länge den palestinska regeringen inte erkänner staten Israels rätt att existera kommer inte israelerna våga lämna Västbanken. Det har blivit en ond cirkel eftersom palestinierna inte kan få en fungerande stat förrän bosättarna och militären ger sig av. Vilken låsning.

Alternativet som det ser ut just nu är en suverän palestinsk stat regerad av en terroristorganisation. Det är vad EU och FN vill ha, tack ska du ha, det är inget bra.

På Västbanken bor 267 000 judar. Efter 40 år, är det någon mening med att fortfarande kalla dem bosättare? Många säger att bosättningarna gör araberna arga och försvårar freden. Även om det stämmer är befolkningens storlek ett faktum och att tvinga dem att flytta vore omoraliskt. Det är sant att när Israel tvingade 8000 bosättare att flytta från Gaza tyckte de flesta att det var acceptabelt. Men sedan visade det sig att flytten knappast gjorde Gaza fredligare. Den enda formen av regim palestinierna för närvarande är kapabla till verkar vara en jihadistisk diktatur.

En vild idé: i Jordanien bor många palestinier, varför inte återförena Västbanken, inklusive de judiska bosättningarna, med Jordanien? Det är ju inget problem för araber att bo i själva staten Israel, då kunde väl judar kunna bo i Jordanien, som ju har en ganska acceptabel regim?

Uppdatering. Svenska Dagbladet gillar inte Israel. Det är inte Melodifestivalen jag kommer att tänka på när jag läser rubriken Israels terrorbidrag kan diskas. Avskaffa det statliga presstödet!


Global warming is out of control
says a special study report
which sees "no possibility of solution" until
the Israel Palestinian conflict is ended.

Förbluffande va? Det är inte bara ett skämt. Vår tids politiska fråga är inte klimatet. Hur i all världen skulle det gå till att göra något åt klimatet på jorden så länge folk strider med varandra? Då handlar det om bomber och inte miljö. Hat och mord och ju mer förstörelse dess bättre i stridens hetta.

När Romarriket gick under kom den mörka medeltiden och utvecklingen tog ett steg bakåt motsvarande minst tusen år. Det är vad islams mentalitet hotar med i dag, att föra oss tusen år bakåt i tiden.

1 Kommentarer:

Knute sa...

1948 fick 1,2 miljoner araber lämna Israel och 1,2 judar lämna Arabvärlden. Judarna togs mot i Israel men araberna togs inte mot i Arabvärlden, de har inte fått medborgarskap och bor fortfarande i läger.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.