12 mars 2007

Kopernikus, Darwin och Freud inget för IslamEnligt islamisk doktrin kretsar inte jorden kring solen. Kopernikus är underkänd. I skolorna undervisar man om vad man tänker i väst men mest för allmänbildningens skull, eleverna inskärps att utländska hypoteser inte är sanna. En dubbel bokföring som måste vara plågsam för den vetgirige. År 1543 var Kopernikus nära att bli avrättad för att han sade vad han såg. I dagens muslimska värld blir de frispråkiga kättarförklarade och får gå i landsflykt till Europa eller Amerika.

Darwin bör man känna till men att människorna är släkt med aporna är förstås inte sant. Anatomiska avbildningar av människor är förbjudna, den biologiska vetenskapen syndig. Freud upplever man som hotfull, idén om att människan har ett undermedvetet själsliv förkastas. Sådant psykologiskt trams är inte förenligt med islam och betraktas av många tongivande muslimer som källan till allt våld i dagens värld.

Den moderna kvantfysiken kan inte accepteras eftersom den räknar med slumpen. För islam är allt förutsägbart.

Islam säger att vi ska tro utan att fråga hur och varför. Med en sådan antiintellektualistisk hållning blir det inte några vetenskapliga framsteg, inte ens i vår tid trots oljemiljarderna. Tvärtom, de saudiarabiska pengarna hjärntvättar forskarna så de ständigt måste hitta korancitat som stöder deras forskning.

"I Kairo har vi kvar
al-Azharuniversitetet, som grundades år 971 under den period då Egypten styrdes av fatimiderna, shiamuslimer med en persisk tradition. Det är fortfarande ett universitet som fungerar fullt ut och alltså har gjort det oavbrutet i mer än tusen år. Men det har inte skett så mycket nyskapande där och inte i Damaskus eller Bagdad heller," säger Jan Henningsson, chef för Svenska Institutet i Alexandria, i en intressant intervju.

I Alexandria ligger även "Anna Lindhs Medelhavsstiftelse för dialog mellan kulturer", ett projekt i den så kallade Barcelonaprocessen som syftar till att upprätta ett frihandelsområde mellan EU och länderna runt Medelhavet till år 2010.

Islam hindrar araberna från att göra de innovationer som behövs för att ta plats i den globala ekonomin. "Varje kylskåp, varje stickkontakt, varje skruvmejsel , för att inte tala om högteknologiska bedrifter, representerar en stum förödmjukelse för varje arab som kan tänka en självständig tanke."

I Egypten är industrin hantverksbetonad och dukar under för importen från Kina. Egypten hade kunnat vara ett välmående land som Taiwan eller Sydkorea om det inte varit för Islams ovetenskaplighet och teknikfientlighet.

Genom islamiseringen riskerar också Europa att hamna på efterkälken.

10 Kommentarer:

Anonym sa...

Som om detta enbart skulle gälla Islam?

Det finns bokstavstroende kristna i Sverige med , som är svenskar om detta har någon betydelse för dig.

Jag känner flera av dem. De kristna friskolorna tänker väl likadant.

Kasta inte glas i sten hus!

Anonym sa...

Sen har du glömt i din "globala ekonomi" att national statens betydelse minskar. Men det ♪2r ju en annan historia se Castell

Anonym sa...

Bäste anonyma kollega,

skillnaden med Knutby & co är att våra religiösa kufar utgör undantag.

I arabvärlden (och Iran) tyngs stora delar av (men inte alls hela) utbildningen av det religiösa oket.

Upplysningen innebar ett lyft för västerländsk civilisation. Jag hoppas att turen snart kommer till arabvärlden!

Sten

Redaktionen sa...

Vad har du för belägg för att jorden enligt islamisk doktrin inte kretsar kring solen?

Känner du till tänkare som Ziauddin Sardar?

Knute sa...

Hej Jimpan,

i Koranen står att jorden inte solen är centrum, sura 65, 41, 40. Koranen är viktig i skolundervisningen.

Icke-fundamentalister som Ziauddin Sardar försöker bryta ovetenskapligheten men når han ut?

Redaktionen sa...

Är du säker på att du fick siffrorna för den suran rätt? Sextiofemte suran heter at-Talaq (Skilsmässan), och har bara tolv verser.

Ja, huruvida Sardar når ut eller inte är en bra fråga. Jag har inga belägg för att han gör det, har du några för att han inte gör det?

Anonym sa...

Jag tvivlar på att dina avsikter är goda. Ingen av de suror du har refererat till nämner överhuvudtaget något om jorden eller annan himlakropp som centrum för någon annan himlakropp. Inte heller (såvitt jag vet) gör någon av de andra surorna det.

Knute sa...

Okey anonym, jag ger mig, heliocentrismen är ett ateistiskt västerländskt påfund.

http://www.wikiislam.com/wiki/The_Geocentric_Quran

osame sa...

lyssna allihopa!!
alla som tror sig veta om islam gå in på www.islamiska.com. där får ni veta vad islam EGENTLIGEN är och hur man kopplar vetenskapen med islam.

ett exempel är: för ca 1500 år sen (när islam grundades) så sades det i koranen att ljuset från månen är en reflektion. idag har man bevisat de. MEN HUR FAN KAN NGN FRÅN DEN TIDEN VETA DE (asso om ni tror att ngn hittade på och skrev i koranen)

ett annat exempel är grisköttet.
i islam är det förbjudet (allt i islam har en orsak om vfr saker o ting är förbjudet) men vfr e de förbjudet då?! i den tiden viste man såklart inte (som vi vet idag) att man blir sjuk av griskött. allt dedär kommer från gud som är ALLVETAREN OCH SÅKLART DEN ALLSMÄKTIGE SOM SKAPAT ALLT!! när ska folk fatta att de inte finns ngn gud förutom allah och profeten mohammed är hans budbärare!

och glöm inte, ALLT som har med hedersmord (osv) o göra HAR INGENTING MED ISLAM O GÖRA!!
islam är sanningen om allt med livet o göra och vägledare

Galileo Galilei sa...

Religionen är ett sätt för oss att lura oss själva, och andra, att det finns någon mening med något.

Det finns inte mer mening med någon, än vad du själv gör det till.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.