10 maj 2007

Arabisk bakgrund och elevers läsförmågaDet finns många analfabeter i arabvärlden, i synnerhet är det flickor som inte får gå i skolan. Men hur står det till med läsförståelsen i Europa?

Två av tre barn med arabiska rötter slutar skolan utan att kunna läsa. Det visar en ny undersökning i Danmark och Tyskland som gjorts av the Program for International Student Assessment (PISA).

En annan nedslående upptäckt är att läsförmågan försämras i den andra generationen.

Det finns förstås många förklaringar, en är att religionen är viktigare än skolan. Undersökningen visar att skolan har liten betydelse för tvåspråkiga barns prestationer, medan hemmet betyder mycket.

Läs mer här om undersökningen.

I Sverige värderas läsning högt och dess värde ifrågasätts ytterst sällan. Arabiska barn växer ofta upp i hem med en helt motsatt inställning. I dessa familjer är böckerna få och inte sällan undangömda. Om föräldrarna har en negativ syn på böckers betydelse vågar inte barnet ta för sig i skolbiblioteket.

Nöjesläsning är inte prioriterad i det arabiska samhället och ett nytt fenomen.

Visste du att
det finns 53 tidningar per 1000 invånare i den arabiska världen jämfört med 285 tidningar per 1000 invånare i de utvecklade länderna?

Att under de sista 1000 åren har bara 10 000 böcker översatts till arabiska? Det motsvarar vad som varje år översätts till spanska.

"Muslimska invandrarfamiljer talar överhuvudtaget inte med varandra vid middagsbordet," skriver Nyhedsavisen.

"Far tuggar khat nere i klubben. Och ingen har respekt for mor. Så vem skall nu fråga familiens barn, hur det gick i skolan?

Och vem skall hjälpa dem med läxorna senare på kvällen?"

6 Kommentarer:

Anonym sa...

Det är en konsekvens av inavel på grund av kusinäktenskap. En stor del av de förståndshandikappade på danska och norska institutioner är barn till föräldrar som är kusiner. Ofta är föräldrarnas föräldrar också kusiner. I Norge är det till och med vanligt att pakistanska män gifter sig med syskonbarn. Incest alltså.

Anonym sa...

Det står "utan funktionelle läsekompetencer", inte "utan att kunna läsa". Skillnaden är stor, hur står det egentligen till med läsförståelen hos författaren av denna blogg? Jag förmodar att Knute skulle hamna under strecket han med.

Anonym sa...

Jaså claesw är i farten här också. Det har gått en tid sedan jag mosade dig i en debatt om människovärdet och du gör nog bäst i att hålla dig till personangrepp, det är en nivå som passar dig bättre.

Knute sa...

Jag funderar på detta att religionen (islam) hindrar barn från att engagera sig i skolarbetet och lära sig läsa och skriva. Det finns många vittnesbörd om detta från skolor och daghem. Muslimska invandrares inställning till hur viktigt de tycker att barn är läskunniga borde kollas innan de får uppehållstillstånd.

Jag citerar ur ett mejl:

"Man borde föreslå migrationsverket ett antal enkla testprocedurer:

• Alla asylsökande ska äta en skinkmacka och dricka en öl (vin kan erbjudas som alternativ).

• Alla asylsökande män ska hälsa på en kvinnlig handläggare genom att ta i hand.

• Alla asylsökande kvinnor ska ta av ev. huvudbonad.

Muslimska fundamentalister/Islamister vägrar ställa upp på detta, så med bara det här skulle man komma långt i gallringen, men fler test kan ge tydligare utslag."

Anonym sa...

Knute: Man måste skilja på islam och kultur. Många egenskaper som invandrare har som kommer från muslimska länder har inget med islam i sig att göra, t ex kvinnlig omskärelse. Turkiet är ett exempel på att islam och progressiv samhällsutveckling går att kombinera, turkisk lagstiftning är i många fall mindre förankrad i religion än vad svensk lagstiftning är. Vi tror att islam i sig är en kvinnoförtryckande religion bara för att de invandrare som kommer hit har kvinnonedvärderande egenskaper/åsikter. Men faktum är att islam som religion inte alls är mer förtryckande än vad kristendom eller judaism är. Det inses om man har läst igenom koranen och de två testamentena och jämfört dem.

Att som i ditt citerade mail föreslå att (muslimska) asylsökande ska dricka alkohol och äta gris är som att föreslå att asylsökande kristna präster ska viga homosexuella. Det inses att de skulle vägra pga religiösa skäl, vilket folk i genomsnitt har respekt för, varför inte då respektera attt muslimer vägrar av religiösa skäl äta gris och dricka alkohol? Vi skulle inte förvägra en kristen präst asyl pga vägran att viga bögar, men varför då förvägra muslimer asyl för att de inte vill äta gris och dricka alkohol? Borde det vara så att man måste vara alkoholbrukare för att få asyl? Vari ligger logiken/förnuftet i det?

Knute sa...

Anonym, det var mycket på en gång. Skinkmackan skrev jag som ett skämt. Att islam inte är kvinnoförtryckande? Ja, det finns muslimer som försöker reformera islam:

"Islamofascist-Dhimmi Axis Assault on Free Speech

Muslims Against Sharia are proud to be the first Muslim group to publicly support Ezra Levant and denounce HRC inquisition.

Proceedings against Ezra Levant are nothing short of ridiculous. HRC legitimizes radicals' claims that Islam cannot be criticized and Freedom of Speech only applies to radical Muslims.

But Ezra Levant is not alone. The latest casualties of Islamofascist-Dhimmi Axis Assault on Free Speech include Dr. Rachel Ehrenfeld, Fouad al-Farhan, Joe Kaufman, and Mark Steyn. Are you going to be next?

Muslims Against Sharia

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.