08 juni 2007

Bensinpriser

Senaten förbereder sig för att rösta om man ska bötfälla de oljebolag som tar ut "oskäliga" priser för bensin. Man kallar oljebolagens prissättning för "gouging" vilket är närmast översatt som snyltning. Samtidigt får staten med skatter och avgifter in tre gånger så mycket per gallon bensin som den vinst oljebolagen gör.

Eftersom kostnaden för bensin svider i plånboken för gemene man är det tacksamt att racka ner på de Onda Oljebolagen. Men de flesta finansinstitutioner gör rutinmässigt högre vinster än Exxon Mobil, som man ofta klagar på.

Exxons vinst var 9.8 cent för varje dollar medan Citigroup Inc. tjänade 15,7 cent; Cigarett-tillverkaren Altria 22 cent; läkemedelsföretaget Merck 25.3 cent.

Banker är de mest vinstgivande i hela landet tätt följda av läkemedelsindustrin, men man vinner mer sympati från väljarna om man hackar ner på oljeindustrin.

Om det bara behövs ett streck med pennan av Kongressen för att bensinpriset som genom ett under ska sjunka till "skäligt" pris kan man undra: " Varför stoppa där? " Varför gör man det inte brottsligt att även begära "moderata" priser så att vi alla verkligen har tillgång till billigt bränsle?

Anledningen till ett högt pris är brist. Om man vill lösa det problemet ser man till att det lönar sig för producenten att öka tillgången.
Ingen affärsman satsar på att borra för nya fyndigheter, lägga pipelines, hyra geologer, osv. om det ser ut som Kongressen ska straffbeskatta vinsten, införa priskontroll eller artificiellt stimulera efterfrågan på konkurrerande produkter (biogas)

Alltför många människor saknar fundamentala kunskaper om hur marknadsekonomi fungerar och tror därför att staten gör dem en tjänst när det enbart handlar om att vinna röster.

1979 införde Carter-regeringen priskontroll vilket resulterade i långa köer vid bensinstationerna tills dessa fick slut på sitt lager. Man beräknade att amerikanarna gjorde slut på 150000 fat olja bara genom att köra på tomgång i väntan på att komma till pumpen.

För att minska köerna införde man en ytterligt smart plan med tankning av bilar med udda bilnummer på udda dagar!

Fram till nu har regeringen valt att inte lägga sig i med idiotiska bestämmelser. Vi har inte sett köer och fighter eftersom priset har tillåtits följa marknadsreglerna av tillgång och efterfrågan.

Det största problemet när det gäller tillgången på olja rår vi själva för eftersom vi låter miljöaktivister stoppa all nyborrning av olja och nybyggnad av raffinaderier.
Vi kan inte raffinera den olja som kommer in i takt med efterfrågan och det är 30 år sedan något nytt raffinaderi byggdes.

Miljörörelsen har blivit en tillflykt för vilsna kommunister som gör allt som står i deras makt för att stoppa kapitalism.

Det finns enorma reserver av olja under de 20 miljoner acres som kallas Arctic National Wildlife Refuge (ANWR).
Det område där man vill borra är mindre än 2000 acres, dvs. mindre är hälften av en procent. Miljörörelsen stoppar det.

De har också begränsat borrning i Mexicogolfen och vid Kaliforniens kuster.

USA ligger som nummer tre på listan av länder som levererar olja, efter Saudiarabien och Russia, men skulle enkelt kunna producera mycket mer och med dagens prisbild kan man undra varför den amerikanske konsumenten inte stoppar de radikala miljöaktivisternas inflytande.

2 Kommentarer:

Knute sa...

"Miljörörelsen har blivit en tillflykt för vilsna kommunister som gör allt som står i deras makt för att stoppa kapitalism."

Det är lite provokativt eftersom många naturligtvis skulle neka till att deras motiv är något annat än omsorg med miljön. Likadant som med folk som till varje pris vill försvara islam. Men du har rätt, "alltför många människor saknar fundamentala kunskaper om hur marknadsekonomi fungerar och tror därför att staten gör dem en tjänst när det enbart handlar om att vinna röster."

Knute sa...

Intressant artikel om "Putin's Oily Politics". Gazprom vill bli det största energibolaget i världen och bestämma över Europas och USA's utrikespolitik.

http://www.weeklystandard.com/Content/Public/Articles/000/000/013/726ofuch.asp?pg=1

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.