23 juni 2007

Frihet och trygghet

Amerikanare förknippas med frihet, oberoende, individualism och självtillit och på den tiden våra förfäder utvandrade till det förlovade landet var det säkert så.

Den moderne amerikanen är däremot en anpassad, kontrollerad, lydig, hjälplös individ som är beroende av andra för så gott som allt.
En farmare år 1850 var fri eftersom det fanns ytterst lite statlig kontroll. Han var självförsörjande eftersom inget blev gjort om han inte gjorde det själv; förutom några verktyg tillverkade och odlade han allt han behövde.

Den tiden har försvunnit och kommer aldrig tillbaka. Friheten har fått ge vika för lagar, regler, licenser, formulär, krav.
Olika statliga lagar bestämmer vad våra barn ska lära sig, i vilken färg vi kan måla huset, vem vi kan anställa, var vi kan parkera, vilket uthus vi får bygga.

Vi talar om demokrati men vi har väldigt litet inflytande på våra liv. Allt av verklig betydelse bestäms av politiker som sedan de blivit valda gör som de vill.
Vi har blivit så vana vid all kontroll att vi tycker det är naturligt. Att vara lydig har blivit naturligt. Individualism motarbetas och är suspekt. Tidigt lär vi oss att det är grupparbete som är viktigt.

Att klara sig själv är omöjligt. Vi är beroende av andra för att reparera bil, kylskåp, datorn....och vanligtvis finns det folk som gör ett bättre jobb än vi skulle klara själv.
Att laga en T-Ford var inte så svårt men försök att fixa något på dagens nya bilar.

När jag var liten cyklade vi utan hjälm, sköt råttor bakom dass och badade i sjön utan vakter och simdyna.
Nu fyller man igen de djupa sidorna på poolerna och tar bort trampolinerna, är livrädd för andrahandsrökning och törs inte gå ut utan solskyddskräm.

Leder teknologiska framsteg ovillkorligen till ett totalitärt samhälle? Det verkar som den allmänna rädslan i kombination med tekniska framsteg leder till ett sorts mjuk Stalinism.
Det finns nationella ID-nummer på alla invånare. Scannade pass avslöjar vart vi reser, säkerhetskameror ser hur fort vi kör och vem vi är. Email kan spåras, telefonsamtal avlyssnas och man experimenterar med X-ray kameror på flygplatserna.
Vi är lydiga varelser, vi finner oss. Vi litar på auktoriteter och känner oss tryggast när vi blir tillsagda vad vi ska göra. Vi lovprisar säkerhet, trygghet och förutsägelse.
Allt mer accepterar vi att behandlas som straffångar både vid flygplatser och annorstädes.
Vi vill bli omhändertagna.

4 Kommentarer:

Knute sa...

Som du skrev tidigare, Valda politiker mister sin makt och i stället styrs vi av internationella byråkrater som inte känner solidaritet med någon.

Intressant att få veta att USA har tagit efter den "Svenska modellen". Sverige har varit ett byråkratiskt föregångsland ända sen Axel Oxenstierna på 1600-talet. Väldigt uppfinningsrikt att hitta på skatter. Moms och arbetsgivaravgifter är svenska uppfinningar om jag inte tar fel.
Och sen har politikerna och byråkraterna jättekul när de ska använda pengarna till olika förmynderier.

Knute sa...

USA blir alltmer likt Europa. Nio av tio amerikanska journalister som stöder politiska kandidater - stöder demokraterne:
Uriasposten

Anonym sa...

Det är så när kampen mot terrorismen råder. Allt görs för att trygga vår existens. Då har man inte råd att vara fri. Precis vad terroristerna vill. Skapa rädsla och injaga skräck.

Knute sa...

Många människor på jorden har vi blivit. Det börjar bli trångt.

Européer och amerikaner är individualistiska och disciplinerade.

Araberna är kollektivistiska men odisciplinerade och i otakt med atomåldern.

Kineser och japaner är kollektivistiska och disciplinerade.

Alla människor klarar tyvärr inte av att vara individualistiska. Terrorismen underminerar demokratin, Västvärlden blir en kontrollerad myrstack som Kina.

En liten historiefilosofisk fundering.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.