26 juni 2007

Generositet

Amerikaner skänkte nästan 300 miljarder dollar till välgörenhet under förra året. Det är två gånger så mycket som nästa generösa nation på listan.

Dessa jämförelser är gjorda av Charities Aid Foundation.

Om man ser det i procent av BNP så skänkte USA 1.7 procent och England 0.73 procent. Frankrike kom på tredje plats med 0.14 procent tätt följd av länder som Sydafrika, Singapore, Turkiet och Tyskland.

De mesta av donationerna kommer från individer, över 83 procent, och 65 procent av de hushåll som skänkte pengar hade själva en inkomst under 100,000 dollar.

De största givarna var herr och fru Bill Gates samt Warren Buffet vilka fokuserar på att bekämpa hunger och sjukdomar i utvecklingsländerna.

Det säger en hel del om den amerikanska mentaliteten och kulturen och det är synd att inte europeiska nyhetsförmedlare förmedlar den bilden. I stället gör man sitt bästa för att presentera alla negativa sidor man kan hitta.
Amerikas utrikespolitik är inte perfekt men ytterligare en god sak är att landet bekämpar terrorism och diktaturer i världen vilket också Europa drar nytta av.

Nima Sanandaji uttalade sig förra året angående medias medvetna svartmålning av USA vilket i hög grad påverkar attityden hos många svenskar:

"Delvis handlar det om en politisk strid. Det tjänar vänsterns syften att utmåla USA som helvetet på jorden. På så vis blir det svårare för högern att vinna val i Sverige. Det räcker med att minnas Vietnamkriget för att inse att bilden av USA har inrikespolitisk relevans för Sverige.

I svensk politik finns en osund fixering vid USA. Bland såväl högern som vänstern finns en överdriven och orealistisk bild av det amerikanska samhället.

Medierna har spelat en avgörande roll när det kommer till den amerikabild som finns inom politiken. Anti-amerikanism hos medierna diskuteras ofta, men problemet tycks lika mycket vara att journalister ser nyhetsvärde i att överdriva det som är olikt i USA."

3 Kommentarer:

Knute sa...

Som Nima Sanandaji skriver är USA liksom Sverige en välfärdsstat, men det har liksom inte gått in i folks medvetande att USA har förändrat sig sedan Vietnamkrigets dagar.
Amerikanska förhållanden anno 2007

Knute sa...

Den amerikanska skattefinansisierade välfärden har emellertid inte gått till överdrift som i Sverige och Europa där folk blir allt mer ohjälpsamma mot varandra och förväntar sig att staten ska ta hand om allting.

Anonym sa...

Det är bra att folk är hjälpsamma och jag har väl ingen kritik att rikta förutom mot påståendet att USA bekämpar diktaturer. USA stödjer en massa diktaturer och tillsatt en massa diktaturer i världen. De bekämpar bara dem som inte är med dem.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.