06 juni 2007

Hets mot folkgrupp
Ibland läser jag ÖPs web. sida för att hålla lite koll på vad som händer i mina gamla hemtrakter. ÖP. för er söder om Dalälven är Östersundsposten.
I går såg jag följande rubrik:

Rasistattack mot flyktingfamilj
En rasistattack mot en flyktingfamilj i Svenstavik utreds nu av polisen. Det var i helgen som det hus familjen bor i utsattes för stenkastning av personer som även ropade slagord.
Ingen person kom till skada, men händelsen är nu polisanmäld som hets mot folkgrupp.


Vandalisering och trakasserier är naturligtvis ett brott som ska stoppas och bestraffas men det är tydligen värre om det utförs mot en flyktingfamilj (icke svensk/ icke vit?) än om man kastat sten mot Svenssons hus och bett dem dra åt skogen.


I USA har vi inte brottsrubriceringen "hets mot folkgrupp" men väl "Hate crime".

När det gäller "Hate crime" blir man inte bara bestraffad för en våldshandling utan också för tanken bakom handlingen. Samma sak gäller för "hets mot folkgrupp"

Det har tagit århundraden för att stifta lagar där alla har lika värde och döms lika. Man får samma straff om man mördar en utesovare som om man mördar en direktör.
Nu har politiker och lagstiftare tagit oss tillbaka till de tider när straffet inte rättas efter det brott som utförts utan efter den person som begått brottet och dennes tankar och ord.

Den stora faran när man bestraffar tankar är att det blir väldigt subjektivt. Att bestraffa människor för vad de säger är vad diktatorer gör så snart de har makt tillräckligt.

Se bara på Hugo Chavez, Stalin, Hitler, Castro.....

8 Kommentarer:

Anonym sa...

Att nämna Chavez i samma andetag som Hitler och Stalin är lite väl magstarkt. Chavez är fortfarande folkvald.

Berit sa...

Alla barn i början...

Knute sa...

Gränsen mellan tanke och handling är hårfin. Rättskipningen är godtycklig. Om det ska vara någon mening med lagstiftning mot hatbrott borde Imamer som hetsar mot icke-muslimer och uppfordrar till terror utvisas, som man gör i Frankrike.

Anonym sa...

Political correctness is killing us.

Anonym sa...

эх, шведищи, серые хвостищи...

Anonym sa...

Ett jävla jidder om att vara politiskt korrekt. Ni som hävdar att ni inte är det är i regel dumma och inget annat. Att inte vara politiskt korrekt verkar vara synonymt med rätt korkad och rädd.

Anonym sa...

Jidder, jävla, dumma, korkad, rädd är typiskt politiskt korrekt språk.

"Begreppet politiskt korrekt föddes i Sovjetunionen under utrensningarna på 1920-talet, då det användes för att klassificera vilka medborgarbeteenden som var "korrekta" eller "inkorrekta" utifrån den officiella partilinjen."

http://sv.wikipedia.org/wiki/Politisk_korrekthet

Berit sa...

Gates of Vienna har ett bra inlägg om Potitical Correctness

http://gatesofvienna.blogspot.com/2007/06/dymphna-does-it-again.html

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.