11 juni 2007

Journalisters uppgift

Abraham Lincoln said that you can fool all the people some of the time and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time.

Från unga år inpräntas det i oss att journalisters uppgift är att ge oss sanningen om vad som verkligen händer omkring oss. Det är vad media försöker få oss att tro och de har lyckats mycket bra med att ge oss den illusionen.

John Swinton, the former Chief of Staff vid the New York Times yttrade följande vid en lunch för New York Press Club:
(översättning) " Det finns ingenting i denna värld som kallas en oberoende press. Ni vet det och jag vet det. Det finns inte en enda av er som vågar skriva er innersta, ärliga mening och om ni gör det, så vet ni också att det aldrig skulle tryckas. Jag betalas varje vecka för att hålla min åsikt borta från den tidning jag arbetar för. Ni andra är betalda för liknande saker och var och en av er som skulle vara dum nog att skriva er ärliga mening skulle vara ute på gatan och leta ett nytt jobb."

Problemet har naturligtvis sin upprinnelse i den typ av människor som väljer att bli journalister. Alltför många bland dem ser det som sin uppgift att ändra världen och påverka människor att tänka så som de själva gör, hellre än att informera sina läsare om vad som verkligen pågår och sedan låta dessa bilda sig en egen uppfattning.
Det har ingenting att göra med att vara "rättvis" utan det handlar om att vara ärlig mot läsarna. Journalister ska rapportera fakta och redaktören skriva om tidningens politiska ståndpunkt men den regeln gäller inte längre.

Journalister är ofta dåligt informerade vad gäller vetenskap, ekonomi och historia
och vem har valt dem till världsreformerare?

I stället för att skriva om vad som verkligen händer kan man också välja att vara tyst. Det är oftast lika effektivt.

Mångkulturella samhällen är av naturen instabila och oroliga och om vi väljer att vara tysta om en kriminell persons ras eller bakgrund bidrar vi ytterligare till den instabiliteten.

Sanningen har blivit ett politiskt verktyg och människor blir bara matade med det som politiker anser att vi ska veta.

Se bara på hur de verkliga kostnaderna för invandringen i Sverige eller den egentliga arbetslösheten döljs för allmänheten.

Journalisters arbete är att förmedla till människor vad som anses politiskt korrekt, allt annat låter man helt enkelt bli att rapportera om.

12 Kommentarer:

Anonym sa...

Du nämner ras... Att ge en folkgrupp vissa egenskaper utifrån ras är rasism och inget annat.

Knute sa...

Kapten korrekt är tydligen rasist eftersom han menar att personer är kriminella på grund av sin ras. Hur är det med logiken och förmågan att läsa innantill?

Berit sa...

Om en person är efterlyst av polisen underlättar det inte sökandet om man vet vilken ras den personen tillhör?

Så som du anmärker på vad jag skriver, Kapten, börjar jag misstänka att du tycker illa om kvinnor.

From Sweden with Grief sa...

Nu på eftermiddagen kom en debattartikel in på webb-Expressen Sidan 4; Medierna är medskyldiga till muslimhatet. Där dessa debattörer menar att medierna medvetet skriver svart eller vitt om muslimer. Jag undrar verkligen vad de grundar sin uttolkning av en rapport på. Artikeln är mer en slags partsinlaga än en vetenskaplig rapport, tycker jag.

Knute sa...

http://www.expressen.se/debatt/1.715857

"Cecilia Englund är före detta analytiker på integrationsverket, numera på Brå. Mohammad Fazlhashemi är docent i idéhistoria. De har genomfört studier i en ny rapport från integrationsverket om islamofobi, antisemitism och antiziganism. De anser att vi måste vara uppmärksamma på hur medierna beskriver muslimer."

Inte ett om att det är muslimer som förföljer judar i Sverige. Inte ett ord om islamisk fundamentalism. Artikeln är ett skolexempel på det totalitära tänkande som FN's rasismövervakare gav uttryck för vid en konferens i Oslo.

Anonym sa...

Det vore roligt om tex en scientolog började kalla de som kritiserar scientologin för scientologofober. Eller varför inte en nazist som hävdar att han känner sig kränkt när någon anklagar Hitler för förintelsen av judar. "Han är ju min profet!"

Idén att man inte, i en demokrati, skulle få ifrågasätta religioner och filosofier är så vansinnig att det inte finns ord för det.

Anledningen till att muslimer fruktar satir och granskning så mycket är självklart att de innerst inne vet att deras projekt inte tål detta.

Knute sa...

Precis. I Expressen-artikeln handlade det mycket om Muhammed-karikatyrerna. Men folks uppfattning om islam och muslimer beror inte på karikatyrerna i sig, utan på muslimernas enorma reaktion på dem.

Anonym sa...

Jag har inget emot kvinnor. Nu råkar du vara kvinna och haspla ur dig en jävla massa skit. Jag tycker inte om skiten du skriver. Vilket kön du tillhör är helt egalt. Knute är väl man och jag sågar honom lika mycket.

Sen om man ska vara politiskt korrekt så pratar man om etnicitet. Men när det gäller att märka raser med bättre och sämre egenskaper så är man Hitler på spåren. Han var en hejjare på det där med att rasbestämma. Erat hat mot invandrare oavsett om de är mexikaner eller araber är bara patetiskt.

Berit sa...

således Kapten, när jag kritiserar vissa människors åsikter och uppförande är det rasism men när du kritiserar mig är det inte kvinnoförakt?

Knute sa...

Nu gick kapten korrekt över gränsen igen och "hasplade ur sig en jävla massa skit".

Jag gillar människor, säkert är de flesta invandrare jättehyggliga, men måste Sverige vara världens största socialbyrå? Klarar försäkringskassan av att vara global?

Och islam är definitivt oförenligt med vår demokrati. Jag vet inte hur många gånger jag skrivit det i mina kommentarer till dig, att det inte är de enskilda muslimerna jag kritiserar utan deras religion.

Du slåss mot väderkvarnar, skriv på några riktiga invandrarhatande och rasistiska sidor i stället om du vill göra någon nytta för invandrarna.

Knute sa...

Jag gillar inte religion, i synnerhet inte islam, men har inget emot religiösa människor, om de inte är fanatiska. Och jag uppskattar i hög grad andlighet.

Nima Daryamadj gör en liknelse mellan religion och musik:

"Se mig snarare som en färgad som avskyr gangsta rap [religion]! Det skulle inte automatiskt betyda att man hatade svarta musiker [religiösa]. Och absolut inte att man föraktade musik [andlighet], tvärtom!"

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,1034886,00.html

Anonym sa...

Klart ni får kritisera saker men ni är så vansinnigt enögda. Inte ett dugg bättre än mullorna som vill döda danskar.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.