25 juni 2007

Muhammeds satansverser


På vilket sätt syndade Salman Rushdie när han skrev romanen Satansverserna?

Under sina tidiga år i Mecka uttalade Muhammed några uppenbarelser om Allahs döttrar, de tre gudinnorna Allat och Al Oza och Manat, något som inte gick ihop med hans monoteistiska förkunnelse. Det var en list från hans sida för att få folket i Mecka vänligt stämda. Senare när han väl befäst sin makt ändrade han sig. För att rädda äran ljög han och beskyllde djävulen för att ha manipulerat hans tunga.

Hela Muhammeds lära föll därmed platt till marken. Satans ingripande visade att Allah och hans budbärare inte var ofelbara. Det hjälpte inte att satansverserna plockades ur Koranen, skadan var redan skedd.

Muhammed uppmanade till folkmord på dem som dyrkar flera gudar (Sura 9:5). Därför är det inte konstigt att de flesta muslimer anser att de polyteistiska Satansverserna är ett påhitt och därför fick Rushdie döds-fatwan på sig. Men det går inte att förneka alla källor från 700-talet som berättar denna historia. Verserna är bevarade och uppmanar muhammedanerna att be om förbön hos Allat och Al Oza och Manat.

Babylonisk mån-gud

Allah var månens gud. Man kan säga att Muhammed hämtade ner månen från himlen och gjorde den till sin. En mer effektiv symbol för att hålla folk i fruktan och bävan är svårt att tänka sig, varje gång man får syn på månskäran på himlen är det meningen att man ska bli påmind om Muhammed och hans våldsregemente. Vilket jag personligen värjer mig emot, jag vill ha månen för mig själv.

Det finns många källor om Allahs döttrar och satansverserna, t ex
här. Läs även Monokulturs uppgörelse med muslimska dogmer.

4 Kommentarer:

Knute sa...

gudmundson: Profeten och Jim Morrison skändade i Danmark
Prophet burning - video

Knute sa...

Nu kommer många förstås att säga att muslimerna är arga för att anti-jihadister bränt en fågelskrämma på midsommarafton. Men den ekstrema muslimska miljön har redan fostrat massor av terrorister runt om i Europa, de vill ha sin dagliga kränkning, nu fick de den.

Frågan är inte om, men när vi får se fler terrordåd, som dem på bussar och tunnelbana i London.

desculpeqqc sa...

Det gillade för att veta för att skriva i ditt språk

Knute sa...

Så här lyder Satansverserna i översättning:

Har ni besinnat al-Lat och al-Uzza,
och Manat, den tredje och sista?
Dessa är de högtflygande tranor
till vars medling vi sätter vårt hopp.

Dessa tre arabiska gudinnor, al-Lat, al-Uzza och Manat, kallades också ”Guds döttrar” och dyrkades med stor iver av meckanerna. Numidiska tranor eller gharaniq som de heter i originalet, ansågs kunna flyga högre än andra fåglar och symboliserade därför adel och upphöjdhet. Dessa komplimanger måste ha smickrat polyteisterna.

I dessa verser visar Muhammed att han kunde kompromissa med sin stränga monoteism och tillåta araberna att behålla sina gudar som medlare. När Muhammed kom med dessa verser såg det ut som han skulle kunna nöja sig med att bara reformera den gamla religionen utan att utplåna den. Allah var visserligen den högste guden, men de andra fick finnas. Muhammed hade sträckt ut en hand.

Men detta vackra tillstånd av tolerans, fred och försoning varade inte länge. Efter ett tag kom Muhammed tillbaka och förklarade att dessa verser kom från Satan och inte från Gud. Han drog tillbaka den utsträckta handen. Därefter började han och hans lärjungar att tala nedsättande och hånfullt om arabernas gudar. Splittringen blev bara värre och så småningom utbröt krig och Muhammed förklarade att det var en helig plikt att utrota månggudadyrkarna.

Dessa verser, som alltså påstås ha kommit från Satan, är i min mening mer moraliskt högtstående än de som påstås ha kommit från Gud och som befaller att de gammaltroende araberna ska dödas. Gud blev nu en så avundsjuk härskare att Han inte nöjde sig med att vara högst i rang – ingen rival, oavsett hur ringa och hur ödmjuk, fick finnas vid hans sida. Upphöjd är Han i sin ensamhet.

Muhammed gav med andra ord Satan äran för några av sina bästa verser.

http://detgodasamhallet.com/2015/06/05/den-vackraste-versen-kom-aldrig-pa-prant-nagot-om-satansverserna/#more-1076

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.