27 juni 2007

Svensk utvandring



Från en bra insändare i Jyllands-Posten:

"Nog är Sverige ett invandringsland för "flyktingar" – 96 800 förra året - men det är också ett utvandrarland, därför att den nuvarande högkonjunkturen inte har skapat fler arbetsplatser, som i Danmark. 20 000 svenskar, de flesta unga, måste för närvarande arbeta i Danmark

Utvandringen från Sverige är på 45 000, den största sedan 1892, och det är "eliten" som utvandrar. 400 000 svenskar bor nu utomlands, och det intressanta är ju vilka som reser ut - och vilka som reser in.

Sören Espersen i Dansk Folkeparti varnar för att stora mängder arbetslösa invandrare kommer att flytta från Sverige till Danmark under en kommande lågkonjunktur, ett scenario som ligger kanske tre-fyra år framåt i tiden. I vissa kvarter av Rosengård i Malmö är arbetslösheten på över 90 procent.

Vad gör de under en kommande lågkonjunktur, eller om (när) socialkassorna torkar ut? Bör de ha de rättigheter i Danmark som de har nu? Svensk BNP är den svagaste i Norden, nu också överträffad av Finlands, och långt svagare än BNP i Danmark och Norge."

Monokultur kommenterar: "Søren Espersen har ju gjort sig mycket opopulär genom att varna för konsekvenserna av multikultiernas paradis snarliga sammanbrott."

Sverige och Danmark har helt enkelt "fel" invandrare. Som Den Danske Forening uttrycker det: "Även om det finns tusentals av arbetslösa invandrare i landet, som njuter av den livslånga ferien med allt betalt - så är företagen tvungna att importera flitiga och duktiga medarbetare från primärt Östeuropa."

Det måste vara ett systemfel. Danmark och Sverige har de högsta skatterna i Europa. Den skattefinansierade välfärden drar till sig invandrare från mindre utvecklade länder. Antingen får välfärden offras eller invandringen stoppas, så enkelt är det, eller rättare sagt, det är inte enkelt alls.

Lösningen på dilemmat kan vara den nya nationalekonomiska forskning som tar ett grepp på hur människor litar på varandra i samhället: Inkomstskillnader och tillit: Fattigdom viktigare än rikedom.

10 Kommentarer:

Anonym sa...

"Antingen får välfärden offras eller invandringen stoppas, så enkelt är det, eller rättare sagt, det är inte enkelt alls."

Det där är en stor och fet klyscha som många har hävdat många gånger och ingen har någon grund för det. Visst är det beklagligt att många invandrare är arbetslösa men de vill jobba.

Knute sa...

Ja, visst är det beklagligt att många invandrare är arbetslösa. Och fler arbetslösa invandrare lär det bli med den okontrollerade massinvandringen.

Berit sa...

När människor inte känner igen sig i teorierna brukar de hålla sig till erfarenheten.
Ett socialistiskt välfärdssystem har inte råd att belastas med stora mängder människor som inte kan försörja sig. Människor kan numera komma till både USA och Sverige utan att behöva arbeta och ändå inte svälta därför att vi andra försörjer dem.
Välfärdsstaten mildrar den "västerländska skulden" genom att öppna gränserna för människor som, av olika anledningar, inte klarar sig så bra själva.
Men goda avsikter får konsekvenser man inte alltid räknar med.
En välfärdsstat borde vara livrädd för varje fattig person som kommer in och varje rik som ger sig iväg.

Anonym sa...

Var sak på sin plats. "Flyktingarna" från framförallt muslimska länder saknar västerlandets grundläggande kulturella värderingar och saknar förmåga och/ eller ambition att söka förstå och än mindre tillägna sig och bli en del av denna.
Det finns inget "mångkullturellt" Sverige annat än på statligt och kommunalt betalda kulturgalor.
I Sverige förhäskar Svensk kultur, tro inget annat!

Strix Q

Knute sa...

Bandet Strix Q ! Popklassiker jag minns, ska genast gå in på Pirate Bay och kolla.

Anonym sa...

Se där! Ett namn på en musikgrupp väcker minnen och vittnar om gemensamma kulturella erfarenheter och väcker minnen från en svunnen tidsanda. Dessa erfrenheter är det kitt, som ytligt kan förefalla banala, är det kitt som binder vår kultur samman. Häri ligger fröet till "VI" känslan.

Strix Q

Knute sa...

Om jag rätt förstått forskningsrapporten om inkomstskillnader och tillit, så är den borgerliga regeringen på väg att öka tilliten mellan medborgarna:

"Låginkomsttagare har fått en inkomstförstärkning som ingen lönerörelse någonsin givit dem. Inkomstskillnaden att gå från arbetslöshet till arbete har ökat dramatiskt. Enligt regeringens egna beräkningar får inkomstgruppen som tjänar under 200 000 kronor per år skatten sänkt med nästan 20 procent."

Nerikes Allehanda via Dick Erixon
http://www.na.se/asikter/ledare/

Anonym sa...

Visst har vi problem med invandringen i Sverige men det är väl mer hyckleri att påstå att det är värre i Sverige än i Danmark. De har faktiskt större andel utomeruopeiska invandrare än vad vi har och de har egna versioner av Rosengård med precis lika hög arbetslöshet. De flesta utvandrare från Sverige är invandrare som åker hem igen. Och de flesta svenskar som utvandrar kommer hem igen efter några år. Danmark är i precis samma situation, de gillar bara att klaga på Sverige eftersom de har ett extremt mindervärdeskomplex. Sverige har inte alls svagast BNP i Norden. Iallafall inte enligt IMF http://www.x.se/2ta - Finland ligger en bit efter. Danmarks ekonomiska utveckling är trögast i Norden enligt OECD, de behöver nog inte oroa sig för en lågkonjuktur i Sverige utan snarare en på hemmaplan. Vi kanske borde ändra reglerna så att inte stora mängder arbetslösa invandrare kan flytta från Danmark till Sverige.
Jag tycker själv att Sverige är på tok för generösa när det gäller invandring, men Danmark är inte rätt nation att klaga.

Knute sa...

Det där med mindervärdeskomplex håller jag inte alls med om. Eftersom jag har bott på båda sidorna av Sundet borde jag ju kunna bedöma det. Sverige och Danmark jämför sig ju ständigt med varandra, så skillnaderna överdrivs. Båda länderna har högst skatter i Europa, båda länderna har en dålig sits i krocken med islam.

Knute sa...

Här är BNP-tabellen som Anonym tipsade om. Den första siffran är för 2006, den andra uppskattad siffra för 2007

Denmark Gross domestic product per capita, current prices U.S. dollars Units 50,965.180
55,603.402

Finland Gross domestic product per capita, current prices U.S. dollars Units 40,196.819
42,877.804

Iceland Gross domestic product per capita, current prices U.S. dollars Units 54,858.213
58,185.292

Norway Gross domestic product per capita, current prices U.S. dollars Units 72,305.510
74,847.828

Sweden Gross domestic product per capita, current prices U.S. dollars Units 42,382.674
46,400.382

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.