04 juli 2007

Independence DayFourt of July, den dag då amerikaner firar sin frihet med grillfest i trädgården och genom att vifta med flaggor.
När jag betraktat detta genom åren undrar jag om frihet är det man verkligen vill ha?

Om så är fallet varför skriver inte amerikanen till sin kongressrepresentant och begär att få ta hand om sig själv?

Att själv få förhandla med sin arbetsgivare om den lön du är värd, inga fastställda minimi-löner eller lagstadgad semester.

Skriv att du anser att du inte har automatisk rätt till sjukvård. Att du är villig att ta fullt ansvar för sjukförsäkring och inbetalningen till pensionsförsäkring och att ta konsekvenserna om du underlåter att betala . Att du inte kommer att begära att staten går in och tar hand om dig.

Att du tycker det är fel att staten ska kunna använda sin makt att tvinga andra att betala för dig.

Du skulle också kunna skriva att det är din ensak om du vill använda bilbältet eller inte och om du ska använda hjälm när du kör motorcykel.

Om du skaffar barn är du villig att ta ansvar för alla kostnader som det innebär att ha barn.

År 1776 marscherade amerikanska patrioter utan skor och med blödande fötter i snö och frost för att strida för oberoende från Storbritannien. Inte många skulle göra det idag för frihetens skull.

De enda som idag är villiga att ge sitt liv för oss alla i det som ändå är det friaste landet på jorden är den Amerikanske Soldaten.

8 Kommentarer:

Knute sa...

Välgörande att läsa som motvikt mot vissa vänstervridna konspirationsteoretiker som också bor i USA och bloggar på svenska.

Humle och Dumle sa...

Men som inbiten motorcyklist blir man lite skeptisk till vissa förslag, tex den om frivilligt hjälmtvång. Varje år beskådar jag åtskilliga olyckor, framförallt på och och omkring landets racingbanor. Alla vet att skallskadorna skulle bli fruktansvärda utan en schyst kruka på huvudet. Skallskador som skulle innebär enorma kostnader för ..????
/ Dumle

Berit sa...

Dumle, jag utgår ifrån att var och en är smart nog att ta ansvar för sitt eget huvud. Om man dessutom själv betalar sin privata försäkring gör man upp med försäkringsbolaget om vilka regler som ska gälla.

Humle och Dumle sa...

OK, förlåt en man uppväxt inom den omtänksamma socialdemokratin. Men vad händer då om man inte har råd med en individuell sjukförsäkring? Blir man tilldelad en av farbror staten enligt en miniminivå? Eller hur är det tänkt att fungera för låginkomsttagare?

Berit sa...

I en kommentarruta som denna finns det inte utrymme att förklara en hel ekonomisk filosofi men läs tex. Road to serfdom by Friederich A. Hayek.

Om staten inte tar hälften av din inkomst har du råd med din egen försäkring. Om man tillåter konkurrens sätts priset på sjukvård också efter principen tillgång och efterfrågan

Knute sa...

The founding fathers of the Declaration of Independence var institutionellt visionära och förutseende, dokumentet håller än:

"We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed, by their Creator, with certain Inalienable rights, that among these are Life, Liberty, and the pursuit of Happiness."

Anonym sa...

Den amerikanska soldaterna, bespottade av de flesta, ÄR sanna hjältar. Tacksamheten till dessa är alltför låg. Väl talat!

Knute sa...

Med tanke på befolkningsutvecklingen är frågan om Väst har tillräckligt många soldater att skicka.

Uriasposten skriver:

Heinsohn har også et godt råd til de vestlige ledere, der sender deres soldater til ungdomspukkel-lande som Irak og Afghanistan, og som nu overvejer at gå ind i Darfur:

Hold jer for Guds skyld væk. Vestlige lande med én søn pr. familie skal ikke sende deres unge mænd som kanonføde i ungdomspuklernes uafvendelige myrderier.

Skal vi endelig føre krig mod f.eks. Saddam Hussein i Irak eller Al Qaida i Afghanistan, så er recepten et hurtigt slag for at fjerne den øjeblikkelige fjende og derefter hurtigt ud igen. Vi må opgive alle illusioner om at blive for at skabe fred, orden og demokrati. Fred og ro kommer der under ingen omstændigheder, før de mange millioner unge mænd har raset ud og slået så mange af hinanden ihjel, at ungdomspuklen er afviklet.

De europæiske lande har ganske enkelt ikke befolkningsmæssig baggrund for at føre krig i sådanne lande. Bortset fra Falklandskrigen i 1982 har europæerne ikke vundet en eneste krig siden 1945, understreger han med en vis overdrivelse.

Ulykkeligvis står den vestlige verden netop i disse år over for en gigantisk ungdomspukkel i store dele af den muslimske verden. I løbet af blot fem generationer (1900-2000) er folketallet i de muslimske lande vokset fra 150 millioner til 1.200 millioner – altså en ottedobling.

Til sammenligning er Kinas befolkning vokset fra 400 til 1.200 millioner (en tredobling), og befolkningen inden for det nuværende Indiens territorium fra 250 millioner til 1.000 millioner (en firedobling).

http://www.uriasposten.net/?p=4720

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.