22 juli 2007

Islam ligger bakom våldet i IrakDet är fruktansvärt varmt i Bagdad i augusti, och därför tar de irakiska politikerna ledigt och stänger parlamentet. Ännu en månad går till spillo utan att de kan enas om hur landet ska styras. I september är det en slags dead-line då överbefälhavare Petraeus ska utvärdera läget, så det är bråttom.

De amerikanska soldaterna har blivit gisslan där de släpar sig fram i sin tunga utrustning i hettan, utsatta för ständiga attacker. En kuslig situation där det till och med händer att religiöst indoktrinerade kvinnor och barn blir självmordsmartyrer. Självklart sjunker moralen bland soldaterna när de inte vet vem som är vän eller fiende.

Att ha amerikanerna där passar egentligen de olika irakiska ledarna bra, de vill ha tid att flytta fram sina positioner, i väntan på att blodbadet sätter i gång på allvar. Ta till exempel Sadr, en shiitisk ledare i Hamas-stil. Ibland bojkottar hans folkvalda representanter parlamentet, ibland dyker de upp där. Under tiden håller hans dödspatruller på med etnisk rensning av sunniter på nätterna, varje morgon hittas ett antal döda kroppar.

Om det bara vore så enkelt att amerikanerna kunde säga, nu får ni parlamentariker komma överens, annars åker vi hem. Det är förmodligen vad islamister av olika slag vill höra, och våldet skulle öka.

När amerikanerna invaderade för fyra år sen, var det många som hälsade dem som befriare från den hemske Saddam. Dessa människor jagas nu av islamisterna och måste ligga lågt, om de inte redan är på flykt. Det rör sig om miljoner västvänliga och demokratiskt sinnade. Vart ska de ta vägen om demokratiexperimentet misslyckas?

Det är möjligt att nämnde Sadr inte är omöjlig att komma överens med, han har deklarerat att han vill ha ett sammanhållet Irak, oberoende av det shiitiska Iran. Med det är värre med al-Qaida, de flesta av dem är pakistaner och har inget att förlora. Intressant är att deras ledare al-Bagdhad är en fiktiv figur, vars meddelanden läses in av en äldre irakisk skådespelare med förtroendegivande röst.

Om Bush inte vore den låtsas-cowboy han är skulle han leta rätt på Bin Laden i al-Qaidas egen stat Waziristan i bergen mellan Pakistan och Afghanistan. Bin Laden är sjuk och beroende av daglig dialys, det vore inte omöjligt att få tag i honom. Kanske det skulle ta luften ur de pakistanska al-Qaida-krigarna i Irak?

Men som Svenska Dagbladet skriver, det är "stora laglösa bergsområden som aldrig tidigare underordnat sig centralmakten". Pakistans president Musharraf balanserar på slak lina.

Läs också om Operation Arrowhead Ripper, som involverar 8000 amerikanska och 2000 irakiska soldater, och som faktiskt är på väg att knäcka al-Qaida i Irak.

2 Kommentarer:

Anonym sa...

Bra postning.

Jack Kelly skriver i länken:
"If Arrowhead Ripper succeeds, al-Qaeda in Iraq will suffer a blow from which it may not recover. "In Diyala, both the foreign jihadists and their domestic allies are beginning to feel cornered, with few places left to hide," STRATFOR said."

Om Al Qaida kan återhämta sig eller ej, hänger i slutändan på om Irakierna själva kommer att stöta ut dessa ur gemenskapen, ange dom, döda dom.

Och detta kan jag inte tro på!

Det är den här bristande eller obefintliga medborgarandan som är orsak till kaoset idag. Och som gör att tex pakistanier hela tiden kommer att kunna återetablera sig.

Tyvärr.

Gustafsson i Säffle

magnus sa...

Gustafsson: De är väl oroliga för att al Qaida ska bli starka i norra Pakistan? Den dagen Musharraf hänger på gärsgården torde det vara en väl så angelägen fråga som Iran.

Jaja, jag ser att Berit bloggar även om det! (Känner mig seg som en ...rondellhund?!?)

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.