17 juli 2007

Ändamålen helgar medlen?


The Live Earth konsert gick av stapeln förra helgen som ett maraton på alla kontinenter. Giants Stadium i New Jersey var en av platserna i USA.
En av huvud arrangörerna var naturligtvis Al Gore som uttalade förhoppningar om att detta evenemang skulle vara tungan på vågen när det gällde att förmå företag och regeringar att vidta åtgärder för att lösa klimatkrisen. (OBS. det heter inte global warming längre)

Efter att ha granskat vad som pågick har jag en känsla av att man slösade betydligt mer energi än man inspirerade till att spara.

Försäljningen av T-shirts, mössor, muggar och förfriskningar för att rädda jorden startade tidigt och redan mitt på dagen var marken täckt av plastflaskor och annat skräp.

Uppskattningsvis sju utav tio bilar var antingen pick-up lastbilar eller SUVs. Det var hett och luftkonditioneringarna gick för fullt.

Många av banden som spelade kom dit i egna eller hyrda jets eller transporterade sig och utrustningen i stora bussar.
Undrar hur mycket ström som gick år för att driva all belysning och förstärkare ?

Al Gore predikar att vi vanligt folk ska ändra vår livsstil samtidigt som han gör av med mer energi per månad i vart och ett av sina residens än min familj under ett helt år.
Madonna och Leo di Caprio uppmanar oss också att rädda jorden medan de bor i energislukande hus och liksom Gore förflyttar sig i jet-plan.

Rockgruppen Artic Monkeys har faktiskt börjat ifrågasätta hyckleriet . " Det är en aning genant för oss 21 åringar att uppmana andra att förändra världen samtidigt som vi använder elström som skulle räcka till 10 hus enbart för scenbelysning.

Nu är det lugnande att veta att man kan köpa 'carbon offsets' så att tillställningar som dessa kan göras neutrala. Om man köper dem från Gores eget företag är det ännu bättre.

BBC sände londonshowen men konstaterade att det var en flop som drog mindre än en tredjedel tittare jämfört med förra veckans show för Diana. I USA var NBCs sändning den minst populära av all underhållningsprogram den kvällen.
Läste att engelsmännen numera är mer oroade för bombningar och hundbajs i parkerna än uppvärmning av klotet.

Själv ska jag stanna i sängen hela dagen så förbrukar jag mindre syre och i kör inte bil och därmed drar jag mitt strå till stacken.
Någon som är intresserad av att köpa mina carbon offsets ?

1 Kommentarer:

Knute sa...

Yeah baby, jag kanske borde köpa dina carbin offsets med tanke på att jag kört en hiskligt massa bil de senaste dagarna, diesel dessutom.

För 25 år sen insåg jag att det inte fungerade att översätta miljöförstöring i pengar. Jag hade skrivit en akademisk uppsats med det neutrala namnet "Hushållning med naturresurser" där jag med stor möda i stället försökte införa begreppet ENTROPI i stället för pengar. Men hur jag än bar mig åt så kom jag tillbaka till pengarna igen.

Människan spår, men Gud rår. Vad vi än hittar på får det oförutsedda negativa konsekvenser som vi inte räknat med.

Shit happens, är inte så populärt mer, men varför inte chansa, hellre det än att sitta med armarna i kors. Och då menar jag inte al-Gores shit.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.