27 augusti 2007

Den skamligt påtvingade u-hjälpen


Kinesisk arbetare. Svavelmoln på himlen.

Det var på tiden att regeringen gör något åt u-hjälpen! Kina och Vietnam får i fortsättningen klara sig utan svenskt bistånd. SvD..

Jag tillåter mig att citera mästaren Kurt Lundgren på Östra Ölands fria horisont:

. Vi ger 340 miljoner kr om året till Ryssland, ett hjälpområde är ”naturresurser”, som om denna råvarunation inte skulle klara detta på egen hand.

. Vi ger Kina 73 miljoner kr om året för ”infrastruktur”. Kan detta land icke bygga sina egna vägar?

. Nu kommer det värsta, Indien. Detta land har tackat nej till förödmjukelsen att bli påtvingade u-hjälp av en pluttenation som Sverige.

Men Sverige ger sig inte utan vi tvingar oss på genom att ”omformulera biståndsmålen” - man får en känsla av att det är jobben på Sida, som skall räddas, inte Indien, ty landet behöver icke dessa skamliga pengar: pengarna skall nu till dels gå till reproduktiv hälsa och sexupplysning.

Vidare skall den indiska u-hjälpen gå till att främja vetenskapligt framåtskridande.

Detta är direkt oförskämt, som om vi vände oss till nyligen upptäckt stam av kannibaler på det inre av Sumatra (till Indonesien, där Sumatra ligger, ger vi för övrigt 155 miljoner kr om året).

Låt mig då nämna att i år, vid ett enda universitet i Indien, det i New Delhi, påbörjade 84 begåvade indiska ungdomar sina doktorandstudier, detta vid den kemiska institutionen - alltså, 84 doktorander, vid en enda institution, vid ett enda av Indiens många universitet - att sända uhjälpspengar till ett sådant land visar på en hybris som är nästan på gränsen till mental störning.

Detta måste få ett slut.

Jag kan egentligen bara tänka mig två skäl till att detta bisarra och stötande u-hjälpande fortsätter.

1. Vi är rasister innerst inne, vi tror att vi genom vår överlägsenhet på alla områden måste ställa det till rätta för och lysa upp för de folk som går i mörker, såsom kineser, indier och ryssar. Kan de ens spela piano? (Vi har som ni vet sänt konsertflyglar i u-hjälp till Ravi Shankars land!)

2. Det handlar också om att säkra jobben på hemmaplan - på Sida sitter 800 man och fördelar 22.4 miljarder - det är på så sätt också en självgående försörjningsmaskin stöttat av enormt mäktiga lobbyintressen, politiska intressen, konsulter samt en hel hoper officiella gråterskor och flagellanter - det känsloindustriella hjälpkomplexet.

Min kommentar: Tänk om regeringen, när den presenterade sin omstuvning av SIDA-miljarderna, kunnat vara lite klok och argumenterat lite à la Kurt Lundgren. Men inte, bara den ena försäkringen efter den andra om att det inte kommer att sänkas något bistånd. Vad är det för mesig regering som inte vågar driva opinionsbildning? Det verkar som de skämdes över att några diktaturer skulle tas bort från listan. Varför inte vara lite offensiv, så här vinner man inga val.

4 Kommentarer:

Anonym sa...

Den viktigaste kritiken är den som inte har yttrats av något riksdagsparti. Varför ska vi ha något statligt bistånd överhuvudtaget?

Statens våldsmonopol används för att plundra medborgarna på resurser som skickas utomlands - helt utan motkompensation. Resurser som skulle kunna ha använts inom landet till infrastruktur, sjukvård, skola, hemlösa, miljöforskning eller skattesänkningar.

Systemet för tankarna till kolonialismen. Men i det här fallet är det Sverige som är kolonin. Hur liberalt är detta? Vad tjänar Sverige på det?

Anonym sa...

Erixon har rätt, den nya regeringen får fan skärpa sig, det är nu man är glad att man trots allt lade sin röst SD, det här svineriet måste ta slut nu! Och vad gäller Sveriges syn på omvärlden så skulle jag vilja beteckna det som omedvetet rasistiskt färgad naivism.

Knute sa...

hej David, ditt namn länkade till en intressant artikel, är det du som skrivit den?

"Jag har undersökt befolkningsutvecklingen. Denna undersökning tycks visa att år 1900 föddes ett barn i Västeuropa för varje barn som föddes i de islamiska länderna. I dag (1987, översättarens anm.) föds för varje västeuropeiskt barn tio i våra islamiska grannländer. Om 25-30 år kommer förhållandet att vara 1:20. I början av nästa århundrade kommer befolkningstalet i Nordafrika och Mellersta Östern att överstiga Europas och det kommer, väl att märka, att vara en befolkning som är långt yngre än Europas. Europa kommer därför för befolkningen i dessa områden att ha dragkraften hos ett vacuum."

Det är där vi är nu, i ett vacuum, åtminstone i de vänsterhjärnor som vägrar att se vad som sker.

Berit sa...

Har ni någonsin sett ett "hjälp-program" inom och utom landet där man säger sig ha uppnått målet med hjälpen och avslutar programmet?
Oh nej, inom den statliga byråkratin blir alla program självgående, det enda som gäller är att det alltid behövs mera pengar.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.