31 augusti 2007

Fattigdom

Census Bureau (Folkräkningen) har nyligen offentliggjort sina sina siffror och rapporterar att runt 37 miljoner människor är fattiga i USA.
Det låter alldeles förfärligt mycket och presidentkandidater som John Edwards försöker framstå som den räddande ängeln med sin 400-dollar frisyr.
Edwards hävdar att dessa fattiga lever under fruktansvärda omständigheter och att de inte har pengar vare sig till mat eller tak över huvudet.

Liknande tankar möter jag också ofta hos svenskar som är dåligt informerade om USA och dess socialpolitik.

Om vi tittar lite närmare på siffrorna finner vi att:

*47 procent av alla fattiga hushåll äger sina hem. Det genomsnittliga fattiga hemmet består av ett tre-sovrums-hus med ett-och-ett-halvt badrum, garage och veranda eller uterum.
*80 procent har luftkonditionering. Som jämförelse kan sägas att 1970 hade bara 37 procent av alla människor i landet luftkonditionering.
* Bara sex procent är trångbodda; två tredjedelar har två rum per person.
* Nästan tre fjärdedelar äger en bil; 31 procent har två eller fler.
* 97 procent har färg TV; över hälften har mer än en TV.
* 78 procent har VCR eller DVD spelare.
* 62 procent har kabel eller satellit TV.
* 89 procent har micro, mer än hälften har stereo och mer än en tredjedel har diskmaskin.
Man finner också att de "fattiga" i allmänhet är välnärda och att konsumtionen av protein, vitaminer och mineraler är densamma som för medelklassen.
Endast 2 procent säger att de ofta inte har tillräckligt att äta.
Den typiske amerikan som kallas fattig har bil, luftkonditionering, kyl-och-frys, spis, tvättmaskin, och micro, TV, VCR, DVD-spelare och stereo.
Även om man inte lever i överdåd är den fattiges liv långt bättre än den populära bild som ges av press, liberala aktivister och röstfiskande politiker .

Mycket av fattigdomen, speciellt bland barn, kan förklaras med att deras föräldrar inte arbetar särskilt mycket och att papporna inte är närvarande.
Om föräldrarna arbetade 40-timmarsvecka skulle 75 procent av alla barn undgå att leva i fattigdom. Två tredjedelar av alla fattiga barn lever dessutom med bara en förälder.

En annan viktig faktor är invasionen av lågutbildad arbetskraft, både laglig och olaglig. En fjärdedel av de fattiga är första generationen immigranter och deras barn. Många av dessa har dålig eller ingen utbildning alls.

Så länge som det är en ständig ström in i landet av människor som har dåliga förutsättningar blir det svårt att reducera antalet fattiga. Människor måste dessutom inse att äktenskap är en viktig faktor för ekonomin, arbetsmoralen måste öka och de lågutbildade legala invandrarna beredas möjlighet till utbildning.

6 Kommentarer:

Grue sa...

Mycket intressant! Vem är det som hittar på dom där reglerna för vem som ska räknas som fattig egentligen? Verkar ju va nån med (vänster)agenda? Är "poor" ordet som används? Det är ju inte direkt neutralt och objektivt...

Bra blogg! Känner du till det här forumet? Rätt seriöst med många invandringskritiker:

http://exilen.eu/

Berit sa...

Tack för tipset och vänliga ord, grue.
"Fattig" är man om ens inkomst är mindre än 38 procent av medelinkomsten i landet. Det är bara inkomst som räknas, inte förmögenhet, så pensionärer med låg inkomst är fattiga trots att de oftast (utan lån) äger hus och bilar.
Om man jämför inkomstsiffrorna med många europeiska länders medelinkomst (Sverige, Finland bl.a.) har det "poor" i USA mer pengar till sitt förfogande.
Så länge som man alltid använder ett procenttal som kriterium kommer det att finnas "fattiga" i ett land och politiker kan leva på att underblåsa människans avundsjuka.

Anonym sa...

Den största fattigdomen i USA är hjärnans fattigdom. Bristen på utbildning i stora samhällsskikt så de sväljer all skit som politiker förmedlar. I Europa får iallafall människor likvärdig utbildning.

Berit sa...

Håller med anonym om att det statliga skolsystemet ( public schools) är katastrofalt dåligt. Statligt anställda lärare (union=facken) vägrar att gå med på att öppna skolsystemet för konkurrens. Ett utmärkt system med "vouchers"har provats bl.a i Florida. Alla barnamiljer får tillbaka den summa skattepengar som det kostar att hålla ett barn i statlig skola och sedan kan föräldrarna placera barnen där de vill. Trots att försöket var en succé stoppades det av lärarförbunden.
Det ligger naturligtvis i socialistiska politikers intresse att hålla "gräsrötterna" på en låg nivå vilket gör dem lättare att manipulera och tyvärr är inte USA ensam om det fenomenet. Jag tror inte om det är så mycket bättre att få en likvärdig usel europeeisk utbildning.

Grue sa...

OK, tack för info.

Anonym sa...

"Så länge som det är en ständig ström in i landet av människor som har dåliga förutsättningar blir det svårt att reducera antalet fattiga."

Interessant. Politisk korrekte og venstrefløjen i USA ønskar at fjerne fattigdom og samtidig øke immigration - også med amnesti til millioner af illegale :-)

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.