11 augusti 2007

Självmordsbombare


"Kriget mot terrorism" och särskilt kriget i Irak har misslyckats när det gäller att minska antalet självmordsbombare och det har radikaliserat den muslimska världen så att de skapat sin egen tolkning av martyrer utan land" säger professor Mohammed Hafez, författare till "Suicide bombers in Iraq".

De flesta självmordsbombarna i Irak är utlänningar men majoriteten kommer från arabländer, framför allt från Saudiarabien som står för mer än hälften. Övriga länder som bidrar är Italien och Syrien, Kuwait, Jordanien, Belgien, Frankrike och Spanien.

Femton till tjugo procent är irakiska sunnies men det är inte alltid så lätt att identifiera en självmordsbombare efter dådet. Man förlitar sig i viss mån på DNA men också web.sidor, intervjuer av fångar och andra dokument.

Shiite muslimer har hittills mest ägnat sig åt guerilla verksamhet och bakhåll där de kan gömma sig bland civilbefolkningen.

Under tidigt 1980-tal hjälpte Shiite självmordsbombare till att driva ut U.S. ,England, Frankrike, Italien och Israel ur Libanon genom att attackera landet. Sunni palestinier har attackerat i Israel och palestinska områden för att tvinga Israel att släppa greppet över vad de kallar arabiskt land.

De extrema grupperna har två gemensamma mål; att driva ut de utländska "ockupanterna" och bryta ner den existerande regeringen.
Bombarna dras naturligtvis till Irak eftersom deras fiende finns där men ett tillbakadragande av trupperna kommer inte att stoppa dödandet.
Om amerikanerna lämnar landet kommer det att utmynna i massmord för det irakiska folket och det kommer att betyda slutet på Irak som stat. Jihadisterna kommer att segra och vara stolta över att de drev ut amerikanerna.

1 Kommentarer:

Knute sa...

Detta visar hur nödvändigt det är att sätta sig un i hur al-Qaida & Co resonerar. De är listiga och utnyttjar Västvärldens önsketänkande.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.