23 augusti 2007

Tur och otur



Vi har tillbringat några dagar i Las Vegas och utmanat Fru Fortuna. Staden har vuxit enormt sedan jag sist var där och det sägs att 3000 personer flyttar in och får arbete varje månad. Nästan alla "gamla" hotell är borta och enorma, stora, nya växer upp i stället.

I "Lost Wages " bygger man inte om utan jämnar med marken och bygger större och lyxigare. Allt är finansierat av "förlorade" pengar och ingen annanstans i USA finner man så många människor som alla hoppas på att turen ska
förändra deras liv.

Vänsterpolitiker talar ofta och gärna om att när människor misslyckats ekonomiskt beror det på att de har otur här i livet och de som är förmögna har "vunnit i livets lotteri".

På så vis kan man ignorera individens ansvar både för framgång och misslyckande.

När någon hoppar av skolutbildningen, blir med barn som de inte kan försörja och gör dåliga val i största allmänhet säger man att de har otur här i livet. De har inte lika mycket tur som grannen eller vännerna, de kan inte ställas till ansvar eftersom de är offer för oturliga omständigheter.
De rikas framgång har ingenting att göra med utbildning, vilja att arbeta och genomtänkta val. Precis som de fattiga har de inte något personligt ansvar för sin situation. De hade bara tur, de var födda med en silversked i munnen.

Detta är ett väldigt smart sätt att påverka människors attityd och utplåna individens betydelse. Om en person blir rik genom tur kan man inte säga att han förtjänade sin förmögenhet och eftersom han inte förtjänade den, är det inte fel att ta pengarna ifrån honom och ge dom till de människor som hade mindre tur.

Att antyda att en person är smutsig, berusad, hög på droger, utan pengar och arbete och i största allmänhet misslyckad därför att han haft otur i livet innebär också att vi anser att den som har ett arbete, vackert hem och en lovande framtid är i den ställningen enbart därför att han haft tur.

Om Vänstern skapar den allmänna uppfattningen att framgång eller misslyckande enbart beror på slumpen är det också enkelt att rättfärdiga att Staten ingriper och fördelar resurserna enligt deras olika distributionsplojer. Allt de gör är att utjämna oddsen en aning.

Idén att "framgång är detsamma som tur" och att framgångsrika personer enbart nått sin position därför att de vunnit i livets lotteri är en förolämpning mot alla de män och kvinnor som studerat, arbetat hårt och gjort förståndiga val. Man blir inte VD genom att bara arbeta 40 timmar i veckan!
Att ta ansvar för sitt liv är att acceptera det faktum att alla våra val, stora som små, leder antingen till framgång eller misslyckande, hur vi nu vill definiera dessa termer.

PS. Jag vann 180 dollar på poker!

5 Kommentarer:

Anonym sa...

Jag fattar inte detta, jag skrev en kommentar men den fastnade inte på internätet. I alla fall, när jag var 13 år minns jag tydligt den uppslitande debatten om den allmänna pensionen, ATP, socialisternas hemska kupp för att ta ifrån människor deras självkänsla. Resultatet har blivit att varje pensionär erhåller kronor 4000 i månaden, existensminimum, oavsett inkomster och betalda skatter tidigare i livet. Flera generationer invaggades i en falsk trygghet.

Harry Harrysson sa...

När jag började med datalogi för 100 år sedan brukade jag nämna att datorer äntligen gav statsmakten möjlighet att behandla människor individuellt......

Resultatet har blivit att de i stället samlar in så mycket mer omöjlig statistik om personer som inte ens en dator kan tillgodogöra sig.

Efter 50 års diabetes med njurar som närmar sej dialys har jag nu fajtats med försäkringskassa i 5 år, äntligen vunnit, men är det så välfärdssamhället ska funka? Jag har arbetat längre än jag orkar enligt läkarna, och FK har utnyttjat det emot mig i stället för att diskutera med mig! Jag kan fortfarande tänka medan de enbart har §§§ att slänga i ansiktet på mej, så antagligen borde jag känna mej som en bedragare som har utnyttjat systemet - alltid älskat att resa, till exotiska ställen i Asien, gör det fortfarande, lär mig mycket, och har haft tillfälle att fundera över skillnaden mellan byråkratin/korruptionen i Sverige och Thailand. Här det som att banka huvudet mot en gummivägg, där en stenvägg. Och på sätt och vis är det lättare att komma igenom stenväggen, med lämpliga små mutor och jag trivs där. Det är mer mänskligt, faktiskt!

Legenden säger att för några decennier sedan hade premiärministern i Malaysia ingen lön - var han inte smart nog att leva på sina mutor var han inte värd jobbet!

Det FINNS faktiskt flera sätt att göra saker och ting på än de svenska!

Anonym sa...

Jag kan tänka mig att du har det jävligt bra.

Anonym sa...

Jag är gammal, 60+, och Partiet lovade mig 90% av min slutlön i pension.
Idag får jag vara mycket glad om det ens blir 50% när det (mycket snart) är dags.
De yngre idag har inte ens en garanterad UNDRE gräns för sin pension! Hur många vet egentligen det?
Kan någon tala om för mig vart alla skattemedel tar vägen? Inte är det till skattebetalande medborgare iaf. Ur statbudgeten går fn 44% till "sociala ändamål".
Jag har mina misstankar om vart, men de är idag olagliga att ens andas om.
(Disclaimer. Jag gillar INTE SD och har utlandsfödda föräldrar, dvs person med utländsk bakgrund)

Berit sa...

Till den "anonym" som gissar att jag har det jävligt bra kan jag bara säga: Alla människor gör dumma val ibland när vi lägger vikter i vågskålen men jag har alltid betalat min hyra i stället för att köpa knark och sprit.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.