25 september 2007

Den ena "kulturen" är självklart lika god som den andra, eller hur?


Det börjar komma fram röster som vågar trotsa självcensuren i den svenska debatten , inte minst från Kalmar med bloggen Östra Ölands fria horisont. Där finns också professorn i praktisk filosofi Per Bauhn, som är duktig på att ge svar på tal. Han säger att här i Sverige är det "den religiösa känsligheten som måste anpassa sig till den sekulära åsiktsfriheten, inte tvärtom."

Som jag tidigare skrivit, teckningar av muhammedhunden är en test som klart och tydligt avgör vilka som är krypto-kommunister och/eller krypto-islamister. När politiker och journalister kläcker ur sig, "Lars Vilks vill bara väcka uppseende," kan det översättas "yttrandefriheten står i vägen för kampen mot den amerikanska imperialismen."

Praktisk filosofi är vetenskapernas drottning, brukade min morfar säga. Vetenskapen om etik och moral, rätt och fel, gott och ont. Där finns värderelativistiska filosofer som tycker att alla kulturer är lika goda och att islam inte är sämre än den västerländska civilisationen. Gudskelov att det finns filosofiprofessorer som har tänkt lite längre
.

SvD
, Östra Ölands fria horisont

11 Kommentarer:

Anonym sa...

Trevlig morfar du verkar ha haft, inte alla morfäder som säger sånt.:) Dessvärre är Bauhn ett ensamt ljus i mörkret. Har själv läst på Stockholms universitet och där är kommunismen kompakt med Tännsjö (som skrivit delar av Vänsterns partiprogram) i spetsen och andra kommunister också, delvis organiserade. Vi blev bl a uppmanade att gå och demonstrera mot Irakkriget från katedern!

Berit sa...

Du har väl hört uttrycket: "Om alla kulturer är lika goda är kannibalism bara en fråga om smak"

Anonym sa...

Har själv pluggat teoretisk filosofi och anser att praktisk filosofi är överskattad. Rätt och fel är så luddiga begrepp. Därimot måste man stå upp fri det fria ordet. Jag och du, muslim, atheist etc... har alla samma rätt att säga och skriva och rita vad vi vill.

Jean Moulin sa...

Av frukten skolen I känna trädet, som Jesus sade.

Frukten av kristendomen i legering med det romersk-grekiska arvet är den västerländska överlägsenheten i form av mänskliga rättigheter, djurskydd, allmänt spritt välstånd, tolerans, yttrandefrihet, teknologiska innovationer, månfärder, Internet, etc.

Yttrandefriheten, rätten att ifrågasätta för att testa en tes, är ett arv från antikens Grekland, där filosoferna uppmuntrade till motargument i det gemensamma sanningsökandets namn.

I denna metod - för det var en intellektuell metod - föddes den moderna vetenskapen. Utan rätten att försöka finna svagheter i ett till synes bra argument, så hade inga vetenskapliga framsteg varit möjliga.

Frågan är bara om denna metod skall spridas till massorna eller förbehållas en elit, eftersom den kan vara farlig enligt t ex den neokonservative gurun Leo Strauss.

Ser man till undertryckandet av fakta och motargument i invandringsdebatten, så är det uppenbart att våra härskare är straussianer.

Knute sa...

Jo men visst Noctovagius, den praktiska filosofin bygger förstås på den teoretiska. Logiskt tänkande är viktigt, var och en borde skaffa sig en logik, annars går det inte att uttala sig om vad som är rätt och fel.

Jean Moulin sa...

Beträffande uppmaningar från katedrar. Den svenska skolan har sedan fredsfostrandets dagar på 80-talet varit ett verktyg för kommunistisk propaganda.

På den tiden firade man Lenins födelsedag på dagis under täckmantel av att fira alla nationers högtidsdagar.

Man uppmanade från SÖ lärare att försöka få med elever i demonstrationer mot USA:s utplaceringar av medeldistansrobotar i Europa.

Så svenska skolan och SÖ var verktyg för KGB och Kreml.

Gissa sedan varför svenska regeringen vägrar publicera listan på svenska Stasi-agenter.

Anonym sa...

Så rätt ! Dags att sluta leden.

Anonym sa...

"Där finns också professorn i praktisk filosofi Per Bauhn, som är duktig på att ge svar på tal. Han säger att här i Sverige är det "den religiösa känsligheten som måste anpassa sig till den sekulära åsiktsfriheten, inte tvärtom."

Det låter ju bra. Och den attityden håller hur länge? Tills vi har en miljon muslimer här? två? Fyra?...

Det är oftast mest liberalt snack när man kommer med den typen av utsagor. Vi kan "stå upp" för våra värden hur mycket vi vill.

När styrkeförhållandena i landet ändras kommer vi att TVINGAS hålla käft med våra invändningar

Gudmundson, Erixon etc, tillhör dessa. Det är ganska bra analyser över nuläget, men de saknar fullständigt vilja att ryta till mot motorn som driver den här processen, dvs massinvandringen.

Det är de för fina i kanten och för fega för att offentligt stå för.

Till slut kommer omdaningen av sverige också träffa det offentliga rummet med sina frihetsfientliga åsikter, och tysta även Erixon, Gusmundson, m fl.

Gustafsson iS

Anonym sa...

Håller med om att teoretisk filosofi är bättre. Nån kanske har lagt märke till att mitt nick är hämtad från den?:)

http://en.wikipedia.org/wiki/Grue_%28color%29

Nils Dacke sa...

Gustafsson i S,
Din kommentar om att alltför många skribenter inte vill eller vågar fullfölja analysen är klockren.

Anonym sa...

Gustafsson i S och Dacke: Absolut ! Tyvärr måste det ta formen av en tvåstegsraket. Det inser säkert Gudmundsson mfl också. Tyvärr förlorar vi värdefull tid och det är verkligen bråttom redan nu, men det är helt enkelt omöjligt att pumpa skutan läns och täta läckorna över en natt. Det kommer att krävas blod, svett och tårar.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.