24 september 2007

Det svarta guldet

Så länge jag kan minnas har jag hört domedagsprofetior om att världens olja är snart slut och att vi inte skapar alternativ fort nog för att möta vår ökade energiförbrukning.

Om/när oljan sinar kommer priset snabbt att stiga i höjden. Lagen om tillgång och efterfrågan kommer att driva upp priset per fat till minst 200-300 dollar ganska snabbt.

Samma sak kommer att hända om de länder som sitter på oljetillgångarna har råd och möjlighet att strypa flödet.

Det kommer att orsaka socialt och ekonomiskt kaos bland de närmare 700 miljoner människor som nu njuter av den högklassiga livsstil som billig energi ger oss.

Vem kunde tro att man skulle vara tvungen att förklara och försvara anledningen att skydda världens ekonomi?

Vänstern tycks se behovet av olja som enbart själviskt men vad man inte tycks fatta är att en världsdepression skulle komma som ett brev på posten, massor av människor skulle förlora sina arbeten och många skulle dö.

Vissa skadeglada ser fram emot detta och kommer att säga: "Vad var det vi sa" och glädja sig över att de inte längre behöver offra nattsömn på att släppa luften ur stinkande stadsjeepar.

De behöver inte längre sätta sig till doms över hur hundratals miljoner människor har valt att leva, men vad de glömmer bort -och vad som verkligen stör mig- är att de i sin själviska rättrådighet vill neka 6 miljarder människor fördelarna av den livsstil de själva tar för givet varje dag.

När västvärldens ekonomi rasar kommer efterfrågan på tredje världens varor att drastiskt minska.
Familjeförsörjare mister sitt arbete och man har inte längre råd att köpa medicin. Gamla kommer att dö snabbare, barnen får inte utbildning och det blir brist på mat.
Att försvara möjligheten för människor att kunna försörja sig genom att förlita sig på en sund global ekonomisk nivå är en nödvändighet.

1 Kommentarer:

Ökenvandring sa...

Jag skulle inte bli helt förvånad om oljepriset ligger på över $100 nästa år.

Borta är de dagar då utvinning ur fyndigheter skedde i betryggande miljöer med relativt enkla medel. Den framtida utvinningen kommer ske i politiskt instabila regioner via djuphavsborrning och oljesandsutvinning; bägge rätt kostsamma metoder.

100-120 dollar/fatet kan bli smärtgränsen där en övergång till andra energikällor blir ekonomiskt motiverad. Därefter finns det ingen återvändo. Tredje världen kommer att vara oljeberoende ett tag till eftersom omställningen kommer ta längre tid att genomföra; mellanöstern kommer att stå inför en rätt dyster framtid om utvecklingen, som den ser ut idag, fortsätter.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.