02 september 2007

Häxkonst


Dymphna, Gates of Vienna har en alldeles utmärkt posting om The Religion of Gaia, part I. Tron på att människan genom sitt leverne påverkar jordens klimat har utvecklats till en religion och jag har tidigare tagit upp samma idéer här på bloggen.

Vad Dymphna inte berör är anledningen till att så många människor okritiskt faller för denna religion, men jag väntar med spänning på Part II.

Det finns teorier om att ett samhälle alltid måste känna fruktan inför en utomstående fiende för att uppleva sammanhållning. Många diktatorer har använt sig av den metoden för att behålla makt och upplevas som beskyddare, Castro, Stalin, Chavez te x.

Så länge det Kalla Kriget pågick fungerade det som den sammanhållande faran, både för kommunisterna på sin sida och västerlandet på sin, men när Berlinmuren föll behövde vi något annat att oroa oss för.
Det industriella samhället tillhandahåller en trygghet som inget annat samhälle i historien har erbjudit och vi lever 50 procent längre än för bara 100 år sedan. Trots det är vi rädda för främlingar, sjukdomar, kriminalitet, oväder , föroreningar. Vi ser katastrofer i all mat vi äter, i vattnet vi dricker, luften vi andas och vi är övertygade om att alla djur kommer att utrotas inom en snar framtid samtidigt som vi kommer att dränkas av smältande glaciärer. Vi matas ständigt med ord som "katastrof, kris, pest, undergång, översvämningar, olyckor, oförutsedda händelser, gräsliga..."

När de flesta var kristna, inte bara till namnet, trodde vi oss kunna påverka tillvaron till viss del genom att bedja och om inte det hjälpte hade vi i alla fall hopp om ett paradis efter döden. Nu har vi krav på oss att skapa paradiset här på jorden om vi ska ha något.

"Klimatförändringsreligionen" passar därför alldeles utmärkt. Våra politiska ledare uppgift är att se till att vi är rädda så att de kan erbjuda säkerhet om vi bara gör som de säger och betalar våra "kollektpengar".

Politiker behöver "faror" och "kriser" så att de kan kontrollera nationen. Media underblåser detta för sina lösnummer och tittare och advokater är angelägna om att vi ska tro att vi alltid är offer för någonting farligt.

Genom att vi ständigt utsätts för denna propaganda "tror" vi på allt som stöder dessa skräckteorier utan att någonsin kontrollera fakta. En TV kanal kallad The Weather Chanel kan inte rapportera om någon som helst väderförändring utan att fråga sig om det beror på global warming.
Faktum är att:

*Vi är mitt i en naturlig uppvärmningsperiod som startade omkring 1850.
* Ingen vet om, eller hur mycket, denna trend beror på mänsklig aktivitet.
* Ingen vet hur varmt det kommer att bli under nästa århundrade.
* Ingen vet hur många djurarter det finns på jorden; hur många nya som uppstår och hur många som försvinner.
* Det finns 160000 glaciärer på jorden och bland dessa har bara ett fåtal studerats noggrant.
Listan angående avsiktlig missinformation kan göras hur lång som helst.

Det förekommer ingen ärlig diskussion i detta ämne eftersom man blandar politik och vetenskap och målet är att uppnå makt i stället för sanning.

15 Kommentarer:

Anonym sa...

Det är väl just det som USA håller på med? Hotet i Irak, hotet från Iran osv...

Berit sa...

Har Anonym tillgång till denna typ av nyheter i svenska tidningar?
"We will use these (bombs) against our enemies when the time comes," Defense Minister Mostafa Mohammad Najjar(Iran) said on state television Sunday.
"We will use this weapon where we want to ... hit enemy's strategic and defense targets," Najjar said. "This will be used against our enemies, against those who violate our land and air space." (aug. 26. 2007)

Grue sa...

Det här ämnet passar politikerna eftersom det är så lättsmält och inte stället grupp mot grupp. Själva motsatsen mot invandringsfrågan där det finns djupa konflikter - den vågar konflikträdda svenska politiker inte ta i med tång. Att säga sig vara för god miljö är till intet förpliktigande och låter fint och bra.

Skrev en bloggpost om delvis samma ämne:

http://robsten.blogspot.com/2007/09/media-lurar-barnen.html

Anonym sa...

Det säger väl alla nationer som vars luftrum och territorie blir kränkta. Om Iran skulle flyga bombplan över washington D.C. så skulle USA bomba skiten ur Iran. Det är naturligt att freda sitt område. Eller har USA ensamrätt att freda sitt eget och andras territorium?

Berit sa...

Det vore kanske inte en sån' dum idé, att bomba skiten ur Iran.

Anonym sa...

Är du på riktigt? Då var väl det en bra idé att flyga in två flygplan i WTC... Du verkar leva efter deviset huvud för öga och hand för tand... Du och herman hedning har ungefär samma moraliska värderingar.

Berit sa...

Käre Anonym, om det är diskussion du vill ägna dig åt bör du hålla dina kommentarer på en nivå som man kan ta på allvar.

Anonym sa...

Så du kan på allvar hävda att man ska bomba skiten ur Iran? Är det rätt nivå?

Z sa...

Tjuuusigt foto.
Man drömmer sig bort då man ser det.

Berit sa...

Anonym, Människor som kommenterar enbart för att gräla har jag inte tid att ta på allvar. Det leder enbart till att jag utsätts för påhopp på min personlighet, typ att min moral jämställs med en hedning ,vilket egentligen inte behöver vara så illa. Moral behöver enligt min mening inte hänföras till någon speciell religion.
Men du kan dock fundera lite på om det inte vore på plats att stoppa Ahmadinejad medan tid är.
Om Hitler hade stoppats när han bröt mot theTreaty of Versailles och sände trupper in i Rheinland hade WWII undvikits och många människoliv sparats.
I stället gömde sig Europas ledare bakom Chamberlain's "Peace in our time" på samma sätt som man nu kryper bakom UN för att slippa ta ansvar.

Ringarna , Z , var symboliskt tänkta för att illustrera hur okunskapen om Global Warming sprider sig. Kul att du gillar bilden.

Anonym sa...

Jag är rätt trött på bombliberaler. Men att nämna Ahmadinejad och Hitler i samma mening är bara skrattretande. Hitler hade den modernaste armén i Europa och hade de skickligaste taktikerna som gjorde jobbet åt honom. Ahmadinejad har inga kärnvapen, inga biologiska vapen, inga Abramstanks, ingenting egentligen. Irans armé är skräp som inte duger till mycket. Visst är det mycket soldater men de räcker inte långt mot Israels högteknologiska dito. USA tar inte ansvar. De bara tar.

Berit sa...

Irans ledare hävdar att de tillverkar "fredlig" kärnkraft i ett land som är ett av de största oljeproducenterna och inte har något behov av kärnkraft för elektricitet.
Dessa ledare kommer inte att ge sig förrän de, precis som Hitler, stoppas.
När Hitler 1936, tre år före andra världskrigets utbrott, skickade trupper in i Rhineland var Frankrike militärt mycket starkare än Tyskland. Tyska generaler hade direkta order att dra sig tillbaka om Frankrike visade tecken på att hindra dem. Hitler själv sade att Tyskland skulle vara tvungen att "dra sig tillbaka med svansen mellan benen" därför att de inte hade militär styrka att ens klara det minsta motstånd.
Du bör nog läsa på lite mera innan du skriver så tvärsäkert om Tysklands militära kapacitet 1936.
Jag är långt ifrån ensam om att jämföra Hitler och Ahmadinejad , vi är många som kan hålla oss för skratt.

Klichéer så som "USA tar inte ansvar. De bara tar" får du nog förklara lite närmare.

Anonym sa...

1936 fanns inte förmågan att utradera ett land på några timmar. Det finns det nu. Sen är det en jävla skillnad på atombomber och atomkraft.

USA:s inblandningar har bara lett till skit och misär. Chile, Contras, Indonesien, Kambodja, Vietnam, Irak. Listan kan göras mycket längre. De skiter i folk, de bryr sig bara om sitt världsherravälde. I efterhand försöker de ljuga till sig ett ansvar som inte fanns där från början.

Berit sa...

Anonym, du avreagerar bara din frustration. Den är jag inte intresserad av att diskutera. Kom med fakta.

Anonym sa...

Samma fakta som ni briljerar med? CIA låg bakom militärkuppen i Chile. Kan du något om USA:s historia eller bara ignorerar du vad de har gjort?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.