01 september 2007

Iakttagelser


Under en mer än 1100 mil (svenska) lång bilresa över den amerikanska kontinenten har man mycket tid att tänka och iaktta.
Den bild av USA som förmedlas genom Hollywood och Disney ligger fjärran från verkligheten.
Varje dag ställer den ordinarie amerikanen upp och gör det som förväntas av honom med värdighet och ansvarskänsla. Han lever upp till sina åtaganden och gör vad som behövs med stolthet och pliktkänsla och utan att tycka synd om sig själva.

Amerikaner är artiga och vänliga och dessa egenskaper visar sig i trafiken likaväl som i affärer och motell.

Två personer plus hund kan enkelt bo för 60 till 80 dollar per natt i prydliga rum med tillgång till pool, internet och rejäl frukost utanför de mest populära turistområdena.

De vackraste staterna är Colorado, Utah och Californien.

Långtradartrafiken har ökar enormt sedan jag gjorde denna resa för tre år sedan. Uppskattningsvis 60 procent av alla fordon utanför storstäderna är nu lastbilar. Infrastrukturen har inte hunnit med och många vägar är sönderkörda av den tunga trafiken.
Väldigt många har skyltar med anställningserbjudanden till nya förare, man kan tjäna ca. 43 cent per mile om man har erfarenhet.
Många förare annonserar också sin ståndpunkt i abortfrågan genom skyltar på containern som säger:
" It's not a choice, it's a child"

Amerikanen har blivit större, mer så kvinnor än män. Midjorna har försvunnit även hos unga kvinnor som inte är speciellt överviktiga. Jag kan nu förstå modet med kjolar och långbyxor som hänger på höfterna, det är lättare att hitta ett plagg som passar om det är flexibelt.

Det verkar som alla stater har ett alarmnummer till trafikpolisen. I Oklahoma är det *55.
De förmedlar kontakt till bärgare, eller som i vårt fall till en däckservice-firma som lovade att skickar ut hjälp att pumpa upp reserven som också var utan luft.
Under väntetiden kom folk från Department of Transportation (motsvarande vägförvaltningen) med tryckluft, verktyg och glatt humör och vi kunde fortsätta färden hem.

2 Kommentarer:

Anonym sa...

Betraktelser från landet i väst... kan knappt bärga mig tills jag själv en dag ska korsa kontinenten, vill en dag stå och se ut över Stilla havet någonstans från den kaliforniska kusten, the western frontier..

Anonym sa...

Kan bara hålla med. Att köra bil i USA är det mest fantastiska som finns. Den storslagna naturen, de glada, trevliga människorna, de billiga motellen. Ingen annanstans känner man sig så välkommen som i USA.
Per

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.