15 september 2007

Jantelag eller Sharialag, det är frågan


Election time in Norway: Halvorsen campaigning.

Kristin Halvorsen, ledare för Sosialistisk Venstreparti, började sin valkampanj i Pakistan, och prisade "all the blood, sweat and tears Pakistanis in Norway have spent on building the country”. Hon är nu Norges finansminister.

Varför är västeuropéer så försvarslösa mot islamiseringen? Varför kan de inte stå emot muslimernas vägran att assimilera grundläggande demokratiska värden, yttrandefrihet till exempel? Bruce Brawer, amerikan som bor i Norge, skriver bra om detta:

"Ta Tyskland, till exempel. Många tyskar har så häftiga skuldkänslor i förhållande till nazitiden att de över huvud taget inte törs kritisera minoriteter – och har därför bara blundat medan odemokratiska traditioner har spritt sig bland dem.

Britternas skuldkänslor knutna till deras imperialistiska förflutna har fungerat på ett liknande sätt.

Fransmän har länge varit vana att prata om sin republiks avsiktliga blindhet gentemot ras och religion med en svulstig och bombastisk retorik som maskerar den bristfälliga realiteten på ett farligt sätt.

Nederländare för sin del har försökt att utvidga sitt samhälles historiska delning i parallella "pelare" (en protestantisk pelare, en katolsk pelare, en socialistisk pelare) till att innefatta muslimer – en politik som bara har uppmuntrat till segregering och som har tillåtit att odemokratiska sedvänjor har kunnat florera i det lilla landet.

Och i Norge? I Norge har man Jantelagen. "Du skall inte tro du är klokare än oss. Du skall inte inbilla dig att du är bättre än oss. Du skall inte tro du vet mer än oss." Skriver Bruce Brawer.

Det finns anledning att misstänka att denna mentalitet är minst lika utbredd i Sverige som i Norge.

Jantementalitet är att ingen är bättre än någon annan. Alla kulturer är lika mycket värda. Vilket definitivt är det värsta sättet att möta islam på. Ordet islam betyder underkastelse och en stor del av muslimerna i Europa väntar sig att vi ska underkasta oss deras sharialagar.

Vi måste byta ut Jante, inte mot Sharia, men mot Frihet. Vi måste tro på oss själva och vara stolta över vår civilisation. Många som i sitt jobb, till exempel advokater, kommer i kontakt med muslimska invandrare, vittnar om att de blir alldeles utmattade av deras krävande och aggressiva attityd. Dags att vi själva lägger om attityd.

Hur det nu ska gå till. Jag får en känsla av att ordet jante är synonymt med dhimmi. "Säger man ett positivt ord om att begränsa invandringen eller om att bevara norska värden i mötet med invandrarkulturers värden så bryter man Jantelagen."

Hur uppstod egentligen jantementaliteten? Jag spånar lite: kan det ha att göra med det sociala arvet, något man uppfostras till för att bli lagom kuvad och politiskt korrekt för att passa in i kollektivet, och bli en lydig ögontjänare?

4 Kommentarer:

Anonym sa...

Så trista ni är.
Tror ni på allla påståenden själva: är ni självvalda frälsare av vården? Eller har ni inga egna vänner längre?

Tips:
http://www.nordlund.lu.se/index.html/Island/web-content/om_islandska.html

Knute sa...

Gubben i månen verkar verkligen befinna sig på månen, vad menas med länken till en institution på Lunds Universitet? Är det en fingervisning om att jag ska undersöka om det finns någon speciell isländsk mentalitet visavi islam?

Knute sa...

Islamist knivhögg rabbin på öppen gata i Tyskland.
Nu är det inte tyskar nazister längre men många muslimer är det minst lika mycket som Haj Amin El Husseini, stormuftin av Jerusalem, som var kompis med Hitler.

Eftersom Sverige aldrig blev ockuperat finns det tyvärr många som inte begriper att de lever i frihet och vad den friheten är värd. I stället går de på konspirationsteorier om judar, kapitalet och Amerika. Gamla ihåliga myter som omhuldas av nazister, kommunister och islamister.

Magnus Orerar har på sin blogg en bild av en kille i palestinasjal på en nazistdemonstration i Tyskland. Vänsterextremister går också i palestinasjal.
Nazister, kommunister och islamister, snart kan man inte skilja dem åt, alla går med palestinasjal.

http://magnusorerar.blogspot.com/

Nadiyya sa...

"Hej Grabb"

Norsk jenteblogger her. Selv om jeg ikke er enig i alle dine synspunkter er de velformulerte og velbegrunnede. Jante er en forferdelig tradisjon som vi desverre møter daglig i Norge, og jo mindre sted, jo større jante...

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.