10 september 2007

Röstfiske


Det har länge rått ett växande missnöje i USA över den illegala invandringen från Mexico dels därför att den porösa gränsen är en säkerhetsrisk och dels därför att en stadig ström av outbildade människor innebär en ökad kostnad för skattebetalarna. En utbredd kriminell smuggeltrafik pågår också.

För att gjuta olja på vågorna beslutade Senaten redan förra året att ett stängsel skulle byggas mellan de två länderna. Enda anledningen till att beslutet gick igenom var att man var lovad att jurister omedelbart skulle överklaga och därmed lägga hela projektet på is.

Båda politiska partierna ser immigrationsfrågan som röstfiske.
Republikanerna är intresserade av billig arbetskraft såsom städpersonal, trädgårdsarbetare, barnsköterskor, hemhjälp i största allmänhet.
Demokraterna tror att eftersom de lågutbildade inte kan försörja sig själva är de beroende av statliga bidrag och röstar därefter.

I går tog man steget att för första gången sända en demokratisk kandidatdebatt på spanska. Sändningen skedde från Miami och demonstrerar att man nu ser de mer än 44 miljoner Hispanics som en viktig grupp i 2008 års val.

För att "förenkla" livet för immigranter som inte kan få traditionella identitetshandlingar har man på förslag i San Francisco att införa City ID-cards. Undrar varför de inte kan få vanliga ID-kort? Det kan väl inte bero på att de är kriminella?

Många amerikaner anser att ett stängsel skulle effektivt minska den illegala invasionen och att man ska reparera det 9-fot staket som finns samt fortsätta med nytt stängsel längs hela den 1952-miles långa gränsen.
Kostnadskalkyler visar också att pga. ineffektiv statlig byråkrati bland anställda samt höga pålägg på material kommer kostnaden att uppgå till minst 9 miljarder dollar. Det är 23 procent av Homeland Security's årliga budget men tillräckligt för att orsaka ramaskrin från de som vill ha en öppen gräns.
Frivilliga från organisationer som Minutemen som redan arbetar med stängsel påstår att de kan göra jobbet för 1/180 del av denna summa.
Som jämförelse kan nämnas att under The Great Depression på 30-talet byggdes Empire State Building; Golden Gate bron öppnades för trafik tidigare än planerat och dessutom under budget, likaså Bay Bridge i San Francisco så kom inte och säg att vi inte har råd. Det är viljan som fattas.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.