14 oktober 2007

Djurskydd en kulturfrågaIsaac Singer, judisk nobelpristagare i litteratur, förklarade sin vegetariska livsstil med hälsoskäl.

Det vill säga kycklingens hälsa, som han skämtsamt tillade.
Satya Mag.com

Det kan vara bra att erinra sig när vi bevittnar en smygfilmad slakt eller snarare grymhet på ett judisk kosherslakteri i Iowa, USA.
Peta TV

Om det vi ser är representativt för sådan slakt, så blir folkpartisten Fredrik Malms ord i en riksdagsmotion om kosher- och halalslakt som lika djurvänligt som svensk slakt med bedövning groteska.

Vad tycker förresten hans kollega folkpartisten Birgitta Ohlsson, som är vegan?
Försvararna av det vi ser på filmen jämför med sprattlet som kycklingar uppvisar efter att huvudet skilts från kroppen. Men skillnaden är ju att korna på filmen inte fått huvudena avhuggna utan försöker resa sig med blödande hals och halkar i sitt eget blod. Männen på filmen sliter även ut luftstrupen ur kroppen på dem medan de lever.

Följaktligen överensstämmer det filmen visar inte med beskrivningar av koscher- och halalslakt. En del judiska personer har hävdat det också, medan andra tillbakavisat det och sagt att det vi ser är inte så grymt som det förefaller (kycklingexemplet). Tills klarhet om saken uppnåtts, bör vi inte tumma på den lag som Djurskyddsrådet försvarat liksom professorn i neurologi David Ingvar.
SVT

Kan en motion som Malms antas? Hans ungdomsförbund har i åratal drivit kravet - trots en vegansk ordförande - och med stöd från folkpartister som Birgit Friggebo och
kristdemokrater som Alf Svensson. Och Diskrimineringsombudsmannen (DO) ställer sig bakom kravet.
Sydsvenska Dagbladet

Så aldrig säg aldrig!

Nu skall vi inte slå oss för bröstet och säga att våra slakterier är rena hospice-tillvaron för djur som skall dö.

Astrid Lindgren har vittnat om hur grisar simmat omkring levande i skållningen på svenska slakterier och Ingvar Karlsson lovade vidta åtgärder, fast smygfilmning på ett vanligt svenskt slakteri på 2000-talet, som jag såg en sekvens av i tv, visade levande grisar som hängde upp och ned på krokar.

Djurskydd är en viktig fråga för hela samhället, eftersom den påverkar mentalitet och samhällsmoral i stort. Precis som abortpolitiken, som jag tänker återkomma till.
Jag har ofta kritiserat Sd, men i fråga om aborter och djurskydd förtjänar partiet en eloge.


En av de saker som fick mig att tveka inför att rösta ja till EU, vilket jag till slut ändå gjorde, var toleransen mot de långa plågsamma djurtransporterna .
Djurskyddet

En människa som inte kan känna empati för djur, kan inte heller känna det för barn och vuxna människor.

Naturligtvis skall inte djur ha samma rättigheter som människor, som en del djurrättsfanatiker vill. Men bara för att de inte skall ha det, och kanske inga "rättigheter" alls, så bör de ändå ha ett stärkt skydd mot vanvård och onödigt lidande.

Vad uppfostrar vi våra barn till om vi inte lär dem omtanke om djur? Vad gör vi med deras naturliga känslighet om vi tillåter kvalificerat djurplågeri?

Det är ett känt faktum att många seriemördare började som djurplågare när de var barn.

Som väl är finns i Norden en gammal respekt för djuren, som troligen inte skadats av det kristna inflytandet från Sydeuropa, där man av tradition inte har samma empati för djur. Nämnas bör dock Den helige Franciskus goda inflytande. Han är som bekant djurens skyddshelgon.


Tyvärr har det inte förmått stoppa avskyvärd, sadistisk behandling av spanska jakthundar. Dock bör tilläggas att det i Spanien finns djurskyddsföreningar.
Finns det sådana i muslimska länder? Från Iran rapporteras att imamer hotat muslimer med straff om de visar vänlighet mot hundar, eftersom de är orena djur.
BBC
VDARE

I Afghanistan slår man havande tackor så att de skall få missfall, eftersom fostrets päls är finare än den nyfödde ungens. I Peru tränar polisen attack med kniv på levande hundar.

General Patton skrev kritiskt om behandlingen av djur i arabiska länder och i Latinamerika, som framgår av den här texten på View from The Right.


Kinas och Koreas barbariska behandling av djur är välkänt och går hand i hand med att man där utför "aborter" (barnamord) i åttonde och till och med nionde månaden.
Seoulsearching
View from the Right

Det finns all anledning av bojkotta OS nästa år!

Inom judendomen manas man till att visa djuren barmhärtighet, vilket i dagens moderna värld får den ålderdomliga koscherslakten att framstå som onödigt grym.

Det är därför viktigt att vi inte blir så mångkulturella, att vi avskaffar förbudet mot koscher- och halalslakt.

Det är därför bra att de Israel- och judevänliga Sverigedemokraterna vågar ta ställning mot denna slaktform, till skillnad från folkpartiet och kristdemokraterna.

Grymhet mot djur känner dock inga etniska och nationella gränser. Vi har fått skrämmande exempel på kors lidande på ett koscherslakteri i Iowa och via filmning med dold kamera från ett kycklingslakteri i Moorefield, West Virginia.
Aftonbladet

I Mexiko, USA:s södra granne, ingår det i avlivningen på hästslakterier att med kniv hugga sönder deras ryggrad innan man hänger upp dem.


Det är oerhört viktigt att vi inte bara värnar om barns, kvinnors och mäns rättigheter, utan även om djurens och de oföddas barnens. Kommer att återkomma till partiell födelseabort, smärtlindring för foster som skall aborteras med mera.

Att strunta i de här etiska frågorna får samma förråande effekt som slaveriet en gång fick på samhället i Storbritannien och i USA.

5 Kommentarer:

Anonym sa...

Instämmer verkligen!

Jean Moulin sa...

Snart kräver väl Fredrik Malm, Birgitta Ohlsson och Alf Svensson att man skall få importera hund- och kattkött också.

Aftonbladet

Anonym sa...

JAG INSTÄMMER HELT MED INLÄGGET OCH DET VERKAR SOM ATT STÄLLA SIG PÅ DJURENS SIDA I EN KONFLIKT VERKAR FÖR VISSA MÄNNISKOR VARA EN PROVOKATION OCH HAR TILL OCH MED JÄMFÖRTS MED RASISM OCH ANTISEMITISM.KANSKE VAR DET DENNA ANKLAGELSE SOM RESULTERADE I DEN SVENSKA SLAKTLAGEN SOM DREVS IGENOM I DEN SVENSKA RIKSDAGEN 1937 I BEGYNNELSEN AV NAZISMENS FRAMMARSCH. ÄNDÅ KÄNNS DET VERKLIGHETSFRÄMMANDE ATT UTGÅ IFRÅN ATT DJURVÄNNER SOM VÄNDER SIG EMOT OBEDÖVAD SLAKT ÄR RASISTER, ANTISEMISTER OCH NAZISTER. REDAN 1887 LÄMNADES EN PROPOSITION IN TILL SVERIGES RIKSDAG MED KRAV PÅ ETT OMEDELBART UPPRÄTTANDE AV EN DJURSKYDDSLAG DETTA FRÄMST FÖR ATT STÄVJA DET ALLTMER FÖREKOMMANDE DJURPLÅGERIET I SVERIGE INTE BARA I SAMBAND MED SLAKT. DENNA PROPOSITION FÖLJDES AV EN LÅNG RAD MOTIONER ÄNDA FRAM TILL HELT NYLIGEN. 1997 LADE MILJÖPARTIET IN EN HEMSTÄLLAN OM ATT RITUELL SLAKT SKULLE LÄGGAS INOM RELIGIONFRIHETEN OCH INTE DJURSKYDDSLAGEN. MAN HÄVDADE ATT ALLA LÄNDER INOM EU INFÖRT RITUELL SLAKT UTOM SVERIGE OCH SCHWEIZ. UTANFÖR EU STÅR NORGE HÅRDNACKAT EMOT SKÄKTNING OCH BETRAKTAR DETTA PROBLEM SOM EN ETISK DJURSKYDDSFRÅGA. I SVERIGE HAR NU DJURSKYDDET INLEMMATS I JORDBRUKSVERKET OCH MAN ANSER DÄRMED ATT DEN RITUELLA SLAKTEN FÅTT EN CHANS ATT ÅTER KOMMA I FOCUS MEN JORDBRUKSVERKET HAR VARIT INBLANDAT I DENNA FRÅGA TIDIGARE. DET VAR NÄMLIGEN SÅ ATT DEN SK SKÄKTNINGEN ELLER KOSCHERSLAKTEN VAR HELT TILLÅTEN I SVERIGE FRAM TILL 1937, DÄREFTER MELLAN 1938 OCH FRAM TILL 1952 GENOMFÖRDES DEN MED BEDÖVNING, FÖRST MED LUSTGAS OCH SEDAN KVÄVGAS OCH SEDAN MELLAN 1952 TILL 1976 ANVÄNDES ELEKTRISK BEDÖVNING. EFTER 1976 IMPORTERADES KÖTT TILL DE JUDISKA FÖRSAMLINGARNA I SVERIGE VIA DANMARK VILKET FICK ETT BRÅDSTÖRTAT STOPP NÄR MUL OCH KLÖVSJUKAN BRÖT UT UNDER 1980 TALET OCH DET BLEV ETT TOTALT IMPORTSTOPP. DET VAR I SAMBAND MED DETTA SOM DET BRÖT UT EN INFLAMMERAD DEBATT I PRESSEN ANGÅENDE DENNA MATFRÅGA. DET VAR MÅNGA SOM SKREV INSÄNDARE OCH DE FLESTA VISADE EN MYCKET STOR OFÖRSTÅELSE BÅDE INFÖR BÅDE DE SVENSKA OCH DE JUDISKA TRADITIONERNA.

MUMMEL GUMMAN sa...

Har nu sett videon som du frågade mig om, hade inte sett den tidigare men den visar nästan exakt samma procedur som den från 1992. Men nu har takten blivit ännu mer våldsam och det är ännu mer plågsamt att se hur man i rasande takt slänger ut korna från den vidriga Weinberger Pen, det är den jag skriver om i kommentaren tidigare. Naturligtvis kan inte en slaktare, hur noggrann han än påstår sig vara kunna lägga ett snitt som "påminner om en kirurgs" i ett sådant tempo. Det är en annan sak om husbonden sitter och ömt håller om sin ko och lägger ett snitt med ena handen medan den andra kliar djuret mellan hornen. Denna idyll är nog tyvärr bara en chimär, i den verkliga världen är det köttet som det viktigaste. Se bara den kon som lyckas ta sig upp och kommer bakom sitt pinoredskap, vad händer med den?
Jag kommer att utöka min blogg och skriva om inställningen till djur i ett idehistoriskt perspektiv, vore roligt om vi kunde diskutera det sedan. Vad har du för profil

Anonym sa...

jag satt och kollade igenom bilderna och läste... förstår inte hur det kan finnas så såa människor som gör allt detta. Hur går dom hem till sina familjer och pussar sina barn när dom gör allt detta?!?! Jag äter aldrig mer kött från och med nu!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.