21 oktober 2007

Dubbelmoral

EU-ledarna klappar sig själva på axeln och skålar i champagne för att de äntligen förmår medlemsstaterna att enas om en ny konstitution.

Champagne betald av skattebetalarna, främst UK, Tyskland och Frankrike eftersom de är de enda nettobidragsgivarna.

Under tiden skramlar Turkiet med sina vapen för att gå in i norra Irak och kväsa de kurder som orsakar problem och det är knäpp tyst från EU.

Var är alla rop på underhandlingar och alla protester nu från EUs ledare?
Var står den nye utrikesministern i denna fråga? EU har ju hävdat att Turkiet är en europeisk nation och vi har hört många fördömande ord när Tyskland och Frankrike motsatt sig Turkiets medlemskap i EU.

Vart tror ni att de flyende kurderna kommer att ta vägen? Håll grindarna öppna i Europa!

Kurderna är nästan lika hatade som judarna; Iran, Turkiet, Syrien och Irak har försökt utrota dem lika länge som de arbetat på att driva ut judarna.

EUs ledning skulle kunna meddela Turkiet att de kan känna sig blåsta på medlemskap om de går in i norra Irak, men dessa tandlösa ministrar kommer inte att säga pip.
Det är bara när Israel försöker freda sig mot palestinierna som Europa har åsikter.

För en gång skull kunde EU göra någonting av värde genom att skjuta undan sitt amerika-hat och göra sitt bästa för att förhindra att denna region förvandlas till en ännu större krigszon. Det vore verkligen skamligt om den lugnaste delen av Irak återgår till att bli krigsskådeplats igen.

13 Kommentarer:

Anonym sa...

Ursäkta mig Berit, men vad är du talar om egentligen ? Så många soldater som dör hela tiden för onödan i Turkiet och massvis med folk som har dött- och som pågått i åratal.Vad säger hela världen åt det? Bryr ni er om det va!?Har ni något som heter "SAMVETE och "EMPATI" ? Det samvetet visas bara när det gäller övriga länder i världen.Så kom inte med sånt moralisk snack är du snäll och det är just det som är DUBBELMORAL!
det är så tydligt att du hatar Turkiet och Islam av dina inlägg behåll ditt agg för dig själv.

Berit sa...

Ingenstans har jag uttryckt något hat mot Turkiet, vad jag vill betona är EU ledarnas dubbelmoral när det gäller Turkiet jämfört med Israel.
PKK är en kommunistisk terroristorganisation och dess popularitet tycks vara låg även bland kurder.

Knute sa...

Nooneed,
du bryr dig inte om att läsa innantill utan vill bara lufta din ilska. Du tycker alltså att om man inte tycker det är bra att Turkiets armé går in i norra Irak, så hatar man Turkiet och dessutom islam (som det inte står ett ord om)?

Jean Moulin sa...

Här måste jag nog anmäla en avvikande åsikt från mina bloggkamraters.

Dock en spontan sådan. Om ett land inte kan hindra terrorister från att använda dess territorium för attacker mot ett grannland, har inte grannlandet rätt att försöka stoppa attackerna från det andra landets territorium?

Det är ju precis det som Israel gör när den palestinska regeringen inte kan hindra terrorattacker från sitt territorium mot Israel?

Jag har även sedan jag läst i amerikanska tidningar om klanlojalitetens och släktens betydelse i Irak, insett att detta kulturella drag (utbrett i alla arabstater) omöjliggör byggandet av en mångetnisk nationalstat i Irak.

Landet borde därför delas upp i en sunnistat, en shiastat och en kurdisk stat.

Om man gav kurderna en egen stat i norr, så skulle det väl inte spela någon större roll om Turkiet gick in i den, om dess regering inte kunde förhindra att kurdiskt territorium användes för gerillaaktiviteter mot ett fredlig grannland?

Visst - en turkisk invasion nu skulle användas som alibi för kurdiska flyktingar, men finns det någon anledning att tro att kriget mot PKK skulle bli så omfattande att man måste fly helt från regionen?

Bygg temporära flyktingläger tills konflikten ebbat ut och flyktingarna kan återvända hem.

Jag är hemskt besviken på dagens flyktingar från norra Irak. Hälften av dem återvänder dit på semester i väntan på permanent uppehållstillstånd. Och sedan deras hederskultur!

Jean Moulin sa...

Noneed, på tal om emapti.

Var finns empatin för Zimbabwe?
Varför inga demonstrationer och namninsamlingar? Märkligt eller hur, mot bakgrund av engagemanget för Burma, som varade i. . . en vecka? 5 dar?

Anonym sa...

PKK är en terroristorganisation - en gång stämplad av Palme-regeringen (som stod kurderna nära). PKK har också visat vad dem är kapable att utföra i Sverige (mord på en avhoppad kurdisk fd PKK:are och mordförsök på en annan). Det är ingen skillnad mellan Al Kaida och PKK. Båda är terrorister. Ena säger sig driva islam-men skadar islam. Den andre säger sig driva kurdfrågan, men skadar den.

Knute sa...

Här är några kommentarer som höll på att komma bort i hanteringen:

Anonym sa...

Till Berit:
Sverige hamnar på toppen när det gäller dubbelmoral. Ni hävdar gott och ständigt om mänskliga rättigheter och lika värde. Kurder är världens största folk utan egen stat. Enligt FN:s stadgar alla folk har rätt att bestämma själva hur de vill leva och rätt till folkomröstning. Sverige har aldrig höjt röst när Turkiet har fortsatt med sin förföjleser av kurder och kristna minoriteter. Vi mördas och våldtas varje dag eran media lika tyst som eran stat. Medan pratar gärna om mänskliga rättigheter så säljer vapen till de länder som kränker mänkliga rättigheter.

Till Jean Moulin:
De du kallar terrorister är riktiag frihetskämpare för oss, kurdiska gerillan lika rätt att försvara sitt folk lika så svenska militären vill försvara sin stat. Det som är rätt för oss är fel för er och det som är rätt för er är fel oss. Och det beror helt enkelt på att du säljer vapen till ett land som jag måste offra för att du ska leva lyxigt. Svenska minor som tillverkas i Karlskoga finns hundratusentals i Kurdistan. Hur hamnade de där? jo eran smarta affär att sälja via mellanhandel, genom att sälja till ett företag eller ett annat land i EU och de ska sälja vidare till ett land som Iran, Turkiet, Irak och Syrien och där kurdiska barn som vuxna ska trampa på.

Jag kom inte till ditt kalla och dubbelmoraliska land för att jag inte hade mat i mitt hemland. När ditt land är en del av EU och samma EU som delade upp mitt land mellan fyra delar 1923 efter en överenskommelse med förtryckar länder som Iran, Turkiet, Syrien och Irak, tog ni ifrån oss allt vi hade och kämpade för i tusentals år. 1921 skulle kurderna få egen stat som alla andra folk fick när nationalstater bildades, men två år efter ångrade er för då ni hade hittat oljan där och ville ha en stor del av de och därefter kom ni överens med länderna att dela upp Kurdistan. Jag kom hit som politisk flykting som många andra kurder. efter jag har förlorat 23 kära och nära i min familj. Det är just såna marknadsliberaler som du inte låter oss leva i vårt land där vi hör hemma. Även när ni tar emot oss så får ni pengar i utbyte.

Kallar du Turkiet för ett fredligt grannland? Jag har för mig att du semestrar gärna på turkiska turistorter medan du pratar gott om eucentriska spekulationer. Där har vi en riktig svensk dubbelmoral.

Det du kallar norra Irak heter Kurdistan. och Norra stavas inte med stora bokstäver.

När ni europeer har lämnat tillbaka vårt land så kommer vi fly tillbaka i samma blick Kurdistan blir fritt.

Du pratar om hederskultur. må vi ha en hederskultur, men har ni ens en kultur? Det du kallar hederskultur, har alltid vunnit i de internationella tävlingar. Kurdiska dansgrupper och musikgrupper toppar alltid. Om kurder har en hederskultur så har ni en pedofil och barbarkultur där ni gärna lägger era barn i ugnen eller kylskåpet eller våldtar era döttrar ch de blir gravida. Det finns inget vidrigare och mer barbariskt än det här.

Ni har samma dubbelmoral som eran "vidarebefordramedia".

- -

oktober 23, 2007
Huseyin sa...

Ojojoojojoj jag blir skrämd när jag läser denna artikel!!! Turkar hatar inte kurder, turkar och kurder har levt med varandra sida vid sida i flera hundra år. Turkar (o även kurder) är mot PKK (=terrorister) som dödar turkiska/kurdiska soldaterna!!!! Vakna och läs lite fakta innan du skriver en artikel!!!

- -

oktober 23, 2007
Berit sa...

Till Anonym Kurd, du missuppfattar min posting och tar bara tillfället i akt att ventilera din frustrering för det kurdiska folket, vilket är helt förståeligt. Denna posting handlar emellertid inte om detta.
Du kan inte begära att vi här ska försvara och förklara det vi inte har sagt.
Samma svar gäller också huseyin

- -

oktober 23, 2007
Knute sa...

Jag blir också skrämd när jag läser Anonym Kurd.
Så vi nu levande svenskar är medskyldiga till att kurderna inte fick någon egen stat 1923?
Och hemska marknadsliberaler som säljer vapen.
Och i själva verket är det vi som har en hemsk hederskultur.
Förskräckligt att du så orättvist och otacksamt anklagar det land och de människor som tagit emot dig.

Knute sa...

"Die Demokratie ist der Zug, auf den wir aufsteigen, bis wir am Ziel sind. Die Moscheen sind unsere Kasernen, die Minarette unsere Bajonette, die Kuppeln unsere Helme und die Gläubigen unsere Soldaten."

Recep Tayyip Erdogan, türkischer Ministerpräsident 1997
Quelle: Die Welt, 22.9.2004

http://danmark.wordpress.com/2007/10/23/billedsproget-tegner-hensigten/

Anonym sa...

Låt kurderna få leva i fred!
Jag tycker att kurderna har rätt att få sin egen stat!Och turkarna har ingen rätt att gå in i kurdistan!!
I så fall är dem ockupanter och får skylla sig själva.
Jag kan förstå att kurdiska gerillan vill försvara sitt kurdistan,jag menar om någon hade gått i i mitt land sverige,så självklart har jag rätt att försvara mig! Och vill man försvara sitt land ja då är man helt plötsligt terrorist,jävligt sjukt är vad det är.
Och jag tycker inte att man kan jämföra PKK med Al Quida,för det är ändå inte riktigt samma. Al Quida opererar i hela världen och är fundaméntalister dem vill ju även döda alla icke muslimer.
Alla dem här hemska grupperna som härjar i Irak,dem dödar ju sitt eget folk dagligen med bilbomber och kidnappar folk.
Det är fruktansvärt och jag lider med hela Irak,ut med alla ockupanter från Irak dem har inget mer där att göra. Saddam är borta så det finns ingen anledning mer att stanna. Men alla vet att det är p g a oljan dem är kvar.

Berit sa...

Rebecca, dina åsikter om PKK och om kurderna verkligen har och har haft ett eget land tänker jag inte lägga mig i men var snäll och utveckla ett logiskt och fakta-styrt resonemang om att kriget handlar om oljan och att det är anledningen till att amerikanerna är kvar i Irak.

Anonym sa...

Det finn många åsikter om kurdiska frågan i Turkiet. Läs lite så ni lär er något.

I många år har Kurder och Turkar levt på samma mark och det är öppet att vi är som bröder. Turkiet har strypt Kurdernas mänskliga rättigheter och förnekat och förtryckt dens existens (den ena brodern fick allt och den andra brodern fick inget). Det här har under många år pågått och det startades olika politiska mot partier mot de turkiska styret många av dom var kurdiska men även turkiska. De här partierna krävde att Turkiet skulle demokratisera sig. Men i Turkiet har den kurdiska frågan varit tabu eftersom att man då klassades som seperatist som är likamed döden. Det är många som har försökt skapa en förändrig på fredligt/politiskt sätt men har blivit fängslade, torterade och dödade.

Vad händer?

Ett folk som blir förtryckt på sina rättigheter startar ett parti som kämpar för sina mänskliga rättigheter som kurder, på ett sätt som det turkiska styret har vållat fram under en lång tid. Kämpan om frihet är idag "terrorist stämplat."

Turkiet kommer aldrig lyckas slå ut PKK.

Många försök har gjorts att slå ut PKK men ingen gång har man
lyckats. Alla siffror som ges på median i Sverige kommer ifrån Turkiet
och Turkiet hycklar igen för att visa världen att dom "klarar sig"
men fram för allt visa att det inte dör så många som de gör och ge håpp till sitt eget folk. Det dör stackars militära ungdommar varje dag i bergen. För vad? För Turkiets vägran av demokratisering?

Jag kan berätta en händelse som inträffade förra året i Diyarbekir (östra Turkiyet "Kurdistans huvudstad") så kommer ni inse hur Turkiet kastar smuts på PKK.

I Diyarbekir (östra Turkiyet "Kurdistans huvudstad") finns det en bokhandel där dom säljer kurdiska böcker. Förra året blev bokhandeln utsatt för bombattentat och folket tog fast dom och deblev en stor debatt i turkiet, varför polisen tillsammans med armen utförde antentaten, och hjärnan bakom atentatet var de nuvarande nyinvalde högsta befälhavaren. så innan dom hann skylla på PKK som i alla andra fall så fort de blir ett atentat så åkte dom dit. Vad du kan lära dig av de här är att Turkiet själva är terrorister och att de är lätt att skylla på PKK.

PKK:s krav är att Turkiet demokratiserar sig men Turkiet vägrar, PKK har alltid varit redo att sätt sig ner om förhandlingar men så länge inte Turkiet tar PKK och kurder på allvar kommer PKK aldrig lägga ner sina vapen. Varför har dom vapen, ännu en gång Turkiet har vållat fram det.

Nu måste ni inse att det inte är så lätt som man tror Turkiet är ett väldigt brutalt land när det kmr till kurder.

Många idag anser att kurdernas tillstånd i turkiet hade vart bättre om PKK inte hade funnits idag. Men det många missar är att alla hade blundat för kurder om inte PKK hade funnits. Då hade Turkiet kunna fortsätta med sin brutala förnekelse av kurders historia som existens. Turkar har skrivit i historien att kurder är Bergs"turkar" och säger att dom heter kurder för att när dom gick i bergen i snön lät det "kurrt kurrt" patetisk och de här får kurder turkar alla barn i turkiet lära sig. Hade inte PKK funnits idag hade kurder blivit en bortglömd och "smutsig" minoritet.

Varför finns det kurder i det turkiska parlamentet? För att PKK har gjort sig hörd världen över och i dagens läge är det omöjligt att förneka kurdernas existen. Idag vet alla att det finns kurder. DTP heter det kurdiska partiet och det är PKK:s politiska hand.

PKK är starkare än vad många tror och dom stora makterna vet om de här. Turkiets föredetta högsta MIT chef berättar i en intervju att när vi flyger över med våra cobra helikoptrar, bombplan så är gerillan under bergen och har fest. Turkiets soldater ser inte sina motståndare, man kan säga att dom inte har någon motståndare. PKK slår till och försvinner spårlöst. Tänk er själva snälla vanliga soldater som gör lumpen i turkiet 3-4 månader grundutbildning sen blir dom skickade till ställen dom aldrig har sätt förut vad kan dom göra till skillnad från PKK som bor där och känner till varända 5 meter. De här vet PKK om dom vill inte döda vanliga soldater de anses vara stackare. PKK vill komma åt specialstyrkan och höga befälhavare.


Min kompis farbror berättade för mig en gång att när dom va ute i Turkiet på gatorna va dom smutst, folk kollade på dom och skrattade för att dom va kurder, dom sa fula saker och förnedrade dom. Jag blev upprörd och frågade, vafan vad gjorde ni då? Han säger, vi försökte dölja att vi va kurder för att inte råka illa ut
och bara snabbt försöka komma ifrån. Jag blir irreterad på honom och sa att man ska aldrig skämmas för sig själv och att det är viktigt för männsiskans karaktär att veta vart man kommer ifrån. Då säger han att jag har rätt men vad skulle vi göra? Om vi vände oss om och sa vi är kurder och vi är stolta kurder hade dom hoppat på oss, inte bara dom utan folket runt omkrig också, dom hade slagit oss till polisen kom och när polisen kom hade vi blivit
fängslade och slagna av dom oxå så vi hade inget val.

Det här och mycket mer är andledningen till varför PKK krigar idag.

Jag önskar att turkiet vänder tillbaka och börjar demokratisera sig så inga fler unga soldater dör.Det är grymt upprörande att se det turkiska folket va så blinda av medians propaganda hyckleri i Turkiet. Folkets barn dör varje dag i Turkiet för vad? Det finns inget krig, Turkiet väljer krig. Turkiet måste börja erkänna Kurdistan och kurdernas alla rättigheter som en MÄNNSIKA det är allas rätt idag, annars kommer bara fler att dö för att PKK kan aldrig slås ut från bergen.

Varför är alla turkar som komenterar så tröga. PKK vill inte ha Turkiet dom vill ha sitt kurdiska folks nationella, politiska, kulturella men framförallt mänskliga rättigheter, ett demokratiserat Turkiet. PKK har alltid vela lägga ner vapen för en fredsplaner men Turkiet avisar förhandlingar med "terrorister". Patetiskt och så synd att så många människor ska behöva dö för en fråga som idag är en sjävklarhet i vår moderna värld!

Det finns så mycket folk inte vet. Ta ditt ansvar för lärdom så du aldrig kan bli lurad av smutsig propaganda. Den som är pumpad med smutsig popaganda är ofta stark att diskutera så igen, ta ditt ansvar och lär dig. jag ser att de är många här som är media påvärkade. -noneed -Anonym -Huseyin läs det jag har skrivit så kommer ni lära er lite riktigt fakta


INGET JAG SKRIVER ÄR FANATISM, ALLT JAG SKRIVER ÄR VERKLIGHET!
Ta lärdom av verkligheten och gå inte efter medians hycklande propaganda!

Anonym sa...

Dogan det du skriver är det största propogandan jag någonsin läst.

nisse sa...

hej ! jag gillade ditt inlägg väldigt mycket, och alla som kommenterat vet verkligen inget om kurdistan. Jag är från kurdistan, pappa är därifrån och mamma är från Irak. Jag, å andra sidan är född här, men varit där på lov och liknande flera gånger. Kurder har det väldigt svårt, och det är sant det du säger, att de nästan är lika hatade som judar. Men en sak som stör mig är just den här turk vs kurd grejen. Vilket är välidgt konstigt. Så som jg förstått det, så finns det kurder i turkiet. dem har inga större problem, förutom att det är ganska fattigt i dem orådena. Varför skulle turkar vilja döda sitt lands folk?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.