25 oktober 2007

Eld och krig

Fruktansvärda eldsvådor drar fram genom södra Kalifornien vilket enligt gårdagens siffror hittills förstör 1500 hem och man har evakuerat 1 miljon människor.
200 illegala invandrare har bett om hjälp att bli hemskickade till Mexico.

Som vanligt letar politiker genast efter någon att skylla på för att själva framstå i en bra dager.
Naturligtvis är det självklart att ge skulden till G.W. Bush eftersom han har skickat The National Guard till Irak. Att det står 1700 guards-män redo att rycka ut om Schwartzenegger ber om det rapporteras inte.
Radiovärden Rush Limbaugh har anammat samma logik som krigsmotståndarna och yrkar på att alla brandsoldater kallas hem.

"Jag tycker det är dags att ta hem alla brandsoldater. Det är alldeles för farligt där ute. Det är dessutom där under falska premisser, de kan inte släcka den där elden. Vi kan inte vinna gentemot eld, precis som vi inte kan vinna i Irak.
Så om liberalerna vill politisera detta, begär åtminstone att de är konsekventa och medge att de är besegrade av elden, medge att vi inte kan vinna över elden och se till att dessa modiga brandsoldater tas därifrån...."
Limbaugh fortsatte att likna branden vid irakkriget.

" Det kommer att bli likadant igen nästa år ändå. Vi utsätter så många modiga människor för onödiga risker här i bekämpningen av en brand som vi inte kan vinna över."
Låter bekant eller hur?

Varför förenar sig inte fler demokrater i detta kloka upprop. Det här är ett krig som vi inte kan vinna. Vi är besegrade redan innan vi startar.
Alltför många unga män och kvinnor kommer att dö i striden mot en fara som återkommer varje år. Det är vårt fel att det brinner till att börja med! Dessutom måste vi också visa förståelse i tider som dessa och det gör man inte genom att attackera elden.
Våra soldater måste dra sig tillbaka och ge elden andningsrum.
Vi måste förstå elden så att vi en dag kan förmå den att arbeta tillsammans med oss i stället för emot oss. Elden ger sig på oss enbart därför att vi försöker bekämpa den varje år.
Det är dags för en fredlig och resonabel lösning på det här problemet.


* *
SvD , SvD

5 Kommentarer:

Anonym sa...

Den ultimata titeln?:) Bra sarkasmer!

Anonym sa...

Mer syre åt elden! Det borde göra susen! Istället för den här konfrontativa militaristiska stilen med vatten.. Vi borde skämmas!

Anonym sa...

Jag stöder brandsoldaterna men jag stöder inte branden.

Kalle

Anonym sa...

Tänk på vad det kostar! Vi skulle kunna försäkra 40 miljoner barn för de pengar det kostar att bekämpa elden.

Sally

Anonym sa...

Jag skulle dra tillbaka brandsoldaterna om de var pyromaner hela bunten...

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.