10 oktober 2007

Måndag hela veckan


Ni kanske har sett komedin "Måndag hela veckan" med Billy Murray?

Han spelar en man som fastnar i tiden så att han genomlever en oändlig räcka måndagar, under vilka exakt samma saker inträffar, vilket i början ger honom en fördel framför andra människor; han vet precis vad som skall hända och vad de skall säga, vilket kan vara en fördel om man likt Bill - eller Phil som han heter i filmen - vill få vackra kvinnor i säng. I längden blir det dock lite påfrestande för honom.

Lite av den känslan får jag när jag ser på tv-nyheterna: jag har sett detta förut. Inte bara en gång utan ett oändligt antal gånger. Om man nu bortser från inslag om Israel-Palestina-konflikten, Irakockupationen, EU tänker köra över en folkomröstning till, så infinner sig en kretsloppskänsla när man ser brinnande marshaller, lappar med "Varför?" och myndighetspersoner som tillstår att "vi har kanske inte gjort vad vi kunnat". Allt presenterat i ett tonfall av att det är något unikt som inträffat, när det egentligen är vardagsmat.

Visa sedan en kort sekvens med en "expert" från statens sanningsministerium, som hävdar att våldet inte ökat, att det inträffade är mycket sällsynt, så får kretsloppskänslan även en bismak av absurt skämt.

När jag ser inslaget om pappan som sköt ihjäl en femtonårig medlem i ett gäng trakasserande mopedister, så tänker jag på två saker: fyra mobbare när jag gick i sjuan. Den ene kallades Lill-Hitler och drog kniv under en fotbollsmatch på skolgården.

Och sedan tänker jag på återkommande klyschor i sådana här sammanhang från polis och sociala myndigheter som t ex "vi kan ha missat något".

Det fattas bara att de säger något i stil med "vi måste bli bättre på det här". Det framkommer nämligen att pappan gjort massor med anmälningar till polisen om den terror mopedgänget utsatt hans tonårsson och familj för, men att man som så ofta "missat något" eller "inte insett situationens allvar".

Tragedin har inträffat på en avsides belägen gård som tillhört mannens släkt sedan 1600-talet. Bilderna visar en vacker stor gulmålad herrgårdsbyggnad och höstgula träd och ett vackert fridfullt landskap. En skärva av ett Sverige som inte längre finns. Som fanns när jag var ung på 60-talet och även en bit in på 80-talet.

SVT

Varför är det så här? Finns Sverige kvar i någon verklig bemärkelse längre? Jag har svårt att relatera till ord som Sverige och svenskarna och svenska landslaget i ditt och datt. Det känns väldigt påklistrat.

Det känns också som att talet om kollektiv skuld är befogat. I en demokrati ligger det yttersta ansvaret på medborgarna. Och vi får de politiker vi väljer.

Såvitt jag kan bedöma så har tragedin i Rödeby inget med invandrare kontra svenskar att göra. Mopedgäng låter väldigt svenskt och den skjutande pappan har bott på en gård som tillhört släkten sedan 1600-talet.

Inte heller mordet på 16-åringen i Stockholm tycks ha sin grund i en konflikt mellan olika folkgrupper. Ändå ingår massinvandringen och den övriga brottslighet som den gett upphov till (våldtäkter, ungdomsrån, gangsterligor) som en del i helhetsbilden. Hade inte 50-50-intrycket av proportionen svenskar och invandrare varit så förhärskande i storstäder som Stockholm och Malmö, så hade åtminstone känslan av Sverige funnits kvar.

Hade vi haft bättre politiker hade det kanske varit annorlunda också. Men nu tillåter de att Stockholmsbörsen (OMX) säljs till Nasdaq och Dubai. Och en av Sveriges största fastighetsägare är en saudier som heter Mohammed Al-Amoudi.

Som jag för ett par år sådan spontant formulerade det: "Moder Svea bor inte längre här."

P.S. Påminns om en postning på Galliawatch om ungdomsrån i Frankrike.

Invandrarungdomar överfaller vita för att de är så lätta att råna. De är så småborgerliga, konstaterar en invandrare. När araber överfalls så försvarar de sig, vita fransmän (och svenskar) bara lämnar över mobiltelefonen. Jag tror detta har med uppfostran och värderingar att göra.

Fransmännen har helt glömt sin stolta revolutionära tradition: "Aux armes, citoyens!'"

"Whites Are Easily Ripped Off

When a technical high-school in Seine-Saint-Denis let out, a small group of students conversed: 'These vandals tear up the place,' explains one of the girls. 'They attack whites because they are easy to rip off, because they're bourgeois and they're afraid. When you tell them to hand over their cell phone, they do it, without defending themselves. Maybe these whites had a tough time making money, but, compared to us they are better educated, not like the Arabs. When THEY are attacked they defend themselves. But Arabs and blacks don't steal from each other. We stick together, maybe because we're immigrants."

Gallia Watch

5 Kommentarer:

Anonym sa...

Precis så känner jag också! Jag bryr mig inte längre om framgångar för Sverige inom sport osv. Jag föddes i ett land (Sverige) och bor numera i ett annat (Sverige), jag är flykting jag med. Tror det var Kallberg (blogg) som skrev något om att om 15 år kommer den svenska identiteten och sammanhållningen att ha stärkts igen, får väl hoppas att det blir så, någon form av uppvaknande. Annars...tja.

Anonym sa...

Gå in på namninsamling.se

Till förmån för pappan som försvarade sin familj i Karlskrona

Jean Moulin sa...

Tack för tipset Anonym.
Skall definitivt visa solidaritet och skicka en slant.

Samuel Huntington har i "Who are we?" skrivit om en ny mer sofistikerad vit nationalism som en reaktion på
att euro-amerikaner snabbt minskar sin dominans i det amerikanska samhället på grund av massinvandring från Tredje världen - en vit nationalism som inte kommer att vara rasistisk utan öppen för t ex afro-amerikaner som också hotas av
konkurrensen från andra färgade grupper.

En liknande utveckling går inte att utesluta för Europas del heller.

Låt oss bara hoppas att en sådan rörelse inte bli lik den national-socialistiska för snart 70 år sedan.

Anonym sa...

Det gør mig som dansker og arvefjende ondt at høre om jeres følelse af national "hjemløshed". I er nødt til at formulere en nationalitetsfølelse der er naturlig og selvfølgelig og ikke skylder sociologer nogen forklaring og ikke er sammenfaldene med nazismens ideologiske retorik. I er svenskere og det er et simpelt faktum og det er hvad der binder jer sammen.

Sverige og det svenske samfund bygger på den nationale samhørighed og på intet andet. Det må ikke fornægtes og det er ikke farligt.

Peter Svedman sa...

Wow, det var nog ett av de märkligaste resonemang jag hört på länge. Det finns inga kopplingar till invandrade svenskar men ändå är Rödeby-tragedin tydligen deras fel ?

Det måste vara bekvämt att ha en ständig syndabock att peka på så fort nåt händer. Säkert är det så att nedgången i grodpopulationen de senaste trettio åren beror på fransktalande invandrare som äter upp dem!

Färgen på ditt skinn har ingen betydelse, det är vad som finns innanför pannbenet som avgör om du är en "god svensk".

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.