11 oktober 2007

Nattväktarstaten åter!Statens mest grundläggande uppgift - ja, själva orsaken till dess existens - är
att skydda medborgarna från våld och stöld samt andra övergrepp.

Klarar inte staten av det, så måste inte medborgarna finna sig i att bli offer för mördare, våldtäktsmän eller tjuvar.De har all moralisk rätt att skydda sig och sina anhörigas liv mot angrepp från mördare, våldtäktsmän och tjuvar.

De har moralisk rätt till självförsvar. Det är en mänsklig rättighet.De kan organisera sig i medborgar-garden eller anlita privata skydds-organisationer.

Men om den situationen uppstår, så upphör staten att finnas till.

I en demokrati där vi har viss yttrandefrihet och rösträtt, så kan medborgarna undvika att staten upplöses genom att välja parlamentariska ombud som vill förhindra det. Som vill återge staten dess makt.

Som vill att den skall klara av att sköta sin mest grundläggande uppgift: att skydda medborgarna så gott det går och skipa rättvisa när medborgarna kränks av banditer och laglösa.

Tyvärr förefaller det som om de står på kommandobryggan på statsskeppet Sverige inte har den insikten.

Det är den enda möjliga tolkningen av den låga uppklarningsprocenten för alla brott.

Den i sin tur beror på att Sverige har en lägre polistäthet än andra jämförbara länder. Eller på att stora delar av vår poliskår inte ägnar sig åt polisarbete.

Kanske också på att de glider omkring i radiobilar istället för att fotpatrullera.

Kan det också att ha göra med att poliskåren blivit mer tungrodd sedan den förstatligades?


Här lite siffror som delvis kan förklara den låga uppklarningsprocenten:

"Frankrike 360 brott per 1000 invånare, d v s 89 brott per polis och år;

Belgien 370 brott; 113 brott per polis och år;

Holland 510 brott; 154 brott per polis och år;

Sverige 460 brott; 254 brott per polis och år.

En fransk polis har 89 brott att utreda, en svensk 254."


SvD

Mot den bakgrunden är det hårresande, att kapten Reinfeldt och styrman Ask och allt vad de heter beslutar sig för att ytterligare rusta ned polisen:

"Rikspolisstyrelsens utredare har lagt fram ett förslag som är tänkt att effektivisera polisens specialenheter i landet. Enligt förslaget ska nuvarande regionala insatsstyrkor läggas ner.

Kvar blir den nationella insatsstyrkan och pikétenheterna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Dessa ska sedan kunna rycka ut i resten av landet vid behov enligt förslaget.
Om förslaget går igenom kommer hela norra Sverige att behöva kalla in insatsstyrkan från Stockholm vid behov. Men de långa avstånden över landet är ett problem anser Norrbottens länspolismästare Seppo Wuori."


SR

Kom ihåg att de borgerliga riksdagspartierna gick till val på att bekämpa brottsligheten effektivare än sossarna.

Hur är det möjligt om än större delar av landet avrustas polisiärt och inga tillräckliga resurser satsas för att få en poliskår vars storlek motsvarar den höga brottsligheten i landet?


Såg Efterlyst ikväll. Leif G W Persson påminde om Jerzy Sarnecki. De grova våldsbrotten har minskat, hävdade professor Persson.

Extraläsning:

SR
SR
SVT
Sydöstran
SvD

Om det kan vara en tröst, om än en klen sådan, så är det inte bättre i Storbritannien:

Expressen

8 Kommentarer:

Steen sa...

Interessantr du husker den gamle SvD artikel:

http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_6505549.asp

dennegang gemmer jeg den. Desværre skriver han ikke hvorfra han har sin statistik. Ved du det ?

mvh Steen

Anonym sa...

Det spelar ingen roll hur mycket pengar vi öser över polisen, när de springer och köper Al Gorefilmer, jagar bilar med skitiga nummerskyltar, kör omkring med bilar fulla med lagtexter och försöker sätta dit vanligt hyggligt folk.
Polisen behöver bantas och lära sig prioritera.

Jean Moulin sa...

Steen/ Tyvärr inte. Snabbgooglade på "uppklarningsprocent" och variationer på temat, men det var förvånansvärt magert med användbara sökträffar.

Googlade även på Olle Torges "Bilda medborgargarde". Fanns tidigare på nätet, nu borta. Antingen har Torge själv raderat sidan eller Storebror. Minneshålet.

Jean Moulin sa...

Anonym/

I begreppet "nolltolerans" (à la New York och New Orleans) ingår att polisen ". . .jagar bilar med skitiga nummerskyltar". Det märkliga är att beivrande av småbrott leder till nedgång i grövre brott. Det finns empiriska belägg för det. Emellertid ingår i begreppet också att man anställer fler poliser. Synliga poliser har en dämpande effekt på all brottslighet.

Problemet med våra politiker är att de bantar både försvar och polis. Därmed ökar brottsligheten och vår förmåga att stå emot ryska påtryckningar minskar. Och därmed gör de sig själva onödiga. De tycks tro att de kan bli populära medels att skyffla ut en massa bidrag hit och dit.

Vi måste inse att staten är en skyddsorganisation. Som ett vaktbolag. Kan inte det leverera, byter man vaktbolag.

Anonym sa...

Hejsan jean moulin!

Korrekta ordet som bör användas i sammanhanget är "uppklaringsprocent" utan n:et efter första r:et. Testa att googla på det så hittar du säkert fler träffar som bättre stämmer överens med det du söker efter.

mvh mCat

Anonym sa...

Hear, hear!

Jean Moulin sa...

Tack för tipset och rättelsen!
Gjorde som du sade och voila, det blev en rackans massa träffar, så det skall jag studera. Tack än en gång!

Anonym sa...

Håller helt med anonym.
De jagar oss svenssons för bagateller
istället för att prioritera, men det är lättare och riskfritt samtidigt som dem får utlopp för sin makthunger varför blev de annars konstaplar.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.