18 oktober 2007

Nej till demagogi!


Sverigedemokraterna har kallats judefientliga för att de inte vill legalisera koscher- och halalslakt. Ja, och islamofober, men det senare är inte lika allvarligt som att bli kallad antisemit.Ty antisemit får en klang av utrotning och Hitler och nazism, varför många förståeligt nog blir förskräckta när de kallas antisemiter.

Självfallet är de flesta som vill behålla förbudet mot koscher- och halalslakt bara djurvänner och inte antisemiter, men eftersom antisemit-beskyllningen är ett så bra sätt att få folk att försvara sig mot beskyllningen i stället för att diskutera sakfrågan, så är beskyllningen naturligtvis populär.

Det är inget konstigt egentligen. Det finns massor med paralleller. Till exempel att kalla alla Irakkrigskritiker för antiamerikaner. För en livslång pro-amerikan som jag är detta naturligtvis lika frustrerande som att kallas antisemit. För det är ju så uppåt väggarna felaktigt.

Samuel Huntington, t ex, han som skrivit boken om civilisationernas krig, och som av många anses vara en bibel för "bombhögern", var emot Irakinvasionen liksom befrielsen av Kuwait. Men skulle någon komma på tanken att kalla honom "anti-amerikan" eller "vänster"?

Och den kände israeliska militärhistorikern Martin van Crevald var också emot invasionen. Och han är knappast anti-amerikan eller "självhatande jude", utan superhök.

Jag i min tur - en livslång USA-romantiker - var - till skillnad från mina kära vänner Knute och Berit - emot Irak-invasionen fast jag tidigare stött alla andra amerikanska invasioner.

Jag var för att man gick in i Afghanistan efter 11 sepember 2001 och för första Gulfkriget 1990-91, plus Vietnamkriget (med i Demokratisk Allians), men när det aviserades krig mot Irak blev jag paff och alla varningsklockor ringde. Blev rädd av pro-amerikanska skäl. Precis som man kan oroa sig för att en när och kär skall göra bort sig inför andra människor.

Fler paralleller.

Man kan, antar jag, vara anhängare av yoga och meditation och älska Indien men ändå vara emot kastsystemet, inte tro på reinkarnation och heliga kor.

Man kan vara pro-japansk, men ta avstånd från att man äter levande fisk.

Man kan vara anglofil, men ändå emot rävjakt. (Även om Robin Page eller prins Charles inte skulle dela den åsikten.) Så varför skulle man inte kunna vara emot legalisering av koscher- och halalslakt utan att vara antisemit?

Det är ungefär som när folk utmålar alla som vill stoppa massinvandringen som"främlingsfientliga" och "rasistiska". I brist på argument drar de sig inte för att demonisera en motståndare.

Samma sak om man är emot omskärelse av smågossar enligt judisk och muslimsk tradition av respekt för barns integritet och av principskäl eller emot religiös slakt av djurvänlighetsskäl. Som ett brev på posten kommer antisemitism-beskyllningen.

En hyfsning av diskussionen om omskärelse och religiös slakt efterlyses.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.