13 oktober 2007

Nordens rikaste - det var länge sen!


Tågfärjan Malmöhus

Nordiska ministerrådet har utgivit en ny statistisk årsbok, där man kan inhämta att Sveriges bruttonationalprodukt per invånare snart är överträffad av Finland, och långt svagare än i Norge, Island och Danmark. Frede Vestergaard i Weekendavisen förklarar:

”Under några år efter andra världskriget var utländsk valuta ransonerad i Danmark. En särskild institution, Direktoratet for Vareforsyning, bestämde vad de danska valutainkomsterna – i synnerhet amerikanska dollars – fick användas till och det var varken amerikanska filmer eller bananer. Knappt nog resevaluta. Därför åkte tiotusentals av köpenhamnare till Malmö, Landskrona och Helsingborg för att gå i biografen och se Borta med Vinden och andra amerikanska filmer. Ett helt rederi, Scarlett-båtarna, uppstod på grund av detta, utan tvivel uppkallat efter en huvudperson i Borta med Vinden.

Men liksom Scarlett-rederiet för länge sedan har upphört att existera, är Sverige inte heller det mycket rikare land, som det en gång var. Den gången köpenhamnarna använde söndagen – lördag var skoldag och arbetsdag fram till klockan två – till att se amerikanska filmer på den andra sidan av Öresund, var Sverige världens rikaste land näst efter USA. Mycket har ändrat sig sedan.

Jämför vi enbart de fem nordiska länderna, har Sverige halkat ner från en förstaplats till en fjärdeplats.”

Hur blev det så här? Snaphanen har svaret: ”De 349 i Riksdagens självgodhet står i största möjliga motsats till hur de har förvaltat landet som hade världens bästa utgångspunkt år 1945. Ordet för det är ”misskötsel” och det brukar man inte skryta med.”

* *

Så vem är rikast i Norden? Norge har högst BNP, men danskarnas privata disponibla inkomst är större än norrmännens, beroende på att de norska oljeinkomsterna inte är i omlopp utan sparas i en särskild pensionsfond, Oljefondet.

Norden-statistik
Weekendavisen: Nordens rigeste – så længe vi lever
Snaphanen
Nu väntar ett ekonomiskt mirakel av finansminister Borg (m) ?
Svensk utvandringM/S Dana Scarlett i Landskrona

4 Kommentarer:

Anonym sa...

Nåja, att ligga på fjärdeplats av 5 i en stenrik region är inte direkt någon skam. Men visst svider det att vi har tappat förstaplatsen.

Jean Moulin sa...

Trevligt foto färjan. Jag brukade åka med den när jag som liten påg både i Malmö 1958-60. Brukade dricka en citronvatten och rostbiffsmacka.

Jean Moulin sa...

Dyslexi. Vi tar om det:
Trevligt foto på färjan. Jag brukade åka med den när jag som liten på BODDE i Malmö, inte "både" i Malmö.

Faster Sven sa...

Lustigt... Det där med "både" såg jag inte ens. Det jag reagerade över var dina dryckesvanor: citronvatten och rostbiffsmacka. Du måste ha använt ett tvåtums sugrör... :@)

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.