11 oktober 2007

Nu väntar ett ekonomiskt mirakel av finansminister Borg (m) ?


Bild Kalle Strokirk: Kollektivavtalstvånget

”Norge håller på att köpa tillbaka Bohuslän. D.v.s. norrmännen har så mycket mer pengar än svenskarna att svenska kusttomter säljs till rena vrakpriserna i norska ögon och svenskarna har inte råd att hänga med i budgivningarna när norrmännen driver upp priserna.

Dessutom passerade Norge i juni förra året den “magiska gräns” där överskottet i den norska statskassan blev större än underskottet i den svenska statskassan. D.v.s. Norge kan numera köpa Sverige kontant!” Jakob E:son Söderbaum

Sverige låg 1975 på fjärde plats i världen i OECD:s välståndsliga, för att nu ha halkat ner på nummer 14. I stället är det Irland som innehar fjärde platsen:

”Irland har bevisat att en väsentlig sänkning av skattenivån kan bli motorn för igångsättning för full gas av till och med den mest slokande ekonomi.

En drastisk nedsättelse av den irländska skattesatsen från 53 % år 1986 till nuvarande 35 % har fört till en ständigt växande uppgång i välståndet med 5,6 % i genomsnitt per år under de sista två decennierna, medan antalet jobb har stigit med mer än 50 %.

På knappt 18 år sprang Irland från 22:a till fjärde plats i OECD:s välfärdslista. Irland reducerade inte sin sociala välfärd. Tvärtemot. Denna växt utan någon tidigare motsvarighet förde till en stigning i skatteintäkterna och därmed också i de sociala utgifterna.” Miraklet Irland

Om inte sossarna hade misskött Sveriges ekonomi hade vi varit rika nu. Kanske inte som norrmännen vars välstånd delvis beror på deras olja, men som irländarna.

Vilket motiv hade socialdemokraterna till vanstyret? Söderbaum refererar före detta finansministern Kjell-Olof Feldt (s):

”Socialdemokratin ändrade sin målsättning från att bygga upp den svenska välfärden till att maximera sina röster i riksdagsvalen genom ett tilltagande bidragsberoende. Anledningen var att svenska folket höll på att bli så välbärgat att de i allt större utsträckning röstade på högerblocket.”

Tiden är knapp, år 2010 har kanske sossarna makten igen. Om finansminister Borg ska hinna göra något, varför inte ge järnet? Irländska företag förmår skapa nya arbetstillfällen i lika snabb takt som invandringen. Sänk skatterna, ta bort lagen om anställningsskydd, slopa bidragen.

Det är det ena alternativet, det andra är att stoppa den kostsamma invandringen. Den är kostsam för demokratin också, därför att trots statminister Rheinfelds fjäskande, så röstar arbetslösa invandrare hellre på bidragspartiet socialdemokraterna. Om inget görs är vi efter nästa val dömda till ett evigt suicidaldhimmikratiskt regeringsinnehav.

. .

8 Kommentarer:

Anonym sa...

nu är väl irlands ekonomiska succé snarare en orsak av de groteskt stora EU-bidrag landet fått.. de har råd att sänka skatter när EU betalar så mycket av landets utgifter. irland är inget land man ska avunda, de har inte skapat något bra själva, de har bara åkt snålsjuts på oss andra.

Anonym sa...

Ang Reinfeldts kritik mot förslag om att fler kommuner måste ta emot flyktingar. Kan man inte lägga ett förslag där Täby är undantaget.

Anonym sa...

Glöm inte att Sverige har världens mest generösa invandrarpolitik och
u-landsbistånd i förhållande till vår folkmängd. Våra riksdagspolitiker har gjort invandrarna till vår nya adel, utan att svenska folket vågat säga
ett knyst utanför köksbordet.

Anonym sa...

Irland har antagligen varit klokt nog att inte locka till sig några "flyktingar".

Att vi inte ska tvångssprida islamisterna över hela landet för att minska friktionen är givet. Låt problemen blomma ut ännu mer så snart som möjligt istället. Vi hamnar ändå där förr eller senare. Om några få år kommer invandringspolitiken att vara den främsta dödsorsaken bland riktiga svenskar i åldrarna 0-50 år. Frågan är om det kommer att räcka för att få politikerna att göra något annat än att tjata om "flyktingfientlighet".

Anonym sa...

Anonym sa... nu är väl irlands ekonomiska succé snarare en orsak av de groteskt stora EU-bidrag landet fått.. de har råd att sänka skatter när EU betalar så mycket av landets utgifter. irland är inget land man ska avunda, de har inte skapat något bra själva, de har bara åkt snålsjuts på oss andra.

Du är stort skämt. Att påstå att Irland blivit rikt på EU-bidrag är som att tro att man kan bli miljonär på barnbidrag.

EU-budgeten är mindre än 1% av EUs BNP. Alltså småslantar i sammanhanget.

Joern sa...

Blot som inspirerende supplement om Irland:
http://danmark.wordpress.com/2007/10/11/miraklet-irland/

Joern sa...

Den blog søgemaskine virker ikke!!

Anonym sa...

Att Sverige rasde i välståndsligan beror på att man ändrade sätt att räkna. När den svarta sektorn skulle räknas in rasade sverige pga den relativt småskaliga amatörmässiga svarta sektorn jämfört med italien, portugal osv. Nu när vi börjat få ordning på den så den expanderar, kommer sverige naturligtvis att klättra uppåt igen.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.