31 oktober 2007

Perestrojka-bedrägeriet


För tjugo år sedan köpte jag den pensionerade M15-agenten Peter Wrights indiskreta memoarer, Spycatcher, som anklagade Harold Wilson, premiärminister på 60-talet och MI5-chefen Roger Hollis för att vara sovjetiska mullvadar i bästa John le Carré-stil.

Det var genom den boken som jag först hörde talas om den "paranoidiske" CIA-chefen James Jesus Angelton, som trodde att konflikten mellan Kina och Sovjet var fejk, något som jag tror han fick för sig via en avhoppad KGB-major, Anatolij Golitsyn.

På senare år har jag via Internet och John Birch Societys hemsida förstått att Golitsyn betraktar Perestrojkan som ännu ett sovjetiskt bedrägeri; att hela avspänningsprocessen och avvecklandet av sovjetstaten var en strategi ämnad att lura väst och ge nomenklaturan andrum att åter bygga upp den sovjetiska militärmakten. Reagans kapprustning höll ju på att ruinera Sovjet.

Mot bakgrund av det vi nu ser hända, så är det föga förvånande att man som jag associerar till Golitsyn. Förresten, varför har ryska armén inte skaffat nya uniformer och ny logga? Därför att det ändå skall återanvändas?

Här lite mer fakta om Golitsyn:

"Golitsyn var major vid det strategiska departementet inom KGB. Han hoppade i Helsingfors av med sin fru och dotter till CIA i december 1961. Han flögs till USA och intervjuades av James Angleton, chef för kontraintelligens inom CIA. I januari följande år skickade KGB ut meddelande till femtiofyra agenter runt om i världen om att minimera skadan. Alla möten med viktiga agenter upphörde omedelbart. I november 1962 efterlyste Vladimir Semitjastnyj, KGB:s ledare, Golitsyn och andra 'potentiellt farliga förrädare'. Ordern var att Golitsyn skulle lönnmördas.

Golitsyn angav många kända sovjetiska agenter, inklusive
Kim Philby, Donald Maclean, Guy Burgess, John Vassall och dubbelagent Aleksandr Kopatzky som jobbade i Tyskland. (. . .)

Golitsyn är mest känd för sin kontroversiella bok
New Lies For Old som släpptes 1984. Han förutspådde att Sovjetunionen skulle kollapsa genom en reaktion från de styrande partierna och organisationerna inom det sovjetiska systemet. Golitsyn varnade för att själva kollapsen skulle vara en del av en långtgående sovjetisk plan för att lura västvärlden till att tro att de nu är säkra från något kommunistiskt hot. Planen ska ha varit att avväpna väst både ekonomiskt och diplomatiskt. Golitsyn påstod också att:


Öppnandet av det sovjetiska systemet skulle bli spektakulärt och otroligt. Man skulle tona ner den starka staten och partiet, som båda skulle komma att regleras.

Om förändringen skulle nå så långt som till
Östtyskland så var det möjligt att Berlinmuren skulle komma att avvecklas.

Det
europeiska parlamentet i framtiden skulle kunna komma att bli ett europeiskt socialistiskt parlament med representation av Sovjetunionen och Östeuropa. 'Europa från Atlanten till Uralbergen' skulle bli ett neutralt socialistiskt Europa.

Författaren
Mark Riebling poängterade att 139 av 194 historiska punkter som Golitsyn hade förutspått i New Lies For Old hade hänt fram till 1993, 9 var uppenbart felaktiga och resterande 46 punkter gick tills vidare inte att vederlägga."

Wikipedia, Philologos, Aftermath News, Maggies Farm, Once Upon A Time In The West, The Filter.Ca, Brussels Journal

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Så allt är en konspiration tillsammans med alla andra konspirationer, t ex 11 september...
Att något dramatiskt kan inträffa av en slump eller på annat sätt oförutsett finns inte i konspirationsteoretikernas världsbild. Allt måste hänga ihop och om inte Gud finns så måste någon dolsk människa eller hemlig organisation finnas som rycker i trådar och styr allt som sker.
Ja, om man inte tror på en allsmäktig Gud så tror man tydligen på en annan sorts gudom....

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.