30 oktober 2007

Rasistiska Socialstyrelsen med sin “vetenskap och beprövad erfarenhet”

Numera är också Socialstyrelsen en instans med en påstått oförstående inställning till “de muslimska kvinnornas utsatta ställning på vår svenska arbetsmarknad”. Religionen går uppenbarligen före vårdinstansers patientsäkerhet, i alla fall om tv4 får som de vill.

Tv-kanalen har som bekant haft en vecka med temat Nollrasism. I år valde man att behandla Islam och fördomar runt islam “som är ett laddat begrepp”, enligt Malou von Sivers i en intervju på tv4:s hemsida. “Jag har förhoppningar om att människors nyfikenhet ska få dem att spegla sig i varann istället för att ställa sig emot varandra,” säger hon vidare.

Bo Holmberg, en gammal journalistveteran, intervjuade i en nyhetsrapport en muslimsk kvinna som hade fått sparken från jobbet som tandsköterska. Eftersom hon enligt egen utsago “inte kavlat upp ärmarna” som hennes chef på tandvårdskliniken hon var anställd vid, hade uppmanat henne att göra. Bo Holmberg stegade därför upp till Katri Linna på DO för en intervju om diskrimineringen i Sverige. Han avslutade nyhetsinslaget med en kommentar i stil med, “att tandvården kanske får ge med sig till slut”. Det tycker han tydligen skulle vara bra eftersom han också på tv4:s hemsida säger, “Jag tycker inte om rasism i något stycke. Man ska inte diskrimineras vare sig man är grönhårig, muslim, plattfotad eller mörkhyad.”

Det är sorgligt att inte tv4 orkar titta på verkligheten bakom att muslimska kvinnor inte kan klä sig som de vill inom sjuk- och tandvård. Det handlar om allas vår säkerhet som patienter då vi besöker vårdinstanser för olika typer av undersökningar och behandlingar. De vårdrelaterade infektionerna ökar, människor blir smittade, vårdtiderna förlängs och innebär också en ökad börda på våra skatter.

Det är sedan länge känt hur man bör arbeta nära en patient för att undvika smitta, trots det ansåg Socialstyrelsen ha fog för återigen ge ut råd som bör följas för att säkra vården. I vilken även tandvården har sina tydliga föreskrifter.

Den 19 maj 2006 publicerade Socialstyrelsen en skrift kallad “Att förebygga vårdrelaterade infektioner” och på sidan 446 står det:

“I rutintandvård bärs kortärmad arbetsdräkt."

Meningen med de korta ärmarna är att man ska kunna göra en korrekt handdesinfektion. Klockor, ringar och andra smycken är inte tillåtna, inte heller privata kläder.

Socialstyrelsen har också prövat ett fall med en muslimsk kvinna som kräver att få bära huvudduk och långa ärmar på sitt arbete inom vården, och svaret från Socialstyrelsen gillades inte av DO som uppmanade kvinnan att stämma kommunen.

“DO anser att det inte är acceptabelt att en arbetsgivare kräver att de anställda måste bära kortärmad klädsel. För många muslimska kvinnor står det i strid mot deras religion. Därmed utestängs dessa kvinnor från sådana arbetsplatser.”
(Utdrag ur dokumentation i ärendet november 2006)

Jag tycker att det är under all kritik att vårdhygienreglerna anses diskriminera muslimska kvinnor och därför bör förändras för att dessa ska kunna arbeta var de vill. Inte ens den gamla klassiska vita långärmade läkarrocken får numera användas nära patienterna. Enligt en hygiensköterska för tandvården jag talade med förra veckan så gäller det: följ hygienföreskrifterna eller sluta jobbet.

Jag är glad att Socialstyrelsen fortfarande värnar om allas vår säkerhet då vi vistas och behandlas inom vården. Att en religion inte kan tvinga ut den vetenskap och väl beprövade erfarenhet som ligger bakom dessa enkla regler. För all personal att följa.

Hur Bo Holmberg och Malou von Sivers vill att vården ska bedrivas, det fick vi inte veta något om alls, bara att Sverige är rasistiskt!

ULTRAV:S VÄRLD

6 Kommentarer:

Jean Moulin sa...

Frågan till Bo Holmström och DO borde vara: om muslimska kvinnor skall slippa undan hygienbestämmelser, varför skall inte alla det?

Man får väl anta att bestämmelserna inom vården finns av någon anledning och inte bara är rena infall för att göra sig märkvärdig.

Men med tanke på hur Socialstyrelsen medvetet låter obehöriga läkare jobba vidare och med tanke på att förfalskade meritlistor och barnmisshandel inte utgör skäl för uppsägning, så vadå? Någon som blir förvånad?

Jean Moulin sa...

En sak till: muslimer får ju inte vidröra någon av motsatt kön som de inte är släkt med. Hur löser de det praktiskt om de jobbar inom vården?

Anonym sa...

Islams prioriteringsregler verkar vara:
1. Följ religiösa påbud
2. Annat
Från Blekinge Läns Tidning/TT:
En ung muslim hävdar i en polisanmälan att en polis drog av hennes slöja i samband med en nazistdemonstration i Karlshamn i lördags. Hon säger till Sveriges Radio Blekinge att slöjan togs av henne när hon låg på asfalten. Hon hade omhändertagits av polis efter att ha buat ut nazisterna. Hon brukar annars aldrig visa sitt hår ens för sina vänner, men nu filmades hon utan slöja, uppger hon. Någon förklaring till polisens agerande ska hon aldrig ha fått, rapporterar radion
Istället för att vara poliserna tacksam för att de räddat henne undan anmäler hon alltså det hela. Skumt!

Från BBC:
Saudi Arabia's religious police stopped schoolgirls from leaving a blazing building because they were not wearing correct Islamic dress, according to Saudi newspapers.
In a rare criticism of the kingdom's powerful "mutaween" police, the Saudi media has accused them of hindering attempts to save 15 girls who died in the fire on Monday.

About 800 pupils were inside the school in the holy city of Mecca when the tragedy occurred


Vad beträffar BBC:s artikel, är kommentarer överflödiga...

From Sweden with Grief sa...

Tyvärr, så detta med hygien är en sådan gammal tradition, så det går nog inte att jämföra med eventuella andra förseelser som Socialstyrelsen gör sig skyldig till. Redan Semmelweis kunde hitta sambandet mellan hygien och minskad dödlighet. Socialstyrelsens andra brister får nog tas upp under andra diskussioner. Jag som själv tidigare verksam inom vården tummar inte på dessa kunskaper för att det finns problem med läkare som ljugit sig fram och att man är osäker på hur man hanterar människor som begått brott. Dessa problem återfinns i andra sammanhang också, men att antyda att man underkänna hygienreglerna på denna grunden, det är bara trist att läsa.

Berit sa...

Kommer osökt att tänka på andra yrken där det vore både opraktiskt och farligt med en massa tyg hängande runt kroppen. Hur gör muslimska kvinnliga simlärare och badvakter? Hur gör man i industrin vid löpande band ? Inom restaurangbranschen? Gruvindustrin? Sågverken?
Jag tycker det är så självklart att man låter bli att välja yrken där ens religion inte passar in.

Jean Moulin sa...

"Efter vårt reportage om läkaren Rafik Abu Ramadan som förfalskat sina meriter fick vi ett mejl från en man i 30-årsåldern.
Han ville själv berätta hur han fuskade sig till en svensk läkarlegitimation - här är hans historia."

Webb-TV: Uppdrag Granskning

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.