17 oktober 2007

Stieg Larssons kristofoba deckare


Inte underligt att så många svenskar är kristendomsfientliga inser jag efter att läst avlidne Stieg Larssons best-seller Män som hatar kvinnor, i vilken intrigen är baserad på bloddrypande citat ur tredje Mosebok i Bibeln. För läsare som är okunniga om kristendomen skapar det förmodligen en avsky jämförbar med den man erfar av islams stening av kvinnor.

Stieg Larsson gapade över för mycket. På 1990-talet kartlade han nazister och judehatare i Sverige och så långt var det gott och väl. Men sen började han beskylla alla som var skeptiska mot den muslimska invandringen för att vara rasister. Sverigedemokraterna skulle demoniseras. Han upptäckte väl att det är ont om riktiga rasister i Sverige men ville inte ge upp sin affärsidé.

Hans världsbild var svartvit och präglad av vänstervridningen i slutet av 60-talet och början av 70-talet. Som deckarförfattare gick han i samma spår som sina föregångare i indoktrineringsbranschen, Sjöwall & Wahlöö, Henning Mankell, Jan Guillou.

I sina böcker är Larsson effektivare än sina föregångare, han är listig och predikar inte, utan smyger in sin så kallad feminism och anti-rasism så att det knappt märks. Varifrån kommer detta infernaliska hat som verkar vara hans drivkraft? Dessutom verkar hatet malplacerat, riktat som det är mot en konspiration av mörka högerkrafter i systemet Sverige. En Don Quixote som slåss mot väderkvarnar, därför att både politik, medier och kapital sedan länge är politiskt korrekt och socialdemokratiserat.

Varför en sådan fascination vid våld och ondska? Hans exempel är extrema. Visst händer det sådana hemska saker, men av andra orsaker än i hans upp- och nervända värld. Men som sagt, han blir inte ensam i sin hat mot vår kristna civilisation nu när hans böcker trycks i jätteupplagor runt om i världen.

Hjälten i böckerna är snarare gubbsjuk än feminist. Hjältinnan däremot är feminist, i den meningen att hon tar saken i egna händer och hämnas på sin plågoande.


Orättvist av en så kallad feministisk författare att svartmåla kristendomen. Jesu kontakt med kvinnor och hans öppenhet mot dem var något helt revolutionerande. En äktenskapsbryterska skulle stenas. Jesus räddade hennes liv genom att föreslå: "Den av er som är utan synd kastar första stenen på henne."

Ett exempel på kvinnans värdighet i kristendomen är att denna kvinna, Maria Magdalena, var den Jesus Kristus uppenbarade sig för efter korsfästelsen och gav uppdraget att gå med budskapet till männen, apostlarna.

Alla texter i Bibeln är inte likvärdiga, de beskriver en historisk utveckling. Man ska se Bibeln som en biografi, Guds biografi. Gud går från klarhet till klarhet. I Moseböckerna är han en stamgud ungefär som Allah, men sen dyker en rad profeter upp, bland andra Amos, som kommit på att Gud är alla människors gud. I Jobs bok lämnar Gud scenen, han kan inte svara på frågan om varför det finns ondska, för att återkomma i Nya testamentet där han kommit på svaret, att han är kärlekens gud."Litteraturen ses som en kungsväg in i svensk kultur och svensk värdegrund." Om Stieg Larssons kommunistiska moral numera representerar den svenska värdegrunden börjar jag känna mig som en främmande fågel.

7 Kommentarer:

Jean Moulin sa...

Typiskt nog mötte Stieg Larsson sin fru på ett FNL-möte 1972.´
Säger inte det allt?

Storknar av klyschigheten i svenskt samhälle. Varför är alla intellektuella i Larssons generation vänster och "fnl-ade" (för att låna ett uttryck från Håkan Nesser) som unga?

Misstänker att den som var höger på den tiden och försvarade USA, hindrades i sin karriär. Annars hade väl det funnits sådana i samhällstopparna också?

Jag gillar nunnan på bilden! Vilken kvinna! Ett mellanting mellan Margareta Winberg och Gudrun Schyman. Grrrr!

Anonym sa...

Hvad med at komme med et eksempel fra bogen ?

Jeg har læst den, og bemærkede ingen udfald mod nogen religion.

Knute sa...

Anonym,

Bokens mördare motiverar
sina handlingar utifrån gammaltestamentliga bibelord!

För att svara på din fråga surfade jag runt på nätet för att försöka hitta någon som skrivit negativt om "Män som hatar kvinnor", vilket visade sig svårt, översvallande beröm överallt, men till slut hittade jag detta:

"Bibelord ur främst Moseböckerna och Apokryferna spelar som nämnts en viktig roll i handlingen. Men då är det förstås ord som "om en prästs dotter ohelgar sig genom skökolevnad, så ohelgar hon sin fader; hon skall brännas upp i eld", som grymma mördare försöker leva efter. Och när Mikaels dotter skall åka på bibelskola är det självfallet en obskyr sekt, Livets ljus, det handlar om. Vanliga, medkännande kristna existerar inte i kriminallitteraturen!

Överhuvudtaget känner webbredaktören en stor tvekan inför den typ av kriminallitteratur som låtsas indignation över våldsdåd - men som samtidigt profiterar på våldet, som det bärande elementet i handlingen. När det gäller "Män som hatar kvinnor" kan man också ifrågasätta delar av människosynen. Mikael Blomkvist är en far som inte verkar bry som om sin dotter alls och som hoppar i säng med i stort sett alla kvinnor som kommer i hans väg. En annan slutsats från boken är att "ändamålet helgar medlen". Mikael och Lisbeth bryter friskt mot lagarna, t ex lagen om dataintrång, utan att författaren verkar bekymra sig över det. Ett ytterligare budskap är "hämndens ljuvhet" Medmänniskorna är vänner eller fiender och fienderna skall sättas åt, hämnd skall utkrävas. Många av romanens värderingar är helt enkelt ganska tveksamma.

Mot den bakgrunden kan man förstås undra vad som gör att denna historia och även de två senare delarna i Millenniumserien blivit en sådan exempellös framgång i Sverige. Stämmer romanens tveksamma värderingar med svenskarnas värderingar i gemen?"
Hammarbykyrkan

Anonym sa...

Boken är dessutom långrandig och händelselös i sin beskrivning av alla i vangerfamiljen i sitt försök att skapa så många tänkbara misstänkta som möjligt. Intrigen blir ointressant eftersom den är så otrolig, det kunde lika gärna vara små män från Mars som utfört dåden.

Anonym sa...

Ni anser homosexuella vara sinnessjuka. Vad tror ni de homosexuella anser om er? Er "religion" ger er rätt att sätta sig till doms över varje levande och död människa. Det är en människosyn som är så skrämmande att om ni inte vore i en lika liten minoritet av galna fundamentalister som de nazister Stieg Larsson kartlade hade det varit det enda samhällsproblem vi levde med idag.
Psykkristendomen kanske inte har någonstans att ta vägen nu när KD desperat försöker bli rumsrena?

Berit sa...

Anonym. var kommer homosexuella in i bilden??? I din fantasi?

Knute sa...

"Trakasserier och våld mot homosexuella ökar, inte minst av förövare med muslimsk bakgrund. Det är givetvis oacceptabelt! Men svenska medier ger intrycket att det är kristna som hotar och attackerar homosexuella.

I det liberala och toleranta Holland har attacker mot homosexuella ökat de senaste åren. Förövare är ofta muslimska män. I Norge har en ledare för det muslimska rådet, tillika ledande socialdemokrat och medlem av regeringens jämställdhets- och anti-diskriminering arbete, vägrat att ta avstånd ifrån dödsstraff av homosexuella. I en debatt på universitetet i Oslo sa ledaren för muslimska studenter att han inte kan kritisera andra länder som avrättar homosexuella.

Ledaren för Sveriges Muslimska Råd kunde ogenerat säga offentligt i Clara kyrka i Stockholm att det inte finns några muslimska länder som straffar bögar eller lesbiska. Men Iran och Saudiarabien är exempel på motsatsen. Muslimer kräver offentliga böneutrop i Oxford. När får vi höra kyrkklockor ringa i Mecka?

Allt detta pågår medan Europa sover."
Mats Tunehag

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.