18 oktober 2007

Svensk naivitet vs utländsk realismHur kan Dick Erixon och Peggy Noonan kom fram till så olika åsikter om amerikansk assimilering av invandrare? För att Dick bor i Sverige och Peggy i USA?

Mars 2006, Sverige:

"IMMIGRATION I USA KONTRA EUROPA. Återigen bekräftas det jag många gånger tagit upp, men som det svenska politiska etablissemanget vägrar se: USA är ett land av invandrare där man assimileras in i landets kultur istället för att fortsätta leva separat i ofullbordad integration."
Erixon.com

Mars 2006, USA:

"Det är allmänt känt, eller anat, i Amerika, att vi inte assimilerar våra immigranter till patrioter. Och om man inte gör det, kommer man att förlora allt.

Vi brukade göra det. Vi älskade vårt land helhjärtat, vi hade ingen tvekan. Vi var stolta och uppskattande."


Wall Street Journal
Vdare.com

I maj 2006 rapporterade Brussels Journal att statliga och militära underrättelse-tjänster i Holland undersökte antalet radikala muslimer inom det holländska försvaret.

På senare år har holländska myndigheter för att undvika anklagelser om etnisk diskriminering beordrat positiv särbehandling av invandrarungdomar. Den militära underrättelsetjänsten (MIVD) varnar för att ungdomar mellan 17 och 25 är mest lättpåverkade av islamism och att Hollands deltagande i krigen i Irak och Afghanistan också kan leda till en radikalisering.

Minst tio holländska soldater är anhängare av militant islamism.

I mars 2006 vägrade tre muslimska värnpliktiga i Österrike att salutera landets flagga eftersom det var oförenligt med deras religion.

En av orsakerna till att Frankrike inte satte in militär mot kravallerna i november 2005 var, att 15 procent av soldaterna är muslimer.

Under de senaste fyra decennierna har antalet muslimska soldater i den schweiziska armén ökat från 16 000 till 310 000.

I Sverige handlar debatten mest om muslimska värnpliktiga rätt till halalmat.

Brussels Journal

14 Kommentarer:

Berit sa...

Det är kanske där man hittar förklaringen till nedskärningen i svenska försvaret.
Vid en allmän värnplikt riskerar man att kalla in soldatämnen som inte "känner för" att strida för Sverige.

Berit sa...

Jag skulle vilja gå så långt som att säga att Amerika har aldrig varit ett samhälle som hyllat multikulturen.
Det krävs mer utrymme än en kommentar att utveckla detta men citerar "Letters from an amerikan farmer" (1782)
"Vad är då denne Amerikan, denne nye man? Han är inte europé eller avkomma till en europé...Han är amerikan som lämnat bakom sig alla sina förfäders fördomar och vanor, erhållit nya från sitt nya liv, den nya regering han lyder och den nya ställning han har i samhället.

Anonym sa...

"En av orsakerna till att Frankrike inte satte in militär mot kravallerna i november 2005 var, att 15 procent av soldaterna är muslimer."

Den största orsaken var att Frankrike inte är en MILITÄRSTAT. I de flesta demokratier så är det förbjudet att sätta in militär mot sin egen befolkning då det skulle ju kallas för militärjunta annars.

Anonym sa...

De flesta soldatämnen är svenskar och de känner inte för att strida för Sverige.

Jean Moulin sa...

Ang. att inte vilja strida för Sverige.

Jag fruktar också att nationskänslan är så utspädd, att många säkert är ambivalenta.

Massinvandringens baksida igen.

Googla på David Goodhart och Guardian. Han har ett intressant resonemang om att välfärdsstatens legitimitet vilar på en gemensam värdegrund.

Muslimska massinvandring från hederskulturer krossar den gemensamma värdegrunden.

Samma sak med försvarsviljan.

Anonym sa...

"Under de senaste fyra decennierna har antalet muslimska soldater i den schweiziska armén ökat från 16 000 till 310 000".

Hmmm... Ska det inte vara 31000? 310000 låter hemskt mycket. Även om 31000 är hemskt nog.

Jean Moulin sa...

Anonym, skyll inte på mig, citerade bara Brussels Journal:
"The number of Muslim citizens in Switzerland has grown from 16,000 to 310,000 during the past four decades."

På BBC:s hemsida läste jag nyss att antalet muslimer i Schweiz är 350 000, så du har antagligen rätt.

magnus sa...

Det är nog så att den amerikanska mentaliteten har förändrats, och att Dick beskriver det som var tills för några decennier seedan och Peggy Nonan det som blir alltmer accentuerat (att man belyste Empire State Building med islams färg är nog typiskt).

Alltså behöver inte Dick ha fel eller vara oenig med Nonan om *hur det bör* vara.

Det är säkert ännu en rätt stor skillnad på media i USA och Europa, men skillnaden är nog inte så stor i bl a den akademiska världen. Och om det är mycket pro-muslimsk "mångkulturalism" (där, inte så objektivt, kristendomen attackeras och islam gullas med) så spiller det nog över i övrigt i samhället. I skolor, diverse kulturella sammanhang mm.

Jag har förvånats över hur tillmötesgående skolor och universitet verkar vara mot Islam, där de kan använda institutionernas resurser för religiösa ändamål. Har bl a sett islamiska resurssidor på högskolors sajter, vilket verkar vara något man accepterar liksom fotbad på toaletter mm.

Berit sa...

Det är ingen större skillnad på media och akademia i USA och Europa, de är "Vänster" så det skriker. Kom ihåg att de människor som präglat universiteten och utbildningen växte upp och präglades av hippie- vågen.
Regeln bland de tidiga bosättarna i USA var att man skulle lära sig språket, smälta in och bli amerikan. De tidigaste anlända kom också till största delen från en likartad bakgrund, 75 % var britter, irländare. De fanns ett fåtal katoliker och judar men till största delen var folk Protestanter och 85 % hade engelska som första språk. Den andra stora språkgruppen var tyskar som snabbt smälte in och accepterade den amerikanska identiteten

magnus sa...

Berit: Du påstår att den skillnad jag nämnde inte finns. Visst är det väl skillnad på *media* i Europa och i USA? I alla fall etermedia. T ex att vi på (vänster-)CNN har Glenn Beck och på Fox Hannity samt andra som är höger. Även det att nyhetsankare får ta ut svängarna åt höger eller vänster och säga vad de själva tycker är ju skillnad i mediekulturen.

Men visst är det övervägande vänster även i USA. Men radio och i viss mån TV är väl ändå lite mer balanserad mellan höger och vänster än nåt som existerar i Europa? (Detta samtidigt som den akademiska världen är rätt progressivt vänster på båda sidor av Atlanten.)

Jag tror att det är det gamla sättet att integrera med assimilation som Erixon hänvisar till, medan Nonan är uppdaterad på hur det har kommit att bli i dag.

Jean Moulin sa...

Orerande Magnus,

Så här tror jag det är: Dick vill framhålla USA som förebild för att inte verka främlingsfientlig. Därför är han så diskret på sin blogg om de massiva problemen med den illegala invandringen. Inget får störa mytbildningen om den framgångsrika amerikanska integrationen, så att
vi kan få bort anställningstrygghet och annat på Timbros agenda.

Rimligtvis har han vid det här laget fattat, att den gamla smältdegeln är paj.

Den funkade så länge man hade koll på södra gränsen och så länge
invandringen var mindre och inte i så icke-euopeisk.

Mitt ideal är den gamla invandringslagen från 1924, som
gav varje invandrad nationalitet en invandringskvot som motsvarade
nationalitetens procentuella andel av USA:s befolkning.

På så sätt vidmakthölls en europeisk hegemoni, vilket var bra för att tvinga invandrare att anpassa sig till USA:s protestantiska brittiska kärnkultur.

Peggy Noonan förespråkar numera ett moratorium på all invandring. Hon har alltså radikaliserats ytterrligare.


"We should close the border, pause, absorb what we have, and set ourselves to 'patriating' the newcomers who are here."

Wall Street Journal

Tror du fortfarande att Dick Erixon har samma åsikter som Peggy Noonan?

Berit sa...

Magnus, du har säkert rätt när det gäller TV-nyheter i Sverige vilket jag ju inte ser. Min uppfattning om svensk nyhetsförmedling är den jag får via tidnings-web-sidor.
Visste du att Fox News nu har mer tittare än CNN, ABC, NBC sammantagna.

Anonym sa...

Jag tror det handlar om utbildning. De som är utbildade och har kunskap är i regel mer lagda åt vänsterhållet och de som inte är utbildade är lagda åt höger.

Jean Moulin: Du kan säkert skylla din nageltrång på invandringen men det börjar bli lite väl. Muslimer krossar inte den gemensamma värdegrunden. Det är den liberala tron på att alla ska få gynna sig själv och gå i krig gynnar inte någon. Mer till mig.

magnus sa...

Senkommet svar.

Jean: Touche!


Berit: Kul att, vad jag förstått, aningen mer åsiktsblandade Fox slagit igenom så pass. SVT tappar yngre tittare och de och SR tycker jag borde ha lagts ner för länge sen.

Etermedia, även privata alternativ, är fortfarande alltför styrda av staten och pressen får ju muto... press-stöd. Svenska medier är möjligen mer likriktade än andra Europeiska länders medier, och då har du säkert rätt.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.