12 oktober 2007

Vår kulturredaktion hyllar Doris Lessing


Every Kinda Peoples kulturredaktion i sammanträde


Jag har aldrig läst något av henne, bara om henne.

Bland annat dessa uttalanden för några år sedan:

" - Jag är chockad över det ständiga och självklara tillplattandet av männen i vårt samhälle. De mest idiotiska, outbildade och elaka kvinnorna kan prata strunt om de trevligaste, snällaste och klokaste männen utan att någon protesterar, sade hon.

Starka kvinnor överallt

Författarinnan till böcker som 'Den femte sanningen', 'The grass is singing' och 'The golden notebook' hävdar att hon ser starka kvinnor överallt i sin omgivning, men att männen inte står att känna igen längre.

Hon besökte nyligen en föreläsning för tioåriga skolbarn och berättade att hon hört en lärare säga att krig beror på mäns medfödda våldsamma natur.

– Det fick skolflickorna att glänsa av självbelåtenhet medan pojkarna kröp ihop och skämdes, sa Lessing
."


Aftonbladet

Sveriges största och bästa författare i egna ögon, Jan Guillou, tillägger:

"Vi drabbas av en sentida hämnd

Feminismen har förvandlat männen till förtryckta offer.

Det anser mer än hälften av Aftonbladets manliga nätläsare.

Och får medhåll av kvinnorna.

- Vi drabbas av en sentida hämnd för vad våra förfäder gjort, säger Jan Guillou.
"

Aftonbladet


I bilradion hör jag att
Doris Lessing
är född i Iran av brittiska föräldrar. Det borde enligt den etniskt relativistiska moralsynen som är den förhärskande i vårt land göra henne till en iransk författare - precis som den omständigheten att Rudyard Kipling föddes och framlevde stor del av sitt liv i Indien, enligt mångkulturalismen borde göra honom till en indisk författare.

Ja, ni vet hur det är. Man måste kalla alla som är födda i Sverige eller som är svenska medborgare för svenskar, för att inte vara diskriminerande och rasistisk.

Etnisk tillhörighet anses i det sammanhanget irrelevant.

Det är därför det talas om "svensken" som skall utvisas från Tjeckien till USA för terrorism.

Eller om "svenskar" som saknas i Somalia.

Svenska Dagbladets Richard Schwartz har gjort upp med den "välmenande" men larviga
formen av politisk korrekthet:

"Häromdagen hörde jag på radion att några svenskar skulle ha gripits och fängslats i Etiopien. Min första tanke var vad gör de där, fastän nästan i samma ögonblick förstod jag att det kanske inte precis rörde sig om några rågblonda rumpmasar utan snarare om landsmän till masarna och mig, men med sina rötter i just denna del av Afrika."

SvD

Låt oss slippa ordet "svensk-svensk", som Torbjörn Elensky på DN använde i Gringo-debatten och Malin Siwe en gång använde i en kolumn i Metro.

Här länk till en klassiker om politik och språk, givetvis författad av mästaren i ämnet, George Orwell:

Politics and The English Language

6 Kommentarer:

Knute sa...

"Pojkarna har blivit ett främmande folk i det matriarkala barndomslandet. De är ju inte som flickor, mammor och fröknar. De är stökiga, bråkiga, högljudda, omogna och – våldsamma. De stör den kvinnliga ordningen i barndomslandet. Där ska man vara lydig, mogen, stillsam. Precis som de flesta flickor är.

Familjer och samhällen har alltid försökt parera ynglingars våld. Initieringsriter, där pojkar får lära sig att behärska sina impulser, är vanliga hos naturfolken. I moderna samhällen har vi allmän värnplikt, lumpen, där pojkar tränas till självkontroll, men också empati. De skulle försvara kvinnor och barn. Men tyvärr har vi avskaffat lumpen; den manliga råstyrkan behövs inte längre för att vi ska överleva.
De ynglingar som inte kan leva ut sina aggressioner i idrotten, tvingas ut på gator och byvägar i skydd av mörkret."

http://www.expressen.se/debatt/1.876607/pojkarna-offras-av-feministerna

Anonym sa...

Vad det gäller författare så tror jag att standardkategoriseringen gäller vilket språk författaren skriver på... men det är ju lite knivigt när det gäller exempelvis de gamla engelska kolonierna. Salman Rushdie, exempelvis, skriver på engelska, bor i usa och är uppväxt i ett samhälle där den engelska kulturen var dominerande, men det är trots detta väldigt sällan som hans namn nämns utan att det faktum att han är född i Indien också nämns.

I övrigt undrar jag lite vad du menar i ditt inlägg. Som jag förstår det så tycker du att det är bra att Lessing benämns som engelsk trots att hon är född i Persien, men dåligt att svenska medborgare som också är somalier benämns som svenskar. Dessutom tycker du att det är dåligt att använda uttryck som svensk-svensk. Vad skall man då kalla dessa somaliska svenskar/svenska somalier? För hela poängen är ju att de faktiskt är svenska medborgare, och vilken annan definition av svensk vill du ha?

Problemet kanske är nationsbegreppet i sig? Om vi erkänner att nationen bara är en politiskt och administrativt skapad enhet, kanske vi också kan erkänna
nationaliteten som någonting politiskt och administrativt; svensk är den som har ett svenskt medborgarskap. Allting annat tycks mig godtyckligt och vagt.

Jag är också glad att Lessing vann, men kanske av andra anledningar. =)

Jean Moulin sa...

Vi måste eftersträva språklig klarhet. Utgå från det vardagliga. Språkets roll är att skapa förståelse. Om ord blir politiskt korrekta, så skapas missförstånd. Man ser fel inre bilder. Man tror saker som inte stämmer med verkligheten.

Det utmanar löjet att kalla t ex ett barn till etniska svenskar
fött utomlands efter det land barnet föddes i och inte kalla barnet svenskt.

Givetvis är nationsbegreppet inte godtyckligt.

Judarna överlevde som folk i förskingringen tack vare sin etniska nationalism.

Bortsett från konvertiter, så var en jude en person vars mamma var
judinna. Om du bara hade en judisk pappa, officiellt, hur kunde man vara säker - före DNA-testerna -
på att han verkligen var din pappa?

Sionismens grundare Theodore Herzl var ateist, ändå skulle knappast någon hävda att han inte var jude.

Etnicitet har betydelse för din kulturella tillhörighet och den i sin tur har en geografisk anknytning.

Om du är japansk medborgare genom t ex dubbelt medborgarskap, men ser svensk ut, så är det knappast någon som kallar dig japan eller skulle anse att det var en relevant beskrivning av din nationalitet.

Att vara japan är så mycket mer än
att bara vara japansk medborgare.
Fråga en japan!

Jean Moulin sa...

Knute/

Redan på 80-talet talade jag för att införa "moralfilosofi" på skolschemat.

Om skolbarn drillades i logiskt tänkande i förhållande till rätt och fel, så kunde de få inta vilken åsikt som helst, men få underkänt av läraren om de inte med logik och fakta kunde försvara sin ståndpunkt.

Min tro är att det är svårt att försvara att man inte skall behandla andra, som man själv vill bli behandlad.

Berit sa...

Jean skriver:
Min tro är att det är svårt att försvara att man inte skall behandla andra, som man själv vill bli behandlad.
Vi har byggt hela vårt samhälle runt denna regel och även i samhällen som inte kommit i kontakt med kristendomen verkar det vara det enda som fungerar.
Utom....bland muslimer. Jag har svårt att tro att självmordsbombarna tror på den gyllene regeln.

Knute sa...

American Thinker

October 23, 2007

Nobel Literature Winner: '9/11 Not So Bad'

The Nobel Committee that decides who gets their literature award has had an anti-American field day these last few years. The 2006 recipient, playwright Harold Pinter, is a hard-line socialist whose unhinged anti-American, anti-western poetry and writings are just par for the course when it comes to recent Nobel literature winners.

This year's recipient is no exception. Doris Lessing's outspoken criticisms of American foreign policy and American culture are in perfect harmony with what apparently is one of the requirements for winning the literature prize; a cockeyed view of the United States:


"Some Americans will think I'm crazy. Many people died, two prominent buildings fell, but it was neither as terrible nor as extraordinary as they think. They're a very naive people, or they pretend to be," she said in an interview published Sunday.

"Do you know what people forget? That the IRA attacked with bombs against our government; it killed several people while a Conservative congress was being held and in which the prime minister, Margaret Thatcher, was (attending). People forget," she said.

Nearly 3,000 people were killed in the Sept. 11 attacks. About 3,700 died and tens of thousands of people were maimed in more than 30 years of violence in Northern Ireland. The Irish Republican Army guerrilla group, which caused most of the deaths, disarmed in 2005.
The Nobel Committee awarded Lessing the prize for her "skepticism, fire and visionary power." They might have included her "lack of moral clarity" and "extraordinary denseness" in the citation as well.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.