29 oktober 2007

Ytterligare ett försök


Bushregeringen har nu presenterat nya sanktioner mot Iran och anklagar på nytt Tehran för att stödja terrorism, exportera missiler och förbereda kärnvapen.
Glöm inte bort att Russia hjälper dem!
Man har ökat ansträngningarna att avskärma Iran från internationella banker, svartlistat tre statliga iranska banker samt stoppat all kontakt med företag som kontrolleras av The Guards (iranska försvarsministeriet).

Rice säger att Washington fortfarande är öppet för diplomatiska lösningar.
USA bedriver ingen handel med Iran som är av betydelse och behöver EU som partner för att en handelsblockad kanske kan ha betydelse.

Frankrike och England är villiga att införa restriktioner men både Tyskland och Italien, som är viktiga handelspartners, är inte lika intresserade.

Iran har den mest avancerade ekonomin i Mellanöstern och restriktioner i handel och utlandsinvesteringar kunde betyda ett avbräck i Irans möjlighet att fortsätta sin kärnkraftutveckling och sitt stöd för terrorism i Afghanistan och Irak.
Trots tillgångarna på gas och olja har landet en miss-skött ekonomi med hög inflation och stigande arbetslöshet bland den stora missnöjda grupp av iranier som är under 30 år.

Det krävs emellertid att länder som Kina, Japan , Russia och Tyskland inser att det finns en möjlighet att Iran ändrar sin politiska kurs om dess ledare befarar att regimen kan mötas av starkt inhemskt motstånd från missbelåtna ungdomar.
Med USA fullt upptaget i Irak och Afghanistan är man inte rädd för militära aktioner och en fullständig handelsblockad kan ha verkan.

Men ha i åtanke att EU numera betyder Eurabia, så det är kanske försent att hoppas på samarbete.

* *
SvD ; Sydsvenskan

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.