28 november 2007

Bara bröst-debatten del 2


Skrev nyligen ned lite frågor ang. krav på topless-bad i simhallar.
En kvinnlig miljöpartist i Skåne är hårt engagerad i frågan och jag skickade en
kommentar till hennes blogg.

5 Kommentarer:

Anonym sa...

BARA BRÖST

Det barbröstade badmodet prövades i Sverige försiktigtvis exakt 1980. 1981 blommade det ut för fullt och var en självklarhet i många år för att sedan avta och helt försvinna fr.o.m. mitten av 1990-talet. Det var då nämnda mode i kampanjform demoniserades i svenska medier av den samlade feministrörelsen.

Dessförinnan samsades alltså barbröstade tonårsflickor med dito damer i 80-årsåldern på alla landets badställen. Att inte ta av sig överdelen omedelbart efter det att man slagit sig ned på badfilten/badlakanet var närmast opassande. Frid och harmoni rådde. Så kom feministkampanjen: TJEJER, TA PÅ ER! KILLARNA SKRATTAR ÅT ER! VISA INTE TUTTARNA, DE VIDRIGA MÄNNEN HÅNAR ER! Bilder i kvällstidningarna med uppfostrande bildtext av ungefärlig lydelse: MARIA, 17, BADAR OCH SOLBADAR BARA I HELLÅNG BADDRÄKT. DET ÄR SNUSKIGT MED TUTTAR. LÅT INTE MÄNNEN SE ER SOM SEXOBJEKT!

Ingen man yttrade sig i debatten, men överdelarna åkte på, förstås. Nu är feministerna/läbborna återigen på krigsstigen. Återigen är det könsmaktordningen och det sexistiska förtryckets ondska, som ska brytas. Men den HÄR gången för att man INTE får ta av sig överdelarna...

Jag har i pressen tagit del av tuttdemonstrationerna i Uppsala och på flera ställen i Skåne nyligen. Avslutningsvis vill jag länka till en målning av hur det såg ut på en välkänd och omtycks badplats strax söder om Uppsala under 1980-talet:

http://www.malmgrenpaintings.se/signs_in_the_sky_delsida.htm

Jean Moulin sa...

Tack Anonym för intressant historisk återblick.

Feministerna du beskriver verka minst sagt schizoida.

Här är mitt lilla nya bidrag till diskussionen:

"Bara bröst"-kampanjen är typisk för feminismen: man kräver att andra (läs män) skall vara konsekventa, men sedan är man själv inte redo att löpa linan ut.

Med andra ord borde man akta sig för att kräva millimeterrättvisa, om man inte är beredd att acceptera de många konsekvenserna av sitt krav.

Den viktigaste konsekvensen: att man slutar att göra skillnad på män och kvinnor.

Men var finns kravet att män och kvinnor skall ha samma fys-krav i polisyrket?

Idag ställs lägre krav på kvinnliga polisstudenter.

Är inte det oacceptabelt ur jämställdhetssynpunkt? Hur kan man ibland kräva millimeterrättvisa, men så fort kvinnor inte klarar de krav som ställs på män, så skall millimeterrättvisan avskaffas och kraven sänkas - men enbart för kvinnor.

Frågan blir: är kraven på männen rimliga med tanke på deras tänkta arbetsuppgifter eller för högt ställda? Om de är det, så skall de sänkas. Om de inte är det, så har givetvis nödställda rätt att ställa samma krav på styrka från en kvinnlig som från en manlig polis. Eller brandman/brandkvinna eller jägare inom det militära.

Följer man debatterna på Internet blir man mörkrädd av många kvinnliga debattörers sätt att försöka framställa de manliga som "arga", när de bara påpekar en faktisk dubbelmoral, och sedan börja tala om att kvinnor kan komplettera manlig styrka med sitt mjukare och mer diplomatiska sätt. Snacka om könsstereotyper!

Exempel finns på länken till denna debattråd på Passagen.se. Och nej, jag deltar inte i den.

Inte heller i den på Aftonbladet

Ur en avhandling med titeln "Kvinnlig empati och manlig styrka":

"Under hösten 1990 gjordes en enkätundersökning om jämställdhetsfrågor inom
polismyndigheten i Stockholm, vilken resulterade i följande slutsatser:

- Kvinnors kunskap och erfarenheter tas inte tillvara.
- Kvinnor får sämre vitsord och får därför svårare att avancera.
- Många är negativa till att det ställs lägre fysiska krav på kvinnor än på män.
- Män anser att kvinnor 'slipper undan' många svåra uppgifter, medan kvinnorna ser
detta som att de blir förbigångna och inta tas på allvar.
[. . .]

[det har] framkommit exempel på situationer där vissa män uttryckt att det innebär
ojämlikhet att kvinnorna haft lägre krav under en del fysiska övningar, exempelvis vid
simtester och hinderbana. Männen har då ansett att de borde ha lägre krav vid moment där
kvinnorna förmodas vara duktigare, som till exempel när det gäller att hoppa hopprep."

länk

Bara titeln ("kvinnlig empati och manlig styrka") tyder på traditionell syn på könsrollerna. Förutsägbart nog stöder avhandlingen diskrimineringen (särbehandlingen)
och försöker få oss att tro att den kan ursäktas med ett slags kompletteringsfilosofi: "kvinnliga egenskaper" kan komplettera manlig styrka.

Visst. Men det är intressant att personer som talar om könsmaktsordning och stereotypisering särskiljer på manliga och kvinnliga egenskaper och försöker försvara
en faktisk, reell könsdiskrimingering till manliga sökandes nackdel.

Jean Moulin sa...

Expressen

Berit sa...

Feminazists försöker förneka sexualiteten och den påverkan den har på hur män och kvinnor ser varandra. En enorm dubbelmoral har uppstått , det framgår bl.a i den expressenartikel JM visar på.
Dubbelmoralen ses tydligt i klädmodet. Ju mer man befaller män att de inte får reagera på lockande hud desto mer djupa urringningar, mer silikonbröst och bara midjor ser vi.
Vi vet att det finns människor som inte alltid följer reglerna men i landet Utopia försöker man låtsas som de inte existerar. Därav min kommentar på den andra bloggen om bara bröst; "Alla vet att en parkerad cykel har en ägare och att man inte får stjäla den. Ändå är vi realistiska nog att låsa våra cyklar för vi vet att alla människor inte följer reglerna."
De fysiska inträdeskraven över lag inom vissa yrken måste naturligtvis sänkas, allt kan ännu inte göras med maskiner, men (nedtystade) försök visar att en kvinnlig brandsoldat naturligtvis inte kan resa en stege lika fort som en man(generellt sett, det finns naturligtvis undantag). Om du var skadad i ett brinnande hus , vem vill du ska komma för att bära ut dig? En man eller en kvinna?

Inom polisen visar det sig att i kritiska situationer när en man har kvinnlig partner är hans instinkt att först kolla om partnern är OK innan han fortsätter. Har han en manlig partner är tilliten och ansvarsfördelningen en annan. Kvinnliga poliser måste också oftare ta till skjutvapen för att kontrollera situationer och påkalla lydnad. Det leder till ökade misstag.

Om män tittar på kvinnokroppar och kvinnan känner sig sexuellt trakasserad öppnar detta fantastiska möjligheter att bestraffa människor för vad de tänker. På samma sätt som "hate-crime" nu gör.

Jean Moulin sa...

Skillnader mellan könen hamras dagligen in via massmedierna. Det skapar en känsla av dubbla budskap. Å ena sidan budskapet att skillnaderna är kulturellt betingade, å den andra att de är genetiska. Och än värre: att män skall lära sig förstå kvinnor, och kvinnor att förstå män.
Tyder det på att skillnaderna bara är kulturella? Verkar inte den kulturella förklaringen ideologiskt önsketänkande?

Expressen

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.