25 november 2007

Bergman: Vårt kulturarv skadades av 68-rörelsen!

Med risk för att göra mig skyldig till indirekt kultursnobberi, låt mig citera en bok jag just nu läser:

"Det är möjligt att någon modig vetenskapsman en dag vågar undersöka hur vårt kulturarv skadades direkt och indirekt av sextioåttarörelsen. Det är möjligt men knappast troligt.

Frustrerade revolutionärer håller sig fortfarande fast i sina skrivbord på redaktionerna och talar bittert om 'förnyelsen som kom av sig'. De inser inte (och hur skulle de kunna det!) att deras insats var ett dödligt hugg mot en utveckling som aldrig får avskiljas från sina rötter. I andra länder, där flera tankar har lov att frodas samtidigt, likviderades inte tradition och utbildning. Det var bara i Kina och Sverige, som man hånade och förödmjukade sina konstnärer och lärare.

Jag blev själv, inför ögonen på min son, utkörd från den statliga scenskolan. Då jag hävdade att de unga eleverna måste lära sig skådespelandets teknik för att nå ut med sitt revolutionära budskap, viftade de med den lilla röda boken och visslade, inställsamt påhejade av skolans dåvarande rektor, Nilkas Brunius.

De unga formerade sig snabbt och skickligt, intog massmedia och lämnade oss gamla och förbrukade i grym isolering. Personligen blev jag knappast hindrad i mitt arbete. Min publik fanns i andra länder, den försörjde mig och höll mig på gott humör.

Jag föraktade en fanatism som jag kände igen från min barndom: samma emotionella bottenslam, bara förtecknen var annorlunda. I stället för frisk luft fick vi deformering, sekterism, intolerans, ängslig inställsamhet och maktmissbruk. Mönstret är oföränderligt; idéerna byråkratiseras och korrumperas. Ibland går det fort, ibland tar det hundra år. Då det gällde sextioåtta gick det rasande fort. De skador man åstadkom under kort tid är häpnadsväckande och svårreparerade."

Ingmar Bergman i sin självbiografi Laterna Magica från 1987 sid. 231-32 i den inbundna upplagan

Ingmar Bergman.se

4 Kommentarer:

Anonym sa...

Sant. Såg med egna ögon alla "dårar" som sprang omkring med plakat och trodde att dom räddade världen.

Jean Moulin sa...

Jag demonstrerade mot dem tillsammans med USA-vänliga Demokratisk Allians. Blev även fotograferad av dem.

Vidare skrev jag flera insändare mot dem.

gertrud sa...

Och jag Gertrud Galster skrev en bok: "5. Kolonn. 14 års kamp mot nerbrytningen av dansk kultur"
Den kan man knappast få tag i, kanske endast på Kungliga Biblioteket eller Universitetsbiblioteket i Köpenhamn.
Det är inte meningen, att den skall läsas.

Berit sa...

På Gertruds utmärkta blog Spydepigen kan ni ta del av vad hon skriver.
Dessutom finns det en utmärkt artikel också här.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.