08 november 2007

Bhutto och Bush går i fällan


Pakistans populära oppositionsledare Benazir Bhutto uppmanar till uppror mot president Musharrafs undantagstillstånd. Inte särskilt smart med tanke på att undantagstillståndet utlystes på grund av att islamisterna hotar att ta makten. Nu kan det gå riktigt illa och vi får se en upprepning av vad som hände i Iran 1979, då islamisterna med stöd av naiva politiker välte Shahen från tronen och sen slaktade sina medhjälpare. Detta är ännu värre eftersom Pakistan har atomvapen.

Och vad säger Bush till Musharraf? "Mitt budskap var att vi tror starkt på val och att du måste hålla val snart och att du måste ta av dig din uniform."

Hur ska det gå till? När Benazir Bhutto tänker leda en massprotest från Lahore till huvudstaden Islamabad för att förmå Musharraf att avgå? Hur kan man vara så galen att ge islamisterna detta gyllene tillfälle? Kanske hon blir dödad på kuppen, det var nära ögat nyligen då hon utsattes för ett attentat som kostade 140 människor livet.

SvD: Bush sätter press på Musharraf
Veritas Universalis: Benazir Bhutto er ikke rigtig klog
SvD: Nya turer om undantagstillstånd
SvD , Sydsvenskan: Bhutto placerad i husarrest

Uppdatering: Som väl är har Bush ändrat sig och stöder nu Musharraf. På frågan om han trodde på dennes löften att avgå som ÖB och att val ska hållas senast i februari 2008, svarade Bush: Jag tror på en persons ord intill dess att de visar sig vara opålitliga. Musharraf förstår helt och hållet vilken fara al-Qaida utgör vilket även hans huvudmotståndare, förre premiärministern Benazir Bhutto, gör. Sydsvenskan
,
SvD

5 Kommentarer:

Anonym sa...

Men vad ska hon göra, gömma sig för alltid, inte säga något? Inte stå upp mot förtrycket? Då har ju förtrycket vunnit. Genom att visa sig är en jättestark protest bara det. Och dör hon blir hon en martyr och Bhutto skulle säkert få det mycket svårt att vara kvar. Det skulle kunna leda till inbördeskrig i västa fall.

Knute sa...

Joakim, det bästa vore väl om Bhutto samarbetade med Musharraf mot talibanerna/islamisterna.

Anonym sa...

Knute: Det var just samarbeta med Musharraf som Bhutto försökte göra fram tills nyligen. Men Musharraf föredrog att upphäva grundlagen, censurera tidningarna och sätta Bhutto i husarrest. Ska hon sitta där nu och hålla truten?

Knute sa...

Bhutto verkar inte begripa hur allvarligt hotet från islamisterna är.

Knute sa...

General Musharraf ger ju intryck av att vara den som håller emot islamisterna. Det kanske han gör, men till priset att armén tar över mer och mer av det civila samhället.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.