08 november 2007

Biobränsle mördar orangutanger


Det finns en koppling – palmolja – mellan ditt smink, ditt margarin, ditt biobränsle och klimathotet, skriver Svenska Dagbladet. Jakten på palmolja gör att regnskogar på Sumatra och Borneo i Indonesien skövlas och att utsläppen av växthusgaser skenar.

Och att människoaporna stryker med.

Det finns 14 000 vilda orangutanger kvar. För tio år sedan fanns 27 000. Om minskningen fortsätter kommer det inte att finnas några kvar om tio år.

Vår närmaste släkting är chimpansen, men orangutangen är på många sätt mer lik människan. Det vore för sorgligt om de försvann.

Som jag tidigare skrivit har EU bestämt att bilarna ska gå på "grön" biodiesel. Detta överlägsna miljöval har gjort det lönsamt att ersätta regnskogen med palmodlingar. Orangutanger jagas och mördas. Mängder av orangutanger irrar omkring med skallskador. Så hemskt, de som är så mänskliga, var är deras mänskliga rättigheter? Empatiska och intelligenta precis som människor.

Se där vad miljöalarmismen leder till. Planekonomi och miljöförstöring precis som i Sovjetunionen. För att rädda ”klimatet” håller det planekonomiska monstret EU på att utrota orangutangerna. Människan spår men Gud rår, allting får oförutsedda effekter.

Allvarligt talat, är det inte dags att ge människoaporna någon form av mänskliga rättigheter? Utan att diskussionen ska behöva hamna i relativisering så att vi inte en dag upptäcker att FN har bestämt att människor och fiskar har samma värde.

Conclusive Proof - That There Is No God and Humans Are Essentially Evil , Telegraph.co.uk , Save the Orangutan ,
Spaniens apor får mänskliga rättigheter , Chimps knocked off top of the IQ tree , Klimatmöte på Bali

4 Kommentarer:

Danne Nordling sa...

Det är så dags att börja kritisera nedbränningen av regnskogarna på Borneo och Sumatra. Att denna sk avskogning är ett större klimathot än alla världens bilar har man vetat länge. Men det är först när palmoljan kan kopplas ihop med kosmetika eller utrotningen av orangutanger som tidningarna börjar skriva om det. Vad är det för logik?
/DNg

magnus sa...

Bra att du fokuserar detta, men instämmer även med Dannes kommentar.

När det gäller "miljö"rörelsen och "miljö"politik och "miljö"debatt. För det första vägrar man ta hänsyn till enkla realiteter, utan rusar bara blint i en riktning. Antingen är det dissande av kärnkraft (där tyvärr moderaterna nu beslutat att lagstifta mot svensk uranbrytning) eller så är det hyllande av biobränsle, utan att man ens tar reda på de enklaste fakta rörande bränslets miljöpåverkan, många begränsningar och potentiella ekonomiska skada samt effekter som drabbar fattiga och u-länder i form av mänskligt lidande (biobränsle som konkurrent till matproduktion).

Ett pärlband av negativa effekter, där jag anser att ökad CO2-koncentration -- vilken förnekas av miljörörelsen när det gäller så vänsterstyrda Brasilien -- är det minsta problemet (om ens alls något problem).

Och en sak som miljövänstern och miljörörelsen totalt missar är även att det i all moraaaalisk "miljö"verksamhet FRÅN RUTA ETT finns inbyggda egenintressen. Dessa egenintressen finns naturligtvis inte bara hos miljörörelsen själva, utan även hos företag som försöker "miljö"profilerar sig med att erbjuda vad "miljö"rörelsen skriker om är bra saker.

Sålunda säger Volvo att man inte längre ska köpa kärnkraftsel, och palmoljebaserade miljöbränslen, samt skogsskövlande biobränsleproduktion på många andra håll i världen lär vara ostoppbara.

"Miljö"rörelsen, och det inflytande denna fått, är storskalig dumhet.

Någonstans beror nog den här utvecklingen på att man övergett rationalitet till förmån för relativistiska ideologier. T ex alla nya varianter på marxismen inom den politiska vänster samt som vunnit ökat inflytande inom humaniora. (Brittiske feministen Melanie Phillips är kanske ett intressant exempel på en i vänstern som -- tack vare sina studier om kvinnans rättigheter kan man förmoda -- brutit med detta.)

-

Och isbjörnarna mår bättre än på mycket mycket länge!

Anonym sa...

danne, det är väl inte endast deskogiseringen på Borneo och Sumatra som är viktiga? Amazonas kallas ju för "jordens lunga".
Hur mycket finns kvar av det urskogsområdet i Sydamerika?
Finns det öht beräkningar på hur mkt CO2 urskogen assimilerar?

Danne Nordling sa...

Visst är det så att avskogning förekommer även på andra håll - t ex i Brasilien pga odlingen av sockerrör. Den försöker man urskulda med att dessa odlingar inte så ofta direkt sker i regnskogen. Men det sker en undanträngning av boskapsskötseln som går ut över regnskogen.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.