12 november 2007

Diverse


Norman Mailer skrev åtminstone två bra böcker: "Hårda killar dansar inte" och "Patrioten". Den förstnämnda en roande bagatell (lätt gotisk), den sistnämnda en halvdokumentär roman om CIA, Howard Hunt, Operation Mongoose, etc.

Köpte "The Castle in the Forest", men tröttnade efter några kapitel. För mycket incestuösa skildringar. Orkade aldrig särskilt långt i "Fjärran nätter" heller (samma sak där).

Har läst delar av "Cannibals and Christians". Oförglömligt elak beskrivning av en del manliga Goldwater-delegater som liknande Robert Mitchum i "The Night of The Hunter". (Mycket bra film.)

Mailer har beskrivits som vänster-konservativ (vad nu det är?) och till och med som libertarian av Murray Rothbard, som stödde hans kampanj 1969 för att bli New Yorks borgmästare.

Det som tilltalade den gamle anarko-kapitalisten var att Mailer ville lösa stadens sociala problem med en långtgående decentralisering. Skapa dussintals självständiga kommuner i fråga om skolor, skatter, polis, socialbidrag, etc.

Om konservativa vita var emot tvångsbussning av svarta barn till deras skolor, skulle det problemet inte finnas om de hade full kontroll över sin kommuns skolor.

Om svarta motsatte sig vitas diktat för utbildningen av sina barn, så skulle det problemet lösas om Harlem var helt självständigt och skötte sina egna angelägenheter.

Enligt Mailers plan kunde svarta och vita leva fredligt sida vid sida, om varje grupp och grannskap fick sköta sig själva.

Lew Rockwell

För en av vår tids viktigare konservativa debattörer, amerikanen Lawrence Auster, så var dock Mailer ondskefull.

View from the Right

Paul Johnson skriver i "De Intellektuella" från 1989:

"Vissa intellektuella går så långt att de ingalunda finner våld motbjudande. Norman Mailer (1923) är ett särskilt belysande fall eftersom han på många sätt är urtypen för de intellektuela vi har studerat. (. . .) Sommarnumret 1957 av Irving Howes tidskrift Dissent innehöll essän 'The White Negro', som blev hans mest inflytelserika alster och i själva verket ett nyckeldokument om efterkrigsepoken. Där analyserade han beteendet hos unga, självhävdande och säkra svarta som en form av motkultur. Han förklarade och rättfärdigade det och manade radikala vita att ta upp det.

Mailer hävdade att det fanns många sidor av den svarta kulturen som progressiva intellektuella borde studera närmare: antirationalism, mysticism, känslan av livskraft och inte minst våldets och till och med revolutionens roll. Han anförde ett exempel där två ynglingar misshandlade ägaren till en godisbutik. Hade det inte sina goda sidor? 'Man mördar inte bara en klen femtioåring utan samtidigt en institution, man kränker privat egendom, man inträder i en ny relation med polisen och inför ett farligt element i sitt liv.'" (sid. 382).

Precis som Theo van Gogh uppvisade Mailer ett antisemitiskt drag (trots sin egen judiska bakgrund).

Paul Johnson:

"På en bjudning utspelade sig följande scen: Mailer till Vidal:
'Du ser ut som en smutsig gammal jude.'

Vidal: 'Du ser ut som en smutsigt gammal jude.'"


I en pocketbok jag hade på 60-talet skriver Mailer att onani är ett större ont än våldtäkt.

Samtidigt bestås denne intellektuelle gangster med hyllningar i pressen som vore han en det sunda förnuftets banerförare.

* *Filmtips: "Breach".

SvD

Crime Library
* *

Finne tror att Ron Paul kan vinna och skriver bland annat:

"En av mina favoriter bland libertarianska författare, Johan Norberg från Sverige (som skrev Till världskapitalismens försvar) stödjer John McCain; förnuftet verkar stödja Giuliani och Cato-institutet hejar på 'vem som helst utom Paul'-alternativet. Delvis har detta att göra med Ron Pauls syn på immigration men huvudanledningen till den libertarianska skiljelinjen är kriget. Enligt min åsikt (om en libertarian någonsin på något befogat sätt kunde vara för krig) borde en libertarian främst vara libertarian och inte en pro-warian och således borde han självfallet också stödja Pauls kandidatur."

Lew Rockwell

Det här är ganska fantastiskt. En libertarian kan alltså vara för den expansion av statsmakten som ett krig innebär, men emot reglerad invandring eftersom det strider mot dennes anti-etatistiska ideologi. ("Sorry, skulle gärna vara emot fri invandring, men det strider mot min religion. . . förlåt, ideologi!")

Hur pass trovärdiga är libertarianer som stöder kollektivister som McCain och Guiliani? Sanningen är att de är pseudo-libertarianer.

* *


John Birch Society hade en ordförande, doktor Larry McDonald, kusin till general Patton, som startade en privat underrättelse-organisation som alternativ till CIA: Western Goals.

Wikipedia

Larry McDonald var en av passagerarna som omkom när ett sovjetiskt jaktflygplan 1983 sköt ned KAL 007

Disinformation.com

Ingen speciell orsak, bara bra läsning. Association på grund av att jag nämnde "Patrioten" och "Breach".

* *

I TV4 i morse talade programledarna om "främlingsfientliga" Dansk Folkeparti.
Det är häpnadsväckande partiskt och en skam för TV4. Å andra sidan, finns det en mer pro-muslimsk tv-kanal än den? Tänk bara på Malou von Sivers propaganda för islam och slöjor!

3 Kommentarer:

Anonym sa...

Vill bara påpeka att jag aldrig har stött McCain. Jag har fällt vänliga kommentarer om honom när han har gjort bra saker och kritiska ord när han har gjort dåliga saker - precis som jag gör med alla kandidater.

Jean Moulin sa...

Detta bevisar att min xenofobi är befogad; man kan inte lita på finnar! Men tack för beskedet. Förresten, vem stöder du?

Jean Moulin sa...

Neighborhoods i Rothbards text har jag med viss tvekan översatt till kommuner.

När jag lyssnade på Radio Stockholmm igår slog det mig att vad Mailer föreslog, var vad vi redan har, men inte har gett speciellt mycket makt är stadsdelsnämnder.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.