07 november 2007

DN rasistiskt


En människa behöver en livsfilosofi. Ju enklare, desto bättre, om hon skall lyckas leva i överensstämmelse med den.

En ganska enkel filosofi är att man inte skall ge någon skulden för medfödda egenskaper såsom kön, hudfärg, sexuell läggning, etc.

I det ingår att man inte skall behandla någon bättre eller sämre på grund av medfödda egenskaper. I praktiken är det naturligtvis svårt, eftersom man ändå gör det utifrån estetiska preferenser och ibland omedvetet.

Det är trots det lätt att instämma i att man inte skall behandla någon sämre eller bättre på grund av t ex hudfärg. Eller att man inte skall behandla kvinnor sämre eller bättre än män eller män sämre eller bättre än kvinnor.

När jag först medvetet kom att omfatta dessa principer, så berodde det på att det var så feminister och anti-rasister förklarade dem. Jag kunde inte komma på någon invändning.

Ett sätt att upptäcka fördomar hos sig själv är att "vända på steken". Skulle jag reagera likadant på en text om den handlade om män istället för kvinnor eller om invandrare istället för svenskar?

Minns min förvåning när ROKS i mitten på 90-talet föreslog utegångsförbud för män som inte var i tjänst kvälls- och nattetid som en metod att komma till rätta med våldtäkter. Man fick ringa in till Aftonbladet mellan 18.00-20.00 och säga vad man tyckte.

Minns min besvikelse över att ingen partiledare fördömde ROKS. Det var det som fick mig att besluta att inte rösta i riksdagsvalet 1998. Jag var trött på malandet om skatter hela tiden och likgiltigheten för den skattefinansierade radikal-feminismen.

Igår kom jag åter att tänka på tre invandrarkvinnor som "sågade den svenske mannen". Det var i en artikel i DN 1999. Det visade att DN var rasistiskt eftersom man var beredd att via tre invandrarkvinnor generalisera om svenska män - inte för att visa att även invandrare kan vara rasister utan som kritik av den svenske mannen. Den svenske mannen var "rädd för starka kvinnor".

Insåg att de som kallade sig feminister och anti-rasister var hycklare. Jag kunde inte göra gemensam sak med dem ens tillfälligt. Deras hyckleri bar mig för mycket emot.

Naturligtvis är detta inte mina enda exempel, men jag orkar inte dra de andra nu igen.Däremot kanske jag kan nämna att jag även anser att USA är rasistiskt. Fast inte på det sätt som vanligtvis avses utan genom att man använder hudfärg som kriterium
för anställningar, federala kontrakt och utbildning. Det kallas "affirmative action" och är tänkt att gynna etniska minoriteter. Och naturligtvis är alla svenskar och invandrare som är för etnisk kvotering också rasister.

2 Kommentarer:

Anonym sa...

VARFÖR ÄR ALLA GENUSPEDAGOGER KVINNOR?

Könet är en social konstruktion, lär oss sjupartialliansens bibel. För närvarande felkonstruerat. Detta mångmiljonåriga misstag har nu riksdagen bestämt ska ändras. Med hjälp av s.k. genuspedagoger, varav minst en ska finnas i varje kommun. Nyligen begärde en förskola i Småland, att småpojkarna där skulle komma till dagis, iklädda klänningar.

Varför är alla genuspedagoger kvinnor? Varför är alla genuspedagoger feminister, ofta med en viss s.k. läggning? Hur som helst, här har världen, åtminstone i Sverige, för första gången i sin miljardlånga historia framskapat ett helt nytt yrke. Du Sköna Nya Värld:

”PRESENTATION AV LISA ANDERSSON TENGNÉR: Lisa Andersson Tengnér är utbildad GENUSPEDAGOG och SEXUALPEDAGOG. Idag är hon verksam som GENUSPEDAGOG och JÄMSTÄLLDHETSKONSULT där hon utbildar, handleder och föreläser om makt, normer och värdegrund med fokus på genus, jämställdhet och sexualitet. --- synliggör att pojkar och flickor ofta får olika bemötande.”

Källa: Nylands svenska yrkeshögskola, seminarium om genuspedagogik 2006

Jean Moulin sa...

På tal om att alla genuspedagoger är kvinnor, en association.

På Folktandvården i min kommun finns en anslagstavla i väntrummet som presenterar all personal.

Studerar man den upptäcker man att personalen till 100 procent består av kvinnor.

Inte en manlig tandläkare! Och naturligtvis inte en enda manlig tandsköterska. Finns det sådana överhuvudtaget?

När jag nyligen gjorde min lilla upptäckt hade jag svårt att få den med att gå ihop med allt tal om kvinnors underläge i vårt samhälle.
Men det kanske beror på att jag inte studerat genuspedagogik.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.